Одбијен захтјев за уступање спискова

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ одбила је захтјев Републичке комисије за провођење референдума о Дану Републике за уступање бирачких спискова, оцијенивши га "неоснованим и недопуштеним".

Босна и Херцеговина 01.09.2016 | 11:40
Одбијен захтјев за уступање спискова
Против ове одлуке гласали су чланови ЦИК-а Ирена Хаџиабдић, Новак Божичковић и Бранко Петрић, а "за" су били Ахмет Шантић, Суад Арнаутовић, Стјепан Микић и Владо Рогић.

ЦИК је већином гласова донио одлуку којем се захтев Републичке изборне комисије за спровођење референдума у Српској за доставу извода бирачког списка одбија као неоснован и недопуштен. Само образложење биће у тексту одлуке, али постоји право жалбе на ту одлуку, казао је Ахмед Шантић, председник ЦИК.

Он је додао да нико од оних који су гласали за одлуку каква је донесена није споменуо одлуку ПИК.

"Устав, закон и правилник су једине теме",  додао је Шантић.

Шантић је казао да је био притисак да ЦИК БиХ неће да донесе одлуку и да нешто опструише… "Па ево, одлука је донесена”, додао је он.

Бранко Петрић, члан ЦИК БиХ коментаришући ову одлуку је казао да је ово постало стандард и рутина.

"Ово није потребно и може изазвати штете на рејтинг ЦИК. Мој предлог је био да поступи у складу с законом и да се као у свим случајевима утврди и доставе бирачке спискове органима који по законима проводе изборе или референдум, за које се користе бирачки спискови. Мој захтјев је био јасан и није му било дозвољено да се стави на разматрање", казао је Петрић.

Ирена Хаџиабдић, чланица ЦИК БиХ је истицала да се ради о врло сложеном питању јер постоје штуре две одредбе у изборном закону.

"Немамо јасне рокове о утврђивању бирачког списа. Сва проблематика се односи на изборе, а не на референдуме. Сматрала сам да није добро да се за спровођење референдума дају спискови који су намењени редовним изборима. Провођење референдума захтева израду и доставу одговарајућих спискова. Имали смо проблем с Брчко дистриктом, где имамо и јасан став супервизора. Гласала сам против захтева који је правно неоснован и против правног надмудривања", истакла је она.

Председник ЦИК је додао да сутра званично почиње изборна кампања за локалне изборе 2016. године која ће трајати до 1. октобра када настаје период изборне шутње у трајању 24 сата до локалних избора који су заказани за 2. октобар ове године, преноси Н1.

Како је навео, по закону нижим нивоима власти није дозвољено да тражи ове изводе.

БН телевизија

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

БиХ

01.09.2016 09:49

Ма може баја и без спискова ... ста има везе ко да ће резултате референдума неко контролисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.09.2016 11:58

Не требају њему бирацки спискови за референдум,требају му ради махинација на изборима.Како би другације побиједио?

Name

Босанац

01.09.2016 09:54

Цијели свијет, осим неутралне Русије, говори вам да срљате куд не треба. Како сте толико залудјени? Па Срба је било висе прије 9.1.1992. године, а ви се сад ухватили тог датума ко пијан плота...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

01.09.2016 10:06

Зашто некоме смета 09.01.?

Name

МОРА СЕ НЕШТО У ЖИВОТУ ПОШТОВАТИ

01.09.2016 10:11

ВЕЛИКИ СУ ЉУДИ КОЈ ПОШТУЈУ СЕБЕ АЛИ СУ ЈОШ ВЕЋИ КОЈИ ПОШТУЈУ ДРУГЕ ПА СЕ ТИ НАЂИ БИВШИ ПРИЈАТЕЉУ БАКИРЕ.

Name

БиХ ре Коле

01.09.2016 10:14

Прочитај у средствима јавног информисања или треба да ти се достави документација.

Name

ре Коле

01.09.2016 10:52

Сто се ниси упитао сто вам додара није расписао референдум да ли сте за то да се прода телеком и рудник љубија ? Како тако мозете бити затупљени , одрзавати Референдум за који се зна какав це бити резултат . Само предизборна кампања и мазање оцију таквим као теби !

Name

цијели свијет

01.09.2016 11:30

САД и ЕУ нису цијели свијет, тако да боље немој ни да писес ако се не разумијес у оно о цему писес!

Name

Активност противна Дејтонском споразуму

01.09.2016 09:55

Ако се човјек само ограничи на имена и презимена чланова ЦИК-а (у случају да више нисмо способни да ствари посматрамо другачије),онда би се (као) могло закључити да се опет ради о некаквом прегласавању... Али,ако се ствари посматрају на начин да је најављена активност по питању референдума оцјењена као неуставна од стране ПИК-а,онда би се ова коначна одлука ЦИК-а требала посматрати у том свјетлу... Ма,само да прођу и ти избори,па ће ваљда спласнути и сва ова диригована предизборна "паљења" потенцијалних гласача...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

01.09.2016 10:50

Ста је прегласавање, све оно сто се не свидја вама у ПЦ? Гласање постоји зато и одлуцује се вецином, тако је у нормалном свијету, увијек има неко ко је против али се мора повиновати одлуци вецине..

Name

ре. Карадоз

01.09.2016 13:34

Нема потребе да објасњавас, и да се правдас. Зна се њихова верзија прице,...преостаје једино да кмеце

Name

Коле

01.09.2016 18:06

Хало људи који вам је к...... Ја сам само питао коме смета 09.01. и ниста више. Нисам знао да су овде само политичари!

Name

ОВО ЈЕ БиХ

01.09.2016 10:09

ПРАВА СЛИКА ЈАДНЕ И НЕПОСТОЈЕЋЕ ДРЖАВЕ ЈЕР ЈЕ ДОБАР ДИО ГРАЂАНА НЕ ПРИХВАТА ДОЂЕМО ДО ТОГА ДА СЕ НЕ ПОШТУЈЕ УСТАВНИ СУД, ДА СЕ ДОПИСУЈЕ 200.000-300.000 НЕПОСТОЈЕЋИХ ГРАЂАНА, ДА СЕ СУД БАВИ СМО ЈЕДНОМ НАЦИЈОМ, ДА ПИО ФЕДЕРАЦИЈЕ НИЈ ИСПЛАТИО ПЕНЗИЈЕ ПЕНЗИОНЕРА КОЈИ ЖИВЕ У РС , ДА СЕ ОДЛУЧУЈЕ КО КАКО И ШТА МОЖЕ ДА СЛАВИ, ДА СЕ ПРЕГЛАСАВА ЈЕДНА НАРОД , ДА СЕ ДОВЛАЧЕ ВЕХАБИЈЕ И ИСИСОВЦИ У ТУ СМЈЕШНУ ЗЕМЉУ И ГОСПОДО ШТА И КАКО ДАЉЕ НИЈЕ ЕВРОПСКИ И Н ИЈЕ ДЕМОКРАТСКИ А НИТИ У СКЛАДУ СА ЉУДСКИМ ПРАВИМА НАМЕМАТАТИ ВОЉУ НЕКОГА НЕКОМЕ ПО МА КОМ ОСНОВИ ТО ЈЕ ЗА СРЕДЊИ ВИЈЕК И ТОТАЛИТАРИЗАМ НЕЕВРОПСКОГ КАРАКТЕРА , НИЈЕ МОГУЋЕ ГРАДИТИ ЗАЈЕДНИШТВО НА ПРЕГЛАСАВАЊУ И НАМЕТАЊУ СЈЕТИМО СЕ БОЉЕ ДРЖАВЕ ОД ОВЕ БИВШЕ YУ АКО ОНА НИЈЕ МОГЛА ШТО СЕ УПИЊЕМО ДА ОДРЖАВАМО ШТО НЕФУНКЦИОНИШЕ А ЈОШ ЈЕ СКУПО СМЈЕШАН ЈЕ РЕФЕРЕНДУМ СМЈЕШАН ИЗЕТБЕГОВИЋ КОЈИ СЕ ИНАТИ 1.300.000 СРБА И ТРАЋИ ДА НЕМА ДАНА СРПСКЕ , СВЕ ЈЕ СМИЈЕШНО ИНАТИТЕ СЕ КОЛИКО ХОЋЕТЕ АЛИ ПОВЈЕРЕЊА НЕМА А ТИМЕ НИТИ ЗАЈЕДНИШТВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ БиХ

01.09.2016 10:21

Аууу шта ти набаца,ти се правиш мутав,постоје закони,постоји уставна категорија о конститутивности. Ф БиХ је максимално децентрализовани ентитет док је РС сушта супротност,апсолутно унитрани ентитет.... Па не може ЦИК издати спискове против одлуке уставног суда,РС није српско власништво,у РС-у постоји 15% Бошњачког народа,толико процената немају Хрвати у цијелој БиХ па добро знамо који су њихови захтјеви. Компликовано је то друже,нема никаквог"заједништва",постоји Држава Босна и Херцеговина са тренутно важећим уставом у којему се морамо кретати зарад мира. Сви закони у РС који у себи садрже одредницу само српског народа,прије или касније ће доћи на уставни суд,то нам мора бити свима јасно.

Name

НЕ БиХ

01.09.2016 11:06

Подпуно тацно, са Муслиманима се не мозе демократски разговарати јер они признају закон и Устав само кад њима одговара, а када је закон на страни Срба онда се подпуно игнорисе. Срби морају да воде своју политику без освртања на Муслиманске ратнохускацке изјаве!

Name

ре. ОВО ЈЕ БИХ

01.09.2016 13:31

Кукавце угрозени, не преостаје ти ниста друго него да плацес и кмецис, цао цао

Name

Блиц++++

01.09.2016 10:16

Поднијет ћу захтјев да ме ЦИК БиХ скине са бирачког списка.....Ко су они да злоупотребљавају моје име и презиме,и да располажу са њима.....Они ницу ЦИК већ НИШТА....Они за мене више "НЕ ПОСТОЈЕ!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.09.2016 10:51

ЦИК тебе не злоупотребљава, друзе. Хоцес ли тако реци да за тебе не постоји Централна банка БиХ јер си изгубио сто марака на кладионици? Смијесан си.

Name

ре

01.09.2016 11:20

Само пар дана си био цовијек(зиво муско или зенско дијете),до уписа у матицни регистар.Од тада си,број,особа,градјанин,гласац,возац.....

Name

Кум

01.09.2016 11:06

Баја дај мени пола од тих 1,5 милиона КМ колико ће коштати референдум, ја ћу ти одмах дати резултате. Толеранција на грешку +-3%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прн8

01.09.2016 11:11

Како год, СНСД је на добитку, на залист. Ако се одрзи, Миле испада хетој и ето гласова. Ако се не одрзи испафа херој-муценик који се бори за заститу националних инзртеса али му не дају, и ето опет гласова за изборе. Али како год, НСРС није дузна да поступи по резултатима референдума, знаци вољу градјана, каква год била, це окацити мацку о реп. Моја је претпоставка да це се одрзати, али це НСРС игнорисати резултате. Вуци сити, овце на броју, сихутни гласови за локалне изборе, странци мирни јер се резултати неце нигдје писати. И они су јако умикесани, није слуцајно да се пред изборе одобрава кредит ММФ-а. Одговара им контролисани хаос на овим птосторима. Јер, вифјели смо по свикету да кога хоце, скину га са власти за 24х. Овдје неце јер им одговара овакво стање контролисаног хаоса

ОДГОВОРИТЕ
Name

избори+референдум

01.09.2016 11:22

Спискове морате доставити за изборе, исте спискове користити и за референдум. Исти дан референдум спровести уз изборе. Само сте направили медвеђу услугу Додику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.09.2016 12:29

Али у том слуцају Додо не мозе манипулисати резултатима избора сто битно повецава сансе да изгуби.

Name

9. јануар

01.09.2016 11:35

Ма само забрањујте, а референдум це се одрзати. Е моји Срби док сте ви против референдума нама по Бањалуци ходају некакви ветерани бих војске и прицају сваста, а ви се узели додика и политицара Драги моје суграђани свих нација и вјера, до прије пар година сам вјеровао да БИХ мозе опстати као заједница два ентитета и три народа, био сам у заблути, нема ту сузивота, јер једном народу смета један датум. па како цемо градити компромсе и толеранцију, овако нецемо,. али зато хоцемо показати 25. ста знаци оно сссс..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Триии Цетириии

01.09.2016 13:37

ЈООООООЈЈ,.... КУУУУУКУУУУ

ОДГОВОРИТЕ