Карл Билт веома забринут за Балкан

Бивпи премијер и министар спољних послова Шведске, који је некада био и високи међународни представник за БиХ, Карл Билд, врло је забринут због тренутног стања у Југоисточној Европи, односно на Балкану.

Регион 01.09.2016 | 10:30
Карл Билт веома забринут за Балкан
Своје је бриге изнио на друштвеној мрежи Твиттер, рекавши како тензије на Балкану све више расту, а Европа не чини ништа да се стање смири.

"Све више сам забринут због растућих тензија на Балкану. А, очите слабости Европске уније и проширења само отежавају ствари", написао је Билд, који се сматра за одличног познаваоца политичких прилика на Балкану.

Он је, наиме, послије рата био први високи представник за БиХ. Ту је дужност обављао до краја 1995, након склапања Дејтонског споразума, све до јуна 1997.

"Изборне кампање су увијек погодне за подизање температуре, јер готово сви играју на националну карту. Избори у БиХ, избори у Хрватској и непрекидна игра у Бањалуци. Изјаве које лете преко граница и људи су забринути.

Када сам ових дана добио питање да ли ће поново бити рата као током 90-их, категорички сам рекао да тако нешто није могуће. Међутим, забринуо сам се што сам добио то питање, и то не само једном.

Претходних дана сам неколико пута прошао угао улице у Сарајеву, одакле је млади човек 1914. усмртио Франца Фердинанда. Мала група студената је одлучила да уради нешто лудо и покренули су ланац реакције", навео је, између осталог и у свом блогу Карл Билт.

Извор: Ало.рс/Индеx.хр

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

обицан градјанин

01.09.2016 08:43

Ма све ми се цини као буре барута којем само искра фали,,ја као обицан цовјек могу само да гледам и да се надам да неце доци до рата,,осим сто се једва презивљава јос нм смо то фали,,искрено самог мене ми није зао,јер немам неке перспективе нити зивим неки зивот на високој нози,све је то крпљење,,зао ми је само недузне дјеце,,мада ни ја нисам стар,улазим у тридесете тек,али не видим напредак све док нас ови коњи воде,,мада смо ми овце, сто свакако одговра овим политицарима да и даље краду и скрију своја прљава дјела..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТО СМО ШТО СМО

01.09.2016 09:09

ОВО НИЈЕ БУРЕ БАРУТА ВЕЋ ИГРА НЕОДГОВОРНИХ АМБАСАДОРА И ПЕТ ШЕСТ ИДИОТА КОЈЕ СМО ДОВЕЛИ НА ВАЛСТ. ДЕФИНИТИВНО У ПИТАЊУ ЈЕ ПРЕКРЕТНИЦА ЗА БИХ САДА ТРЕБА РАЗГОВАРАТИ О СТВАРНОМ МИРУ И ПОШТОВАЊУ ПРЕГЛАСАВАЊЕ УЗ ПОМОЋ АМЕРИКАНАЦА, РЕФЕРЕНДУМИ ЗАБРАНЕ ОВОГА И ОНОГА СУ БЕСМИСЛЕНЕ ТО СВИ ЗНАЈУ А ОПЕТ ГЛАСАЈУ ЗА ИСТЕ ЉУДЕ И ИДЕЈЕ АКО ЈЕ ТАКО ХАЈМО РАЗДИЈЕЛИТИ БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ ПА ПУСТИТИ ТИМ ИСТИМ ДА ВОДЕ БАНАНЧИЦА ДРЖАВЕ ДА СЕ ЈАВИ ГЛАД И ДА ВИДИМО КО ЈЕ ПАМЕТНИЈИ ЈА ПРВИ БИХ ИСАО У МУСЛИМАНИЈУ И ХРВАТСКИ ДИО БИХ АКО ИМА ТАМО ПОСЛА И БОЉЕГ ЗИВОТА , СТАНДАРД И МАТЕМАТИКА СУ НАЖАЛОСТ ЈЕДИНА ВРИЈЕДНОСТ ЈЕР СУ НАЦИЈЕ И НАЦИОНАЛНО ТОТАЛНО ДЕВАСТИРАНИ. РАТА НЕЋЕ БИТИ ЈЕР СМО ТОЛИКО МИЗЕРНИ ДА НИ ТО НЕМОЖЕМО ВОДИТИ КО ЉУДИ.

Name

Србо

01.09.2016 08:45

Побуни се, увек. Без обзира на исход. Макар завршио у ланцима. Једини начин да се осећаш као човек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.09.2016 09:22

Нецес у ланцима, него цес погинути ради нецијих интереса.

Name

Карадоз

01.09.2016 09:45

А у којим побунама јадо си ти до сада уцествовао?

Name

Студент

01.09.2016 09:05

Шта креатор хаоса на Балкану, хоће да нам каже???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

01.09.2016 09:44

Ста он има бити забринут кад се сами Балканци не брину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пет до дванест

01.09.2016 10:35

Господине Билт ако небудете стопирали долазак Исламског становниства у васу земљу бојим се дацете имати висе проблема од нас. Не само ви него цитава Европа .Неписем напамет вец како која година све су агресивнији и нетолерантнији .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

03.09.2016 00:07

Бас му вјерујем да је забринут.

ОДГОВОРИТЕ