Karl Bilt veoma zabrinut za Balkan

Bivpi premijer i ministar spoljnih poslova Švedske, koji je nekada bio i visoki međunarodni predstavnik za BiH, Karl Bild, vrlo je zabrinut zbog trenutnog stanja u Jugoistočnoj Evropi, odnosno na Balkanu.

Region 01.09.2016 | 10:30
Karl Bilt veoma zabrinut za Balkan
Svoje je brige iznio na društvenoj mreži Tvitter, rekavši kako tenzije na Balkanu sve više rastu, a Evropa ne čini ništa da se stanje smiri.

"Sve više sam zabrinut zbog rastućih tenzija na Balkanu. A, očite slabosti Evropske unije i proširenja samo otežavaju stvari", napisao je Bild, koji se smatra za odličnog poznavaoca političkih prilika na Balkanu.

On je, naime, poslije rata bio prvi visoki predstavnik za BiH. Tu je dužnost obavljao do kraja 1995, nakon sklapanja Dejtonskog sporazuma, sve do juna 1997.

"Izborne kampanje su uvijek pogodne za podizanje temperature, jer gotovo svi igraju na nacionalnu kartu. Izbori u BiH, izbori u Hrvatskoj i neprekidna igra u Banjaluci. Izjave koje lete preko granica i ljudi su zabrinuti.

Kada sam ovih dana dobio pitanje da li će ponovo biti rata kao tokom 90-ih, kategorički sam rekao da tako nešto nije moguće. Međutim, zabrinuo sam se što sam dobio to pitanje, i to ne samo jednom.

Prethodnih dana sam nekoliko puta prošao ugao ulice u Sarajevu, odakle je mladi čovek 1914. usmrtio Franca Ferdinanda. Mala grupa studenata je odlučila da uradi nešto ludo i pokrenuli su lanac reakcije", naveo je, između ostalog i u svom blogu Karl Bilt.

Izvor: Alo.rs/Index.hr

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

obican gradjanin

01.09.2016 08:43

Ma sve mi se cini kao bure baruta kojem samo iskra fali,,ja kao obican covjek mogu samo da gledam i da se nadam da nece doci do rata,,osim sto se jedva prezivljava jos nm smo to fali,,iskreno samog mene mi nije zao,jer nemam neke perspektive niti zivim neki zivot na visokoj nozi,sve je to krpljenje,,zao mi je samo neduzne djece,,mada ni ja nisam star,ulazim u tridesete tek,ali ne vidim napredak sve dok nas ovi konji vode,,mada smo mi ovce, sto svakako odgovra ovim politicarima da i dalje kradu i skriju svoja prljava djela..

ODGOVORITE
Name

TO SMO ŠTO SMO

01.09.2016 09:09

OVO NIJE BURE BARUTA VEĆ IGRA NEODGOVORNIH AMBASADORA I PET ŠEST IDIOTA KOJE SMO DOVELI NA VALST. DEFINITIVNO U PITANJU JE PREKRETNICA ZA BIH SADA TREBA RAZGOVARATI O STVARNOM MIRU I POŠTOVANJU PREGLASAVANJE UZ POMOĆ AMERIKANACA, REFERENDUMI ZABRANE OVOGA I ONOGA SU BESMISLENE TO SVI ZNAJU A OPET GLASAJU ZA ISTE LJUDE I IDEJE AKO JE TAKO HAJMO RAZDIJELITI BOSNU I HERCEGOVINU PA PUSTITI TIM ISTIM DA VODE BANANČICA DRŽAVE DA SE JAVI GLAD I DA VIDIMO KO JE PAMETNIJI JA PRVI BIH ISAO U MUSLIMANIJU I HRVATSKI DIO BIH AKO IMA TAMO POSLA I BOLJEG ZIVOTA , STANDARD I MATEMATIKA SU NAŽALOST JEDINA VRIJEDNOST JER SU NACIJE I NACIONALNO TOTALNO DEVASTIRANI. RATA NEĆE BITI JER SMO TOLIKO MIZERNI DA NI TO NEMOŽEMO VODITI KO LJUDI.

Name

Srbo

01.09.2016 08:45

Pobuni se, uvek. Bez obzira na ishod. Makar završio u lancima. Jedini način da se osećaš kao čovek.

ODGOVORITE
Name

re

01.09.2016 09:22

Neces u lancima, nego ces poginuti radi necijih interesa.

Name

Karadoz

01.09.2016 09:45

A u kojim pobunama jado si ti do sada ucestvovao?

Name

Студент

01.09.2016 09:05

Шта креатор хаоса на Балкану, хоће да нам каже???

ODGOVORITE
Name

Karadoz

01.09.2016 09:44

Sta on ima biti zabrinut kad se sami Balkanci ne brinu.

ODGOVORITE
Name

Pet do dvanest

01.09.2016 10:35

Gospodine Bilt ako nebudete stopirali dolazak Islamskog stanovnistva u vasu zemlju bojim se dacete imati vise problema od nas. Ne samo vi nego citava Evropa .Nepisem napamet vec kako koja godina sve su agresivniji i netolerantniji .

ODGOVORITE
Name

Hm

03.09.2016 00:07

Bas mu vjerujem da je zabrinut.

ODGOVORITE