Реконструкција сале ни близу завршетка

Радови на реконструкцији и опремању сале Народне скупштине Републике Српске, који ће пореске обвезнике коштати око 700.000 КМ, касне, и питање је хоће ли све бити завршено до октобра.

Република Српска 01.09.2016 | 07:42
Реконструкција сале ни близу завршетка
Иако је било најављено да ће народни посланици након повратка са годишњег одмора наставити рад у потпуно измијењеном амбијенту, по свему судећи то се неће догодити.

Рок од 45 дана за реконструкцију сале за пленарне сједнице Народне скупштине Републике Српске ускоро истиче, али радови у сали ни изблиза нису готови. Уштимавање новог конференцијског система тек слиједи по окончању радова на преуређењу ентеријера.

Скупштинско руководство од јавности крије много тога, па и будући изглед сале. Ипак, Истинито посједује фотографије које јасно показују да су радови још увијек далеко од завршне фазе.



Тренутно се може примијетити другачији распоред сједења. Предсједништво НС Републике Српске сада је подигнуто на виши ниво, испод велике заставе Републике Српске, а испод, нешто ниже су клупе за министре, који ће убудуће бити окренути лицем у лице са народним посланицима. Што се тиче распореда сједења народних посланика, ту неће бити неких већих промјена.

Реконструкција је очито рађена по узору на Народну скупштину Србије и друге парламенте, гдје су чланови владе такође позиционирани "фаце то фаце" према посланицима.

У Сали ће бити три велика екрана и нови конференцијски систем чија набавка је коштала око 640 хиљада КМ, укључујући и нове камере.

Једна од новина биће и то да ће резултати гласања посланика бити видљиви у електронској форми, уз аутоматско евидентирање података о присуству сједницама и појединачним излагањима посланика.

Народна скупштина до сада није омогућавала директно преузимање аудио и видео садржаја током сједница, а директан пренос био је омогућен само РТРС-у.

Након реконструкције, постојаће техничке могућности за увезивање и других ТВ кућа, уколико то одобри руководство парламента.

Тендер за преуређење скупштинске сале био је расписан прошле године, али је поништен због непотпуне документације. Завршен је ове године, посао је повјерен домаћим фирмама, а укупна цијена реконструкције и опремања је око 700. 000 КМ.

Реконструкција је почела крајем јула, али извори Истинито наводе да је упитно хоће ли сала бити спремна за сједнице до краја семптембра.

Извор: Истинито

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

бн

01.09.2016 06:11

Боље да су те паре дали за лијецење болесне дјеце или неки вртиц,сколу и сл.бас је битно како це да сједе,мозда це мање да лазу ако су фаце то фаце!!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иииии

01.09.2016 09:39

Сад нови намјештај,ма да старе фотеље су биле неудобне,не можеш се дремнут.Па бар да поклоне "старе" столице некој установи,то је све за нас смртнике ново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пп

02.09.2016 04:19

ИМА СЕ МОЖЕ СЕ -------