Rekonstrukcija sale ni blizu završetka

Radovi na rekonstrukciji i opremanju sale Narodne skupštine Republike Srpske, koji će poreske obveznike koštati oko 700.000 KM, kasne, i pitanje je hoće li sve biti završeno do oktobra.

Republika Srpska 01.09.2016 | 07:42
Rekonstrukcija sale ni blizu završetka
Iako je bilo najavljeno da će narodni poslanici nakon povratka sa godišnjeg odmora nastaviti rad u potpuno izmijenjenom ambijentu, po svemu sudeći to se neće dogoditi.

Rok od 45 dana za rekonstrukciju sale za plenarne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske uskoro ističe, ali radovi u sali ni izbliza nisu gotovi. Uštimavanje novog konferencijskog sistema tek slijedi po okončanju radova na preuređenju enterijera.

Skupštinsko rukovodstvo od javnosti krije mnogo toga, pa i budući izgled sale. Ipak, Istinito posjeduje fotografije koje jasno pokazuju da su radovi još uvijek daleko od završne faze.



Trenutno se može primijetiti drugačiji raspored sjedenja. Predsjedništvo NS Republike Srpske sada je podignuto na viši nivo, ispod velike zastave Republike Srpske, a ispod, nešto niže su klupe za ministre, koji će ubuduće biti okrenuti licem u lice sa narodnim poslanicima. Što se tiče rasporeda sjedenja narodnih poslanika, tu neće biti nekih većih promjena.

Rekonstrukcija je očito rađena po uzoru na Narodnu skupštinu Srbije i druge parlamente, gdje su članovi vlade takođe pozicionirani "face to face" prema poslanicima.

U Sali će biti tri velika ekrana i novi konferencijski sistem čija nabavka je koštala oko 640 hiljada KM, uključujući i nove kamere.

Jedna od novina biće i to da će rezultati glasanja poslanika biti vidljivi u elektronskoj formi, uz automatsko evidentiranje podataka o prisustvu sjednicama i pojedinačnim izlaganjima poslanika.

Narodna skupština do sada nije omogućavala direktno preuzimanje audio i video sadržaja tokom sjednica, a direktan prenos bio je omogućen samo RTRS-u.

Nakon rekonstrukcije, postojaće tehničke mogućnosti za uvezivanje i drugih TV kuća, ukoliko to odobri rukovodstvo parlamenta.

Tender za preuređenje skupštinske sale bio je raspisan prošle godine, ali je poništen zbog nepotpune dokumentacije. Završen je ove godine, posao je povjeren domaćim firmama, a ukupna cijena rekonstrukcije i opremanja je oko 700. 000 KM.

Rekonstrukcija je počela krajem jula, ali izvori Istinito navode da je upitno hoće li sala biti spremna za sjednice do kraja semptembra.

Izvor: Istinito

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

bn

01.09.2016 06:11

Bolje da su te pare dali za lijecenje bolesne djece ili neki vrtic,skolu i sl.bas je bitno kako ce da sjede,mozda ce manje da lazu ako su face to face!!?

ODGOVORITE
Name

Iiiii

01.09.2016 09:39

Sad novi namještaj,ma da stare fotelje su bile neudobne,ne možeš se dremnut.Pa bar da poklone "stare" stolice nekoj ustanovi,to je sve za nas smrtnike novo.

ODGOVORITE
Name

pp

02.09.2016 04:19

IMA SE MOŽE SE -------