СМ БиХ свјесно кочи појефтињење лијекова?!

Како би фармацеутске куће што дуже убирале екстра профит у БиХ, Савјет министара максимално одуговлачи са усвајањем Правилника о лијековима.

Босна и Херцеговина 01.09.2016 | 07:36
СМ БиХ свјесно кочи појефтињење лијекова?!
Наиме, овај правилник је и један од услова Свјетске банке за добијање кредита па Савјет министара БиХ не би смио још дуго да одуговлачи са усвајањем.

Због непостојања правилника који би регулисао максималну цијену, БиХ има најскупље лијекове у региону. Тако су у Србији поједини лијекови чак троструко јефтинији него у БиХ. Највећи апсурд је то што су медикаменти који се производе у нашој земљи јефтинији када се купују у Србији!

Овим правилником би се осигурало да максималне цијене лијекова на рецепт у БиХ не буду веће од просјечних цијена у земљама у региону.

Правилник се већ годинама покушава усвојити, али је увијек неко, зарад фармацеутског лобија, кочио. Стално су тражене измјене, па је тако коначни нацрт правилника направљен у децембру прошле године, али ни тада није добио одобрење да иде на коначно усвајање.

У Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ наглашавају да су они урадили све што су могли и што је било у њиховој надлежности како би се што прије усвојио овај правилник.

"Прије мјесец дана смо прибавили и сагласност Дирекције за европске интеграције по питању усклађености акта са ЕУ прописима јер су нам и то тражили у Савјету министара БиХ. Сада очекујемо усвајање правилника на некој од наредних сједница Савјета министара Би", рекли су у овој Агенцији.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић наглашава да су безброј пута указивали на потребу да се правилник о начину контроле цијена, начину обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ што прије донесе.

"Међутим, упркос увјеравањима од стране надлежних у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ да ће правилник од 1. марта бити на снази, то се до сада није десило. Одговорност за неусвајање је на нивоу БиХ", истакао је Богданић.

Уштеде у здравству

"Усвајање правилника, као и законских рјешења којима би се дио прихода од акциза преусмјерили на финансирање здравствене заштите, омогућило би значајне уштеде, што би довело до стабилизације здравственог система у Републици Српској", рекао је Богданић.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Едо,Слатина-Тузла

01.09.2016 06:38

Посао љекара , част ријетким изузецима , није да лијечи народ(е) него да нам продају лијекове за које добију послије провизије и којекакве бенифиције !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

01.09.2016 06:49

А кад ти натурају Цоца-Цолу уместо Пепси или Скy Цолу, тад се не залис. Ко тада узима провизију? Све је бизнис, али кад треба по докторима, ниста сладје!

Name

ре

01.09.2016 06:58

Браво. А сад реци нам ста је посао министара?

Name

Едо,Слатина-Тузла

01.09.2016 07:29

Ја само преносим властита искуства из Дома здравља Тузла ( од мог " породичног " љекара ) и са УКЦ Тузла , гдје вам " препоручују " лијекове који немају ефекат као неки који су бољи ( слична цијена ) али ту онда немају " пинку " !

Name

ре Студент

01.09.2016 07:31

Што се љутиш нека изнесе своје мишљење шта раде поједини љекари.