Државни врх Србије са лидерима из Српске

Предсједник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић састаће се данас у Београду са предсједником и премијером Републике Српске Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић, чланом Предсједништва БиХ из Републике Српске Младеном Иванићем и предсједником СДС-а Младеном Босићем.

Србија 01.09.2016 | 07:25
Државни врх Србије са лидерима из Српске
Састанак поводом дешавања у Републици Српској биће одржан у згради Генералног секретаријата предсједника Србије на Андрићевом венцу са почетком у 14.30 часова, саопштено је из прес службе предсједника Србије.

Из прес службе предсједника Србије није саопштено да ли ће се и када учесници састанка обратити медијима.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће на данашњем састанку у Београду бити разговарано о Анексу десет Дејтонског мировног споразума, којим је предвиђено увођење високог представника, и његовој обавези да и Србији, као земљи потписници, доставља извјештај о раду, што се до сада никада није десило.

Он је истакао да је и то вид кршења акта којим је основан ОХР, те да очекује детаљнију анализу рада и понашања високог представника.

"На састанку ћемо на одговоран начин оцијенити цјелокупну ситуацију у вези са примјеном Дејтонског споразума, са аспекта Републике Српске и Србије", додао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић потврдио је за БН ТВ да ће учествовати на данашњем састанку лидера из Републике Српске са предсједником и премијером Србије, Томиславом Николићем и Александром Вучићем у Београду.

И лидер СДС-а и предсједавајући Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић потврдио је да ће присуствовати данашњем састанку у Београду. Босић је рекао за БН ТВ да нема никаквих информација о томе шта је циљ састанка у Београду.

“Очекујем да чујем шта је став Србије по питању референдума о Дану Републике Српске. Ми смо своје ставове већ давно дефинисали и они нису до сада мијењани. Да ли Србија тражи промјену става у вези референдума, очекујем да чујем на састанку”, рекао је Босић.

А шта ће политички лидери из Републике Српске данас чути од највиших званичника Србије – велика је непознаница. Интересантно је, међутим, да ће премијер Србије данас, одмах након састанка са лидерима из Српске, разговарати и са хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем. Из Владе Србије саопштено је само то да ће Вучић и Човић разговарати о сарадњи и стабилности у региону.

Државни врх Србије одржао је у уторак консултације поводом позива Савјета за спровођење мира БиХ /ПИК/ Српској да одустане од референдума о Дану Републике.

На двочасовном састанку, којем су осим Николића и Вучића, присуствовали министри спољних послова Ивица Дачић, унутрашњих послова Небојша Стефановића и Нела Кубуровић правде Србије, усаглашено је да буде одржан састанак са српским лидерима из БиХ и Српске на којем ће бити размотрена актуелна ситуација и евентуално даљи кораци.

Дачић је рекао новинарима да је на састанку детаљно анализирана ситуација која се односи на безбједност и регионалну стабилност.

Амбасадори Управног одбора ПИК, уз издвојено мишљење Русије, позвали су у уторак власти Републике Српске да не одрже референдум о Дану Републике Српске.

БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дон

01.09.2016 06:04

Нема се пара за јањетину, ипак ће се печена прасетина јести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо хрсуз

01.09.2016 06:18

Наш је Миле популаран у васцелом свету и ускоро отвара представништво Србске у ИДИЛ-у. Галијашевић ће бити Високи представник. хттп://www.бљесак.инфо/рубрика/вијести/цланак/милорад-додик-на-листи-за-одстрел-исламске-дрзаве/168244

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добар

01.09.2016 06:52

Хахаха

Name

ЈАНЕ

01.09.2016 06:44

Како нема Цавица и Михаљице, па и они су лидери у РС? Такве велицине не позвати.. ццц мислим - нема смисла!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.09.2016 07:28

Паметно цуте,попут Фахре у ФБиХ

Name

Кемо Градацац

01.09.2016 07:03

Само да рата не буде.зивот мог дјетета не вриједи читаве Босне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

01.09.2016 07:25

Састанак са "лидерима", попраћен Мини-Туђманом??? Паметном доста, а ако неко треба објашњење; Пара НЕМА, подстицаја за привреду НЕМА, пензије ИСТЕ! СНСД, СДА, ХДЗ настављају да владају док их буквално "народ" не одстријели са ловачким карабинима, до тада лагано сисање мотке...

ОДГОВОРИТЕ