Državni vrh Srbije sa liderima iz Srpske

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić sastaće se danas u Beogradu sa predsjednikom i premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, članom Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenom Ivanićem i predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem.

Srbija 01.09.2016 | 07:25
Državni vrh Srbije sa liderima iz Srpske
Sastanak povodom dešavanja u Republici Srpskoj biće održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije na Andrićevom vencu sa početkom u 14.30 časova, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije.

Iz pres službe predsjednika Srbije nije saopšteno da li će se i kada učesnici sastanka obratiti medijima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će na današnjem sastanku u Beogradu biti razgovarano o Aneksu deset Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je predviđeno uvođenje visokog predstavnika, i njegovoj obavezi da i Srbiji, kao zemlji potpisnici, dostavlja izvještaj o radu, što se do sada nikada nije desilo.

On je istakao da je i to vid kršenja akta kojim je osnovan OHR, te da očekuje detaljniju analizu rada i ponašanja visokog predstavnika.

"Na sastanku ćemo na odgovoran način ocijeniti cjelokupnu situaciju u vezi sa primjenom Dejtonskog sporazuma, sa aspekta Republike Srpske i Srbije", dodao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić potvrdio je za BN TV da će učestvovati na današnjem sastanku lidera iz Republike Srpske sa predsjednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

I lider SDS-a i predsjedavajući Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić potvrdio je da će prisustvovati današnjem sastanku u Beogradu. Bosić je rekao za BN TV da nema nikakvih informacija o tome šta je cilj sastanka u Beogradu.

“Očekujem da čujem šta je stav Srbije po pitanju referenduma o Danu Republike Srpske. Mi smo svoje stavove već davno definisali i oni nisu do sada mijenjani. Da li Srbija traži promjenu stava u vezi referenduma, očekujem da čujem na sastanku”, rekao je Bosić.

A šta će politički lideri iz Republike Srpske danas čuti od najviših zvaničnika Srbije – velika je nepoznanica. Interesantno je, međutim, da će premijer Srbije danas, odmah nakon sastanka sa liderima iz Srpske, razgovarati i sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem. Iz Vlade Srbije saopšteno je samo to da će Vučić i Čović razgovarati o saradnji i stabilnosti u regionu.

Državni vrh Srbije održao je u utorak konsultacije povodom poziva Savjeta za sprovođenje mira BiH /PIK/ Srpskoj da odustane od referenduma o Danu Republike.

Na dvočasovnom sastanku, kojem su osim Nikolića i Vučića, prisustvovali ministri spoljnih poslova Ivica Dačić, unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića i Nela Kuburović pravde Srbije, usaglašeno je da bude održan sastanak sa srpskim liderima iz BiH i Srpske na kojem će biti razmotrena aktuelna situacija i eventualno dalji koraci.

Dačić je rekao novinarima da je na sastanku detaljno analizirana situacija koja se odnosi na bezbjednost i regionalnu stabilnost.

Ambasadori Upravnog odbora PIK, uz izdvojeno mišljenje Rusije, pozvali su u utorak vlasti Republike Srpske da ne održe referendum o Danu Republike Srpske.

BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Don

01.09.2016 06:04

Nema se para za janjetinu, ipak će se pečena prasetina jesti.

ODGOVORITE
Name

Mujo hrsuz

01.09.2016 06:18

Naš je Mile popularan u vascelom svetu i uskoro otvara predstavništvo Srbske u IDIL-u. Galijašević će biti Visoki predstavnik. http://www.bljesak.info/rubrika/vijesti/clanak/milorad-dodik-na-listi-za-odstrel-islamske-drzave/168244

ODGOVORITE
Name

Dobar

01.09.2016 06:52

Hahaha

Name

JANE

01.09.2016 06:44

Kako nema Cavica i Mihaljice, pa i oni su lideri u RS? Takve velicine ne pozvati.. ccc mislim - nema smisla!

ODGOVORITE
Name

re

01.09.2016 07:28

Pametno cute,poput Fahre u FBiH

Name

Kemo Gradacac

01.09.2016 07:03

Samo da rata ne bude.zivot mog djeteta ne vrijedi čitave Bosne

ODGOVORITE
Name

Bosanac

01.09.2016 07:25

Sastanak sa "liderima", popraćen Mini-Tuđmanom??? Pametnom dosta, a ako neko treba objašnjenje; Para NEMA, podsticaja za privredu NEMA, penzije ISTE! SNSD, SDA, HDZ nastavljaju da vladaju dok ih bukvalno "narod" ne odstrijeli sa lovačkim karabinima, do tada lagano sisanje motke...

ODGOVORITE