Јужни: Федерер-Надал-Ђоковић? Немогуће...!

Они који не прате тенис Михаила Јужног углавном знају по видео снимку на којем себе удара рекетом у главу после лоше одиграног поена.

Тенис 01.09.2016 | 19:45
Јужни: Федерер-Надал-Ђоковић? Немогуће...!
На терену Рус лако плане, али ван њега потпуно је смирен, некада на граници стидљивости – у разговору за Б92 Јужни каже да је притисак саставни део тениса, да му је УС опен један од омиљених турнира, као и да сада више ужива у свом послу него када је био млађи.

“Мало ме мучи повреда, имао сам проблема за задњом ложом прошле недеље и повукао сам се из Винстон-Сејлема. То чини ову победу још већом, али нећу да тражим изговоре – ако сам на терену, значи да сам у стању да играм и даћу све од себе у мечу са Пељом“, почиње Јужни причу за Б92.

У Њујорку је Рус бележио најбоље резултате у каријери – пре десет година у невероватном окрај избацио је Надала и пласирао се у полуфинале, а исти успех остварио је и 2010. године. Међутим, Јужни не воли да гледа у прошлост.

“Био је то фантастичан меч са Надалом, у то нема сумње, али од тада је прошло десет година. Још сам активан на АТП туру, сада је нови турнир и не желим да гледам у прошлост. Добро се осећам на УС опену, имао сам успеха овде, али током турнира није право време за било какво освртање“.

Јужни је стекао диплому на московском Универзитету за спорт, назив мастер рада гласио је ’Професионални тенисер на терену“.

“Дипломирао сам на Универзитету за спорт, то је била филозофија тениса. Превасходно сам се бавио тактиком, анализом тенисера – како играју, шта можеш да урадиш против њих, где не воле да им се игра итд“.

После сваке победе Јужни салутира ка публици у част покојног оца, па је и добио надимак Пуковник – он и јесте војнички посвећен тенису и није посустао чак ни када је прошле године испао из 150 најбољих.

“Допада ми се мој посао, а сада више уживам у неким стварима него када сам имао 18-19 година. Притисак је и даље ту – ако он не постоји, треба да идеш у пензију. Оно што желим да кажем јесте да сам прошле године баш много пао на АТП листи и био је диван осећај вратити се на највеће турнире“, каже 34-годишњи Јужни и додаје:

“Онда гледаш на све другим очима и кажеш себи: ’И даље могу да играм са најбољим играчима, могу да играм на највећим теренима’. Не бавим се тенисом из нужде, већ га много волим, мислим да је то важно. Некада јесте тешко – фамилија не може све време да проводи са мном, али тенис је тренутно мој живот“.

Рус је активно играо за време врхунца тројице играча који су међу најбољима свих времена – Федерера, Надала и Ђоковића. Може ли да их упореди?

“Ух, немогуће је одговорити на то питање. Мени је најтеже било са Роџером, никада га нисам победио (0-16), али ја сам задовољан само што сам дошао у ситуацију да толико пута играм с њиме, као и са Рафом (4-13) и с Новаком (3-6). Сви су изванредни играчи и имам сјајан однос са њима на терену и ван њега“, закључио је Јужни за Б92.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар