Južni: Federer-Nadal-Đoković? Nemoguće...!

Oni koji ne prate tenis Mihaila Južnog uglavnom znaju po video snimku na kojem sebe udara reketom u glavu posle loše odigranog poena.

Tenis 01.09.2016 | 19:45
Južni: Federer-Nadal-Đoković? Nemoguće...!
Na terenu Rus lako plane, ali van njega potpuno je smiren, nekada na granici stidljivosti – u razgovoru za B92 Južni kaže da je pritisak sastavni deo tenisa, da mu je US open jedan od omiljenih turnira, kao i da sada više uživa u svom poslu nego kada je bio mlađi.

“Malo me muči povreda, imao sam problema za zadnjom ložom prošle nedelje i povukao sam se iz Vinston-Sejlema. To čini ovu pobedu još većom, ali neću da tražim izgovore – ako sam na terenu, znači da sam u stanju da igram i daću sve od sebe u meču sa Peljom“, počinje Južni priču za B92.

U Njujorku je Rus beležio najbolje rezultate u karijeri – pre deset godina u neverovatnom okraj izbacio je Nadala i plasirao se u polufinale, a isti uspeh ostvario je i 2010. godine. Međutim, Južni ne voli da gleda u prošlost.

“Bio je to fantastičan meč sa Nadalom, u to nema sumnje, ali od tada je prošlo deset godina. Još sam aktivan na ATP turu, sada je novi turnir i ne želim da gledam u prošlost. Dobro se osećam na US openu, imao sam uspeha ovde, ali tokom turnira nije pravo vreme za bilo kakvo osvrtanje“.

Južni je stekao diplomu na moskovskom Univerzitetu za sport, naziv master rada glasio je ’Profesionalni teniser na terenu“.

“Diplomirao sam na Univerzitetu za sport, to je bila filozofija tenisa. Prevashodno sam se bavio taktikom, analizom tenisera – kako igraju, šta možeš da uradiš protiv njih, gde ne vole da im se igra itd“.

Posle svake pobede Južni salutira ka publici u čast pokojnog oca, pa je i dobio nadimak Pukovnik – on i jeste vojnički posvećen tenisu i nije posustao čak ni kada je prošle godine ispao iz 150 najboljih.

“Dopada mi se moj posao, a sada više uživam u nekim stvarima nego kada sam imao 18-19 godina. Pritisak je i dalje tu – ako on ne postoji, treba da ideš u penziju. Ono što želim da kažem jeste da sam prošle godine baš mnogo pao na ATP listi i bio je divan osećaj vratiti se na najveće turnire“, kaže 34-godišnji Južni i dodaje:

“Onda gledaš na sve drugim očima i kažeš sebi: ’I dalje mogu da igram sa najboljim igračima, mogu da igram na najvećim terenima’. Ne bavim se tenisom iz nužde, već ga mnogo volim, mislim da je to važno. Nekada jeste teško – familija ne može sve vreme da provodi sa mnom, ali tenis je trenutno moj život“.

Rus je aktivno igrao za vreme vrhunca trojice igrača koji su među najboljima svih vremena – Federera, Nadala i Đokovića. Može li da ih uporedi?

“Uh, nemoguće je odgovoriti na to pitanje. Meni je najteže bilo sa Rodžerom, nikada ga nisam pobedio (0-16), ali ja sam zadovoljan samo što sam došao u situaciju da toliko puta igram s njime, kao i sa Rafom (4-13) i s Novakom (3-6). Svi su izvanredni igrači i imam sjajan odnos sa njima na terenu i van njega“, zaključio je Južni za B92.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar