Видео: У Монци се спрема "врућ дочек" Верштапену!

Млади возач Макс Верштапен на удару старијих колега због агресивне вожње. Посебно је изнервирао Кимија Раиконена на стази у Белгији. "Ако тако настави убиће неког!", каже Раиконен.

Остали спортови 01.09.2016 | 18:45
Видео: У Монци се спрема "врућ дочек" Верштапену!
"Пре 20 година неко би овог клинца обесио о дрво", изјавио је легендарни возач Формуле 1 Жак Вилнев после трке за Велику награду Белгије и вожње Макса Верштапена.

Ко је гледао трку у Белгији на стази Спа Франкоршан, могао је да види бескомпромисног Верштапена, управо онаквог на каквог смо и навикли, али се многима та њега агресивна вожња није допала.

Поготово Фераријевом Кимију Раиконену, који је у неколико наврата покушавао да пређе младог Холанђанина, а овај га је излуђивао, возио "ивици", не допуштајући ветерану да га тек-тако "прешиша".

"Ово је лудило, потпуно бесмислено!", викао је Раиконен у радио свом тиму, након што га је Верштапенова вожња навекла да му попусти концетрација, па је направио грешку и умало завршио ван стазе.

"Ледени Финац" ипак је потом успео да пређе Верштапена и заузме девету позицију, а млади возач Ред Була је завршио као 11.

Али, после трке се није толико причало о победничком трију (Нико Розберг, Данијел Рикардо и Луис Хамилтон), колико о вожњи Верштапена, кога многи већ сада упоређују са Ајртоном Сеном по начину вожње. Или са неким потезима Михаела Шумахера.

После трке чак је "поентирао" изјавом у вези са "чукањем" на почетку трке у којем су учествовали Фераријеви болиди (за Ферари возе Себастијан Фетел и Кими Раиконен):

"Њих би требало да буде срамота због тога с обзиром на искуство које имају, а онд асе жале на мене. Не морају да праве толику драму око нога што се десило после тога у трци. Морају да схвате да нисам срећан зато што су ми на самом почетку иништили целу трку", рекао је 18-годишњи Холанђанин (који је пре почео да вози у Формули 1 него што је положио возачки испит за "нормална" кола).

Старт трке и инцидент:



Иако су многи љубитељи Формуле 1 једва чекали да виде неког попут Верштапена, који вози без компромиса, симпатије ривалских тимова уопште нису на његовој страни. После трке у Белгији, Раиконен је рекао да ће "Верштапен, ако настави тако, убити некога".

Раиконена је посебно љутило то што је током трке и покушаја да обиђе Верштапена, Холанђанин возио по сред стазе, а када би се померио, нагло би се вратио и блокирао покушај Финца да га обиђе.

Погледајте:



"Да нисам тада закочио, имали бисмо жесток судар са ко зна каквим последицама. А такав судар ће се десити пре или касније ако он нешто не промени у вожњи. Немам ја ништа против добре, 'тврде' вожње, али ово није било коректно. Можда такав судар и не би био лош да појдини схвате, али надам се да се то неће десити да неко не би настрадао. Нико не жели да види било кога повређеног", рекао је Раиконен.

За разлику од бесног Финца, други возач Ферарија Себастијан Фетел је нешто блажи у критици Верштапена, наклоњенији му је.

"Нас двојица смо добри, свиђа ми се он, агресиван је, мислим да му је то највећа снага, али у одређеним елементима вожње, поготово кочење, мислим да није коректан. Надам се да ће временом то схватити", рекао је Фетел.

Верштапен је чак добио и благе критике од свог шефа, Кристијана Хорнера из Ред Була, који је рекао да је његова вожња у појединим круговима "прелазила границу".

Тото Волф, шеф Мерцедеса, који је својевремено покушао да ангажује Верштапена, рекао је да га његова вожња много подсећа на Сенину, али и да је врло опасна.

"Он је право освежење (у Формули 1). Млад је, улази у трке без страха, без респекта, воли да се 'лакта'. А ја то волим. Али, исто тако је опасан и бојим се да би једног дана, не дај боже, могло кобно да се заврши по некога", каже Волф.

Наредна трка Формуле 1 биће вожена у Монци (4. септембар), а познато је шта та стаза значи Ферарију. А нема сумње и да ће Верштапен имати "врућ дочек" у Италији.

До краја шампионата остало је још осам трка.

- ПОРЕДАК ВОЗАЧА -

1) Луис Хамилтон (Мерцедес) 232 бода
2) Нико Розберг (Мерцедес) 223
3) Данијел Рикардо (Ред Бул) 151
4) Себастијан Фетел (Ферари) 128
5) КИми Раиконен (Ферари) 124
6) Макс Верштапен (Ред Бул) 115

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар