Посао способнима, а не подобнима

Након готово сваког конкурса за пријем нових радника у јавној управи, слиједе жалбе незадовољних кандидата који тврде да су посао добили они који су били подобнији, односно кандидати који су имали породичну или страначку везу. Корупција приликом запошљавања у БиХ је озакоњена, а то се мора промијенити - тврде у Центрима цивилних иницијатива који због тога скупљају потписе грађана.

Република Српска 31.08.2016 | 19:25
Посао способнима, а не подобнима
"Посао способнима, а не подобнима" назив је кампање Центара цивилних иницијатива. Скупљају се потписи грађана на основу којих ће бити
тражено одвајање политичких функција од професионалних позиција у јавним предузећима.

У "Транспаренси интернешнелу" упозоравају да је корупција приликом запошљавања у Босни и Херцеговини озакоњена, а да су конкурси постали фарса, јер углавном не пролазе кандидати са најбољим оцјенама, већ они који освоје највише бодова на интервјуу са комисијом, што се по правилу користи за запошљавање по страначким и родбинским везама.

Примјера у којима посао на конкурсима добијају мање квалитетни кадрови је небројено, а Центри цивилних иницијатива позивају грађане да им
помогну у покушају да промијене начин функционисања система. Потписе прикупљају у: Бањалуци, Бијељини, Сарајеву, Тузли, Добоју и Мостару.


БН телевизија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Његос

31.08.2016 17:52

Дјевојко, бјези одавде главом без обзира, каква црна просвјетна инспекција, све је то под контролом владајуцих и увијек су на страни директора, тако да ти је то борба против вјетрењаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Послушајте пажљиво

31.08.2016 17:58

Послушајте пажљиво снимак разговора и овог страначког директора када каже ко је коме ото умјесто отео

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они

31.08.2016 19:38

Радим с таквима који су дошли преко везе, од директора па надаље, сви надобудни, арогантни, недодирљиви. Нико им не смије ни пажњу скренути како се ради јер се одмах жале мецени који их је "запослио". Радује ме дан кад ћу у пензију а некад размишљам да би добро било да сви останемо без посла па што год с ким буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрак

31.08.2016 20:09

СДС Бањалука на најслозеније правне послове за Сефа уреда за залбе у јавним набавкама гдје се рјесавају милионски износи поставио "инзињера геодезије"!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крај

01.09.2016 05:48

Сеф кабинета министра саобрацаја и веза Републике Српске је заврсила Факултет драмских умјетности!!!!! Дефинитивно јос један примјер да млади људи након сколовања се требају усмјерити на иностранство јер овде је све отисло у пропаст!!!

ОДГОВОРИТЕ