Posao sposobnima, a ne podobnima

Nakon gotovo svakog konkursa za prijem novih radnika u javnoj upravi, slijede žalbe nezadovoljnih kandidata koji tvrde da su posao dobili oni koji su bili podobniji, odnosno kandidati koji su imali porodičnu ili stranačku vezu. Korupcija prilikom zapošljavanja u BiH je ozakonjena, a to se mora promijeniti - tvrde u Centrima civilnih inicijativa koji zbog toga skupljaju potpise građana.

Republika Srpska 31.08.2016 | 19:25
Posao sposobnima, a ne podobnima
"Posao sposobnima, a ne podobnima" naziv je kampanje Centara civilnih inicijativa. Skupljaju se potpisi građana na osnovu kojih će biti
traženo odvajanje političkih funkcija od profesionalnih pozicija u javnim preduzećima.

U "Transparensi internešnelu" upozoravaju da je korupcija prilikom zapošljavanja u Bosni i Hercegovini ozakonjena, a da su konkursi postali farsa, jer uglavnom ne prolaze kandidati sa najboljim ocjenama, već oni koji osvoje najviše bodova na intervjuu sa komisijom, što se po pravilu koristi za zapošljavanje po stranačkim i rodbinskim vezama.

Primjera u kojima posao na konkursima dobijaju manje kvalitetni kadrovi je nebrojeno, a Centri civilnih inicijativa pozivaju građane da im
pomognu u pokušaju da promijene način funkcionisanja sistema. Potpise prikupljaju u: Banjaluci, Bijeljini, Sarajevu, Tuzli, Doboju i Mostaru.


BN televizija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Njegos

31.08.2016 17:52

Djevojko, bjezi odavde glavom bez obzira, kakva crna prosvjetna inspekcija, sve je to pod kontrolom vladajucih i uvijek su na strani direktora, tako da ti je to borba protiv vjetrenjaca.

ODGOVORITE
Name

Poslušajte pažljivo

31.08.2016 17:58

Poslušajte pažljivo snimak razgovora i ovog stranačkog direktora kada kaže ko je kome oto umjesto oteo

ODGOVORITE
Name

Oni

31.08.2016 19:38

Radim s takvima koji su došli preko veze, od direktora pa nadalje, svi nadobudni, arogantni, nedodirljivi. Niko im ne smije ni pažnju skrenuti kako se radi jer se odmah žale meceni koji ih je "zaposlio". Raduje me dan kad ću u penziju a nekad razmišljam da bi dobro bilo da svi ostanemo bez posla pa što god s kim bude.

ODGOVORITE
Name

mrak

31.08.2016 20:09

SDS Banjaluka na najslozenije pravne poslove za Sefa ureda za zalbe u javnim nabavkama gdje se rjesavaju milionski iznosi postavio "inzinjera geodezije"!!!

ODGOVORITE
Name

Kraj

01.09.2016 05:48

Sef kabineta ministra saobracaja i veza Republike Srpske je zavrsila Fakultet dramskih umjetnosti!!!!! Definitivno jos jedan primjer da mladi ljudi nakon skolovanja se trebaju usmjeriti na inostranstvo jer ovde je sve otislo u propast!!!

ODGOVORITE