Осигурања не дају нелегалне попусте

Осигуравајућа друштва у Републици Српској тренутно се придржавају договора да неће давати нелегалне попусте у ауотоосигурању који су прошле седмице постигли, али цијене и даље нису потпуно уједначене, октрива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 31.08.2016 | 21:50
Осигурања не дају нелегалне попусте
Осигуравајућа друштва у Републици Српској прошле седмице су постигла договор да ће престати са давањем нелегалних попуста у обавезном осигурању од аутоодговорности, а Агенција за осигурање РС је запријетила да ће искористити законску могућност и привремено им забранити рад уколико се не буду држали оног што је договорено.

Новинар ЦАПИТАЛ-а је на терену, представљајући се као анонимни власник возила, провјеравао поштују ли осигуравајућа друштва овај договор. У већини друштава су нам и нагласили да попуста више нема и да је регистрација због тога „нешто скупља“.

У свим друштвима смо питали колико кошта регистрација аутомобила истих карактеристика, а цијене које су нам навели разликовале су се од пет до 42 КМ. Занимало нас је колико би коштала регистрација пежоа 206 (55 кW, 1.400 кубика). Најнижа цијена која нам је понуђена била је у „Уница осигурању“ и износила је 383 КМ, док је највиша била 425 марака у „Нешковић осигурању“.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић рекао је за ЦАПИТАЛ да информације са терена говоре да друштва тренутно не дају нелегалне попусте, али да је то довело и до смањења броја захтјева за регистрацију.

„Осигураници сада чекају да виде хоће ли ствари вратити на старо па мало мање подносе захтјеве. Али, став друштава и Агенције за осигурање је да се озбиљно ухватимо у коштац са овим проблемима и мислим да и Агецнија припрема сет мјера које ће предузети према друштвима уколико се не буду придржавали премијског система“, истакао је Дурмић.

Он је нагласио да при регистрацији не би смјело да буде уопште одступања у цијени од друштва до друштва иако смо ми приликом провјеравања наишли на различите цијене.

„Одступања могу бити у томе да ли је неко друштво обрачунало провизију банака или зелени картон, али то износи свега неколико марака. Одступања која иду више од тога не би смјело бити“, нагласио је Дурмић.

Нелегални попусти у осигурању од аутоодговорности годинама су присутни у РС, а иако су осигуравајућа друштва раније чак потписивала и споразуме којима су се обавезивали да неће одобравати нелегалне попусте и кршити премијски систем то је углавном остајало само „мртво слово на папиру“. Наредних мјесеци видјеће се да ли су осигурања овај пут заиста одлучна у намјери да престану са давањем нелегалних попуста.

Новим Законом о обавезним осигурањима у саобраћају РС, Агенцији је остављена могућност да ригорозније казни друштва која дају нелегалне попусте. Осим новчаних казни, Агенција има могућност и да привремено одузиме дозволу друштву за бављене осигурањем од аутоодговорности. Та дозвола друштву може да буде одузета на период од 30 до 180 дана.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Боки

31.08.2016 21:58

А засто возаци који не праве удесе и стете не могу имати попуст а онима који праве удесе и стете се премије не повецавају???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славица

01.09.2016 07:35

Боки, а ко каже да не плаћају скупле. И то за три разреда више за један штетни догађај, шест за два итд.

Name

перо

01.09.2016 07:37

Има ли игдје у свијету да радник за своју плату не мозе да региструје ауто

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.09.2016 15:00

има само у РС, свугдје остало је боље, овде ти је луксус ако имаш ауто па плаћаш порез на њега, у преводу држава те подстрекује да немаш ауто и кад одеш у Брчко или у федерацију онда се диже ујдурма да не помажеш РС