Osiguranja ne daju nelegalne popuste

Osiguravajuća društva u Republici Srpskoj trenutno se pridržavaju dogovora da neće davati nelegalne popuste u auotoosiguranju koji su prošle sedmice postigli, ali cijene i dalje nisu potpuno ujednačene, oktriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 31.08.2016 | 21:50
Osiguranja ne daju nelegalne popuste
Osiguravajuća društva u Republici Srpskoj prošle sedmice su postigla dogovor da će prestati sa davanjem nelegalnih popusta u obaveznom osiguranju od autoodgovornosti, a Agencija za osiguranje RS je zaprijetila da će iskoristiti zakonsku mogućnost i privremeno im zabraniti rad ukoliko se ne budu držali onog što je dogovoreno.

Novinar CAPITAL-a je na terenu, predstavljajući se kao anonimni vlasnik vozila, provjeravao poštuju li osiguravajuća društva ovaj dogovor. U većini društava su nam i naglasili da popusta više nema i da je registracija zbog toga „nešto skuplja“.

U svim društvima smo pitali koliko košta registracija automobila istih karakteristika, a cijene koje su nam naveli razlikovale su se od pet do 42 KM. Zanimalo nas je koliko bi koštala registracija pežoa 206 (55 kW, 1.400 kubika). Najniža cijena koja nam je ponuđena bila je u „Unica osiguranju“ i iznosila je 383 KM, dok je najviša bila 425 maraka u „Nešković osiguranju“.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić rekao je za CAPITAL da informacije sa terena govore da društva trenutno ne daju nelegalne popuste, ali da je to dovelo i do smanjenja broja zahtjeva za registraciju.

„Osiguranici sada čekaju da vide hoće li stvari vratiti na staro pa malo manje podnose zahtjeve. Ali, stav društava i Agencije za osiguranje je da se ozbiljno uhvatimo u koštac sa ovim problemima i mislim da i Agecnija priprema set mjera koje će preduzeti prema društvima ukoliko se ne budu pridržavali premijskog sistema“, istakao je Durmić.

On je naglasio da pri registraciji ne bi smjelo da bude uopšte odstupanja u cijeni od društva do društva iako smo mi prilikom provjeravanja naišli na različite cijene.

„Odstupanja mogu biti u tome da li je neko društvo obračunalo proviziju banaka ili zeleni karton, ali to iznosi svega nekoliko maraka. Odstupanja koja idu više od toga ne bi smjelo biti“, naglasio je Durmić.

Nelegalni popusti u osiguranju od autoodgovornosti godinama su prisutni u RS, a iako su osiguravajuća društva ranije čak potpisivala i sporazume kojima su se obavezivali da neće odobravati nelegalne popuste i kršiti premijski sistem to je uglavnom ostajalo samo „mrtvo slovo na papiru“. Narednih mjeseci vidjeće se da li su osiguranja ovaj put zaista odlučna u namjeri da prestanu sa davanjem nelegalnih popusta.

Novim Zakonom o obaveznim osiguranjima u saobraćaju RS, Agenciji je ostavljena mogućnost da rigoroznije kazni društva koja daju nelegalne popuste. Osim novčanih kazni, Agencija ima mogućnost i da privremeno oduzime dozvolu društvu za bavljene osiguranjem od autoodgovornosti. Ta dozvola društvu može da bude oduzeta na period od 30 do 180 dana.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Boki

31.08.2016 23:58

A zasto vozaci koji ne prave udese i stete ne mogu imati popust a onima koji prave udese i stete se premije ne povecavaju???

ODGOVORITE
Name

Slavica

01.09.2016 09:35

Boki, a ko kaže da ne plaćaju skuple. I to za tri razreda više za jedan štetni događaj, šest za dva itd.

Name

pero

01.09.2016 09:37

Ima li igdje u svijetu da radnik za svoju platu ne moze da registruje auto

ODGOVORITE
Name

re

01.09.2016 17:00

ima samo u RS, svugdje ostalo je bolje, ovde ti je luksus ako imaš auto pa plaćaš porez na njega, u prevodu država te podstrekuje da nemaš auto i kad odeš u Brčko ili u federaciju onda se diže ujdurma da ne pomažeš RS