Смијењени функционери тужбом против ОХР-а?

Група бивших смијењених функционера вјероватно ће кренути стопама бившег шефа кабинета предсједника Народне скупштине РС Зорана Жуже и тужити ОХР након што је Федерални окружни суд у Вашингтону прихватио да води поступак против ОХР-а и актуелног и бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка и Педија Ешдауна.

Босна и Херцеговина 31.08.2016 | 12:14
Смијењени функционери тужбом против ОХР-а?
Жужа очекује да ће у процесу у САД бити оборена прича о имунитету ОХР-а након чега ће поднијети тужбу за кршење људских права, чиме ће започети суђење. Ако суд у Вашингтону одлучи да ОХР нема имунитет, почеће процес који ће представљати прво суђење ОХР-у, Инцку и Ешдауну за кршење свих важећих конвенција о људским правима у Европи и свијету.

Декан Факултета за безбједност у Бањалуци Драгомир Кесеровић, којег је Ешдаун смијенио са мјеста начелника Управе за обавјештајно-безбједносне послове Министарства одбране РС, каже да се до сада није жалио ни подносио тужбе, али да то не значи да не треба покушати. Напомиње да је иницијатива о колективној тужби за сада у фази мировања, али да ток процеса који је покренуо Жужа даје наду.

- Ако Жужа успије да добије спор, онда би то био отворен пролаз за остале, како за појединачне, тако и за колективу тужбу - нагласио је Кесеровић.

Истакао је да постоји много аргумената и докумената, који иду у корист смијењених функционера.

- Упркос свему, до сада је већина нас вјеровала да се тешко може успјети због имунитета који је имао ОХР. Сада бих подржао свакога ко то покуша, помогао бих му и учествовао у томе - рекао је Кесеровић.

Бивши члан Главног одбора СДС-а и некадашњи посланик у Народној скупштини РС Милан Нинковић, који је био под мјерама забране ОХР-а, каже да ово враћа вјеру у правду и даје наду у правично рјешење.

- За тужбу против ОХР-а био је организован тим, који је заступао адвокат Коста Чавошки, али један од иностраних судова тај предмет није прихватио. Ово су сада нови детаљи, па ће вјероватно и остали слиједити Жужу - каже Нинковић.

Жужа каже да је суд у Вашингтону обавијестио обје стране да ОХР не сматрају недодирљивом институцијом и да је судско вијеће оцијенило да није јасан имунитет који ОХР црпи у америчким судовима.

- Предмет за неколико седмица иде у завршно разматрање. Не могу да износим детаље, али очекујем да ће пресуда бити у моју корист, након чега ћу поднијети одштетни захтјев за седам година пакла и тортуре. Пошто немам могућности да идем на рочишта, суд ће донијети пресуду на основу поднесака једне и друге стране - рекао је Жужа.

Ешдаун је 59 функционера, међу којима је био и Жужа, смијенио у пакету 2004. године, а за вријеме мандата смијенио их је укупно 177. Жужа је поступак покренуо 30. јуна 2014. године. У тужби је навео да кршење међународног права и његових људских права произлази из одлуке ОХР-а и Ешдауна од 30. јуна 2004. године да га смијени и удаљи из државне службе. Период санкција високог представника за десетине функционера и јавних службеника у Српској трајао је скоро пуних седам година све до 10. јуна 2011. године када је Инцко укинуо санкције за 82 лица. За то вријеме био им је забрањен рад у државној служби и бављење политиком.

Без права на суђење

Нико од смијењених функционера није имао право на суђење ни у једној домаћој ни међународној судској институцији.

Неколико мјесеци након што је Зоран Жужа поднио тужбу америчком суду, Валентин Инцко је донио одлуку да укине санкције свим званичницима који су у том тренутку још били под санкцијама. ОХР је тада објавио да је ријеч о 30 лица, али их је у том тренутку било много више. То значи да ни ОХР није имао прецизну евиденцију о санкционисаним људима.

(Глас Српске)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

зумба

31.08.2016 10:49

Онда и они који су провели у затворима у Гватенмалу могу тузити Америку.Провели то вријеме у затвору без оптузбе,без суда а онда пустени.Нема ниста од овога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.08.2016 12:35

Ма пусти супљаке. Угледали се на додика мало мало па неког несто тузе а народу це однијат од ледја за њихове хирове.

Name

Бијељина

31.08.2016 10:56

Да видимо и те америцке судове, има ли тамо толико опјеваних људских права...у ЕУ нико није прихватио тузбу, знаци у ЕУ имамо лазну прицу о људским правима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРВАДА ЈЕ ЦОРАВА

31.08.2016 11:12

И ОВИ ЦЕ ПОСТУПЦИ БИТИ ОБУСТАВЉЕНИ ЗБОГ НЕДОСТАТКА ДОКАЗА, А КАКО БИ БИЛО ДА СЕ ОБУСТАВЕ ПЛАТЕ СУДИЈАМА ЗБОГ НЕДОСТАТКА ПАРА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Десертификовани

31.08.2016 12:12

Ево прилике и нама да се судимо са УН и високим представником који нас је десертификовао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кесеровић је добро прошао

31.08.2016 12:43

Кесеровић је ипак добро прошао.Њему нису одузета грађанска права као другима.2005 се запослио у бившој бањалучкој банци на пословима безбједности и имао плату 1500 км.Ту је радио 5 година.Истовремено је остварио право на пензију из Србије као официр бивше ЈНА И И војске Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

31.08.2016 19:58

А Поплашен неће да тужи? Професор на Правном факултету.

ОДГОВОРИТЕ