Smijenjeni funkcioneri tužbom protiv OHR-a?

Grupa bivših smijenjenih funkcionera vjerovatno će krenuti stopama bivšeg šefa kabineta predsjednika Narodne skupštine RS Zorana Žuže i tužiti OHR nakon što je Federalni okružni sud u Vašingtonu prihvatio da vodi postupak protiv OHR-a i aktuelnog i bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i Pedija Ešdauna.

Bosna i Hercegovina 31.08.2016 | 12:14
Smijenjeni funkcioneri tužbom protiv OHR-a?
Žuža očekuje da će u procesu u SAD biti oborena priča o imunitetu OHR-a nakon čega će podnijeti tužbu za kršenje ljudskih prava, čime će započeti suđenje. Ako sud u Vašingtonu odluči da OHR nema imunitet, počeće proces koji će predstavljati prvo suđenje OHR-u, Incku i Ešdaunu za kršenje svih važećih konvencija o ljudskim pravima u Evropi i svijetu.

Dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Dragomir Keserović, kojeg je Ešdaun smijenio sa mjesta načelnika Uprave za obavještajno-bezbjednosne poslove Ministarstva odbrane RS, kaže da se do sada nije žalio ni podnosio tužbe, ali da to ne znači da ne treba pokušati. Napominje da je inicijativa o kolektivnoj tužbi za sada u fazi mirovanja, ali da tok procesa koji je pokrenuo Žuža daje nadu.

- Ako Žuža uspije da dobije spor, onda bi to bio otvoren prolaz za ostale, kako za pojedinačne, tako i za kolektivu tužbu - naglasio je Keserović.

Istakao je da postoji mnogo argumenata i dokumenata, koji idu u korist smijenjenih funkcionera.

- Uprkos svemu, do sada je većina nas vjerovala da se teško može uspjeti zbog imuniteta koji je imao OHR. Sada bih podržao svakoga ko to pokuša, pomogao bih mu i učestvovao u tome - rekao je Keserović.

Bivši član Glavnog odbora SDS-a i nekadašnji poslanik u Narodnoj skupštini RS Milan Ninković, koji je bio pod mjerama zabrane OHR-a, kaže da ovo vraća vjeru u pravdu i daje nadu u pravično rješenje.

- Za tužbu protiv OHR-a bio je organizovan tim, koji je zastupao advokat Kosta Čavoški, ali jedan od inostranih sudova taj predmet nije prihvatio. Ovo su sada novi detalji, pa će vjerovatno i ostali slijediti Žužu - kaže Ninković.

Žuža kaže da je sud u Vašingtonu obavijestio obje strane da OHR ne smatraju nedodirljivom institucijom i da je sudsko vijeće ocijenilo da nije jasan imunitet koji OHR crpi u američkim sudovima.

- Predmet za nekoliko sedmica ide u završno razmatranje. Ne mogu da iznosim detalje, ali očekujem da će presuda biti u moju korist, nakon čega ću podnijeti odštetni zahtjev za sedam godina pakla i torture. Pošto nemam mogućnosti da idem na ročišta, sud će donijeti presudu na osnovu podnesaka jedne i druge strane - rekao je Žuža.

Ešdaun je 59 funkcionera, među kojima je bio i Žuža, smijenio u paketu 2004. godine, a za vrijeme mandata smijenio ih je ukupno 177. Žuža je postupak pokrenuo 30. juna 2014. godine. U tužbi je naveo da kršenje međunarodnog prava i njegovih ljudskih prava proizlazi iz odluke OHR-a i Ešdauna od 30. juna 2004. godine da ga smijeni i udalji iz državne službe. Period sankcija visokog predstavnika za desetine funkcionera i javnih službenika u Srpskoj trajao je skoro punih sedam godina sve do 10. juna 2011. godine kada je Incko ukinuo sankcije za 82 lica. Za to vrijeme bio im je zabranjen rad u državnoj službi i bavljenje politikom.

Bez prava na suđenje

Niko od smijenjenih funkcionera nije imao pravo na suđenje ni u jednoj domaćoj ni međunarodnoj sudskoj instituciji.

Nekoliko mjeseci nakon što je Zoran Žuža podnio tužbu američkom sudu, Valentin Incko je donio odluku da ukine sankcije svim zvaničnicima koji su u tom trenutku još bili pod sankcijama. OHR je tada objavio da je riječ o 30 lica, ali ih je u tom trenutku bilo mnogo više. To znači da ni OHR nije imao preciznu evidenciju o sankcionisanim ljudima.

(Glas Srpske)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

zumba

31.08.2016 10:49

Onda i oni koji su proveli u zatvorima u Gvatenmalu mogu tuziti Ameriku.Proveli to vrijeme u zatvoru bez optuzbe,bez suda a onda pusteni.Nema nista od ovoga.

ODGOVORITE
Name

re

31.08.2016 12:35

Ma pusti supljake. Ugledali se na dodika malo malo pa nekog nesto tuze a narodu ce odnijat od ledja za njihove hirove.

Name

Bijeljina

31.08.2016 10:56

Da vidimo i te americke sudove, ima li tamo toliko opjevanih ljudskih prava...u EU niko nije prihvatio tuzbu, znaci u EU imamo laznu pricu o ljudskim pravima

ODGOVORITE
Name

PRVADA JE CORAVA

31.08.2016 11:12

I OVI CE POSTUPCI BITI OBUSTAVLJENI ZBOG NEDOSTATKA DOKAZA, A KAKO BI BILO DA SE OBUSTAVE PLATE SUDIJAMA ZBOG NEDOSTATKA PARA?

ODGOVORITE
Name

Desertifikovani

31.08.2016 12:12

Evo prilike i nama da se sudimo sa UN i visokim predstavnikom koji nas je desertifikovao

ODGOVORITE
Name

Keserović je dobro prošao

31.08.2016 12:43

Keserović je ipak dobro prošao.Njemu nisu oduzeta građanska prava kao drugima.2005 se zaposlio u bivšoj banjalučkoj banci na poslovima bezbjednosti i imao platu 1500 km.Tu je radio 5 godina.Istovremeno je ostvario pravo na penziju iz Srbije kao oficir bivše JNA I I vojske Republike Srpske

ODGOVORITE
Name

Бојан Нишевић

31.08.2016 19:58

А Поплашен неће да тужи? Професор на Правном факултету.

ODGOVORITE