Помоћ Европола полицијама у БиХ

У Сарајеву је данас, након неколико мјесеци преговарања и усаглашавања свих нивоа у БиХ, потписан споразум БиХ с Европолом у вези с побољшањем сарадње с кровном полицијском агенцијом у Европи, у борби против тероризма.

Република Српска 31.08.2016 | 10:59
Помоћ Европола полицијама у БиХ
Споразум су потписали министар безбједности БиХ Драган Мектић и директор Европола Роб Вејнрајт.

Након потписивања споразума, министар Мектић је рекао да је ово највећи корак БиХ када је у питању безбједносни сектор на путу БиХ ка ЕУ интеграцијама, те да је овај споразум услов из реформеске агенде.

"На овај начин БиХ постаје саставни дио европског полицијског система, као и све њене полицијске агенције. Ми смо задовољни чињеницом што ћемо бити у прилици и моћи давати свој допринос укупној безбједности ЕУ. ЕУ нема алтернативу и на тај начин ћемо дати наш пуни допринос укупној европској безбједности. То ће бити значајан корак БиХ ка ЕУ", рекао је министар Мектић и додао да је потреба да путем заједничког рада с ЕВРОПОЛ-ом БиХ добије нове механизме и алате те да ће оперативна сарадња значајно допринијети укупној ефикасности.

Министар Мектић је рекао да се настоји обезбиједити задовољавајући ниво безбједности и да су кључни циљеви борба против насилног радикализма, тероризма, организованог криминала, борба против кријумчарења дрога, против трговине људима, аутомафије. Трећи кључни сегмент је борба против корупције јер је она ушла у све поре друштва, која дестабилизује европске прилике у БиХ.

Након потписивања уговора одредиће се полицијски официр који ће отићи у Хаг како би могли што прије почети користити све алате и капацитете ЕВРОПОЛ-а који су, како је рекао министар Мектић, велики.

БиХ је до сада била једина земља у региону која није имала потписан споразум с ЕВРОПОЛ-ом. Споразум је требао бити потписан још у фебруару ове године, али је то одгођено због непостојања концензуса о јединственој контакт адреси с ЕВРОПОЛ-ом, што ће бити Министарство безбједности БиХ.

Извор: Клиx
Фото: Клиx

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мимо

31.08.2016 09:10

ВИДЈЕСТЕ СТА ОБЈАВИ ЦРНА РТРС.ДОДИК НА МЕТИ ИСИЛА.РЕКО СТРУЦЊАК галијасевиц! ИСМИЈО САМ СЕ ДО СУЗА!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

31.08.2016 09:38

Галијасевиц је мало веци струцњака цовјек незна где супаљ а онај бивси косовац Јос гори одјебаога вуцко па сад просипа небулозе По рс

Name

Жандар

31.08.2016 10:49

Надамо се да ће од данас свака истрага бити обустављена, а што је по стандарду министра Мектића. Помоћ странаца ће само убрзати обустављање поступака и код Тужилаштва БиХ као и код судова. У овој земљи је крива само мала раја, велики су недодирљиви.

ОДГОВОРИТЕ