Pomoć Evropola policijama u BiH

U Sarajevu je danas, nakon nekoliko mjeseci pregovaranja i usaglašavanja svih nivoa u BiH, potpisan sporazum BiH s Evropolom u vezi s poboljšanjem saradnje s krovnom policijskom agencijom u Evropi, u borbi protiv terorizma.

Republika Srpska 31.08.2016 | 10:59
Pomoć Evropola policijama u BiH
Sporazum su potpisali ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i direktor Evropola Rob Vejnrajt.

Nakon potpisivanja sporazuma, ministar Mektić je rekao da je ovo najveći korak BiH kada je u pitanju bezbjednosni sektor na putu BiH ka EU integracijama, te da je ovaj sporazum uslov iz reformeske agende.

"Na ovaj način BiH postaje sastavni dio evropskog policijskog sistema, kao i sve njene policijske agencije. Mi smo zadovoljni činjenicom što ćemo biti u prilici i moći davati svoj doprinos ukupnoj bezbjednosti EU. EU nema alternativu i na taj način ćemo dati naš puni doprinos ukupnoj evropskoj bezbjednosti. To će biti značajan korak BiH ka EU", rekao je ministar Mektić i dodao da je potreba da putem zajedničkog rada s EVROPOL-om BiH dobije nove mehanizme i alate te da će operativna saradnja značajno doprinijeti ukupnoj efikasnosti.

Ministar Mektić je rekao da se nastoji obezbijediti zadovoljavajući nivo bezbjednosti i da su ključni ciljevi borba protiv nasilnog radikalizma, terorizma, organizovanog kriminala, borba protiv krijumčarenja droga, protiv trgovine ljudima, automafije. Treći ključni segment je borba protiv korupcije jer je ona ušla u sve pore društva, koja destabilizuje evropske prilike u BiH.

Nakon potpisivanja ugovora odrediće se policijski oficir koji će otići u Hag kako bi mogli što prije početi koristiti sve alate i kapacitete EVROPOL-a koji su, kako je rekao ministar Mektić, veliki.

BiH je do sada bila jedina zemlja u regionu koja nije imala potpisan sporazum s EVROPOL-om. Sporazum je trebao biti potpisan još u februaru ove godine, ali je to odgođeno zbog nepostojanja koncenzusa o jedinstvenoj kontakt adresi s EVROPOL-om, što će biti Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Izvor: Klix
Foto: Klix

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

mimo

31.08.2016 09:10

VIDJESTE STA OBJAVI CRNA RTRS.DODIK NA METI ISILA.REKO STRUCNJAK galijasevic! ISMIJO SAM SE DO SUZA!!

ODGOVORITE
Name

Dzoo

31.08.2016 09:38

Galijasevic je malo veci strucnjaka covjek nezna gde supalj a onaj bivsi kosovac Jos gori odjebaoga vucko pa sad prosipa nebuloze Po rs

Name

Žandar

31.08.2016 10:49

Nadamo se da će od danas svaka istraga biti obustavljena, a što je po standardu ministra Mektića. Pomoć stranaca će samo ubrzati obustavljanje postupaka i kod Tužilaštva BiH kao i kod sudova. U ovoj zemlji je kriva samo mala raja, veliki su nedodirljivi.

ODGOVORITE