Референдум је потреба и не вријеђа никога

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић рекао је да референдум о Дану Републике Српске није референдум Милорада Додика, како се представља у јавности, већ референдум грађана Републике Српске и потреба да се чује њихов став.

Република Српска 31.08.2016 | 09:36
Референдум је потреба и не вријеђа никога
„Садржај референдумског питања не вријеђа никога и не иде против Устава БиХ. Поредити наш референдум са оним из 1992. није у реду, јер је тај референдум тада изазвао рат. Наш референдум је унутрашње питање Републике Српске и прошао је све процедуре“, рекао је Бореновић, синоћ на ХРТ.

Он је нагласио да је Српска морала одговорити на притиске из Федерације БиХ.

„Повод за референдум је одлука Уставног суда и апелација Бакира Изетбеговића која је била апсолутно беспотребна и довела нас у ситуацију да тражимо мишљење грађана, што је наше демократско право“, рекао је Бореновић.

Он је рекао да су и власт и опозиција сложни у вези са Даном Републике Српске.

„Истина је да термин за одржавање референдума пред локалне изборе није најсрећнији и да га и Милорад Додик и Бакир Изетбеговић итекако користе за кампању. ПДП је зато предлагао да референдум буде одржан 9. јануара 2017. године. Али је истина и да бошњачке политичке елите својим реакцијама, притисцима и тензијама, дају вјетар у леђа самом референдуму“, рекао је Бореновић.

Он је рекао да је Република Српска, са свим својим обиљежјима, дио Дејтонског мировног споразума и да не види зашто је то постало проблем сада, након 20 година.

(ХРТ)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

ЉИЉАН

31.08.2016 07:41

Сви на референдум,тјерајте до краја па ста буде, ј...о економију,све продатно,зивите од магле .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.08.2016 08:06

У праву си.Нас је народ науцио да зиви а да му стомак крци. Ста мислис да су им стомаци пуни то би за њих било цудо невидјено сами би се себи цудили ста се десава.Битно је ко је веци Србин ко Хрват а ко Босњак.А сто незнају за боље добро им је и овако.Ко кад никад нису изасли из своји торова да виде како ноормални народ и зиви и како нормалне дрзаве функционису.Све је то за поједине спанско село.

Name

Кијгxцгј

31.08.2016 09:15

Видјела заба да се коњ поткива па и она дигла ногу

Name

шупљирање

31.08.2016 07:44

Цијело вријеме спиновање, није проблем референдум него непоштивање одлука уставног суда и то је то...то сто мељес је тандара мандара броћ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

31.08.2016 08:22

Прво тај суд не меже нама да забрни шта ћемо да славимо и како ћемо да славимо , нити суд нити неки Бошњак, Хрват, Амер, Енглез или ко већ... Друго после Дана Републике,Бакир и његов суд неће стати, иће се ка укидању МУПа Републике Српске, па и даље до укидања саме Републике Српске. Бакир стално понавља да ће наставља гдје му је отац стао...

Name

МИХАИЛО Микиц

31.08.2016 12:48

СУПЉИРАЊЕ, одлука Уставног Суде БиХ су неуставне и због тога СРБи немогу да прихвате његове одлуке. РС је Родјена из крви и пепела на Светог Архидјакона Стевенс 9 Јауара по новом римокатолицком КАЛЕНДАРУ а не на неки други дан!

Name

зумба

31.08.2016 07:47

Цуј да се цује став....зар не знате без референдума став народа.Зар Вуциц из Београда мозе одредјивати хоцете ли цути став народа.Мислим да је то покрице...да ако додје до белаја казете,то је тако народ хтио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

давидБЛ

31.08.2016 07:55

Тако је, нека си им рекао Бореновицу, а и Босиц це то исто реци, па нека знају ста знаци ЦЦЦЦ, ови сто се потписују као Мики, Лепи, и сл, а ко фол форсирају економију и сл, нема економије и сузивота док код Бакир не казе Република Српска је саставни дио БиХ, и славите 9.1. е онда цемо драги моји градити економију и остало..ја против такве БИХ немам ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.08.2016 08:19

Јос мало и готово.

Name

отисао заувијек

31.08.2016 07:59

Бореновицу,,симпатицан си децко,,млад и да се ти питас вец би се договорили за празнике химну итд,,јер си млад понављам,,а једно требате схватити да је Додик толико одвратан нама у Федерацији да ни унитарну босну сањим неби подрзали јер је ,,нарцисоидан,примитиван,,покварен,,лопов и крвопија која нема постовања ни према коме,,зелим вам да се откаците са додикове удице и запловите према европском путу који вам и мајка србија тези,позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

31.08.2016 08:00

Додик је толико затровао политичку ситуацију да је питање како ћемо се уопште из свега овога извући. Њему је лако, милиони и виле по Србији и питај бога гдје још.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илузионист

31.08.2016 08:03

Ко изадје на референдуму имаце плату 2000 КМ. Реко Додик и Иваниц!! Сви на гласање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

31.08.2016 08:16

Е ГОСПОДИНЕ БОРЕНОВИЋУ ПОЧНИТЕ ДА ВОДИТЕ ПОЛИТКУ, А НЕ ДА КАО СТАТИСТИ И СТАРЛЕТЕ УЧЕСТВУЈЕТЕ У НОВОЈ ДОДИКОВОЈ "ФАРМИ". НЕМА НИСТА ОД РЕФЕРЕНДУМА!!! СУТРА ЋЕ ВУЧИЋ ДА СЕ "ПРИЈАТЕЉСКИ" УМЈЕША У ВЕСЕЛИ БОСАНСКИ ЛОНАЦ - НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗА МЕДИЈЕ ЗАБРИНУТО ЋЕ ЗАКОЛУТАТИ ОЧИМА И НАПУЋИТИ УСНЕ, ПРЕБАЦИТИ ЈЕЗИК СА ЛИЈЕВЕ НА ДЕСНУ СТРАНУ И ОБРАТНО И КАЗАТИ: "Савјетовао сам пријатељима из РС да се уздрже од референдума, прије свега због мира у региону - и фалим те боже, они су нас послушали !!! .... Захваљујем се пријатељима Милораду Додику и осталима лидерима из РС, који су својим доласком у Београд доказали да су привржени миру и толеранцији и заштити српских интереса ма гдје они били. Србија ће остати гаранција живота свим Србима у региону и чуваће њихове интересе као зјеницу ока свог. Још једном се захваљујем господину Милораду Додику на зрелој политичкој одлуци да се овај референдум одгоди - и овом приликом му и ја честитам што је пети пут постао дједа. Међународној заједници поручујемо да... бла.. бла... бла...и опет бла... бла... бла.." - ТАКО ЋЕ ТО БИТИ СУТРА, КАДА СЕ САСТАНУ СРБИЈАНСКИ "ПРОДАВАЧ МАГЛЕ", "СРПСКА СЕЦИКЕСА" И "ОПОЗИЦИОНИ РС ПОСПАНЦИ".... НА ОВОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ МИЛОРАД ДОДИК НЕЋЕ ГОВОРИТИ - НЕГО ЋЕ ОТПЈЕВАТИ РЕФРЕН: Не може нам нико ни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДСXФС

31.08.2016 09:16

оплаках

Name

У сриду

31.08.2016 09:17

Ма браво...

Name

бобан

31.08.2016 09:30

Визионарски, нема шта.

Name

СЛАВА

31.08.2016 08:27

Нико међу српским политичарима у РС неће да каже зашто се оспорава 9. јануар. Оспорава се зато што је то КРСНА СЛАВА ЕНТИТЕТА! Ентитет није вјерска већ секуларна категорија. Пронађите ми у Федерацији неки секуларни празник који се везује за муслимански вјерски празник...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.08.2016 09:21

Дзаба ти слијепоме махати. На балкану несмијес мислити својом главом ако мислис опстати

Name

ДЕ ГОТХИА

31.08.2016 09:57

Браво, да би опстао и преживио мораш ћутати, климати главом и аплаудират - па макар ти била мука у стомаку... Јер овдје ти посао једино даје главни газда - који "дрма" јавним буџетом... а газда неће да овде дођу било какви инвеститори са новцем који ће да те плаћају за посао и по учинку - и којих није брига шта ти мислис и који ће те пустити да живиш свој живот и мислис и говориш слободно - па и слободно да гласас на изборима, а то је најцрњи кошмар за главног газду и то је његов сигурни крај - зато ми је мука од ових "бриналица" наводних српских интереса - зато немојте нас више бранити...

Name

ре Слава

01.09.2016 18:17

Хало,струцњак. Сваки дан је неки светац,Не гурај политику као политицари , бас у у сваки уздах народа. П.С. Одакле ти цирилица?

Name

1. Мај

31.08.2016 11:10

Само напријед предсједнце Додик, сви смо уз тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрен

31.08.2016 11:59

Заиста ви политичари мислите да смо ми грађани овце и папагаји, да понављамо шта ви говорите, а потом да гласамо. Немам ништа против славе исто као ни Ви господине Бореновић, али када се већ заузимате за права Ентитета-Република Српска и његових грађана, онда сте требали изгласати на НСРС да се свакој породици у Републици Српској додјели 100 КМ, па да сви уз јело и пиће прославимо 9. Јануар, овако, Крсну славу Републике Српске ће само славити онај тко има, а то сте ви политичари и попови. Искрено мислим да актуелни режим тиме беспотребно навукао гњев Међународне заједнице, тим више, што нитко није забранио никоме да слави у Републици Српској и БиХ. Требате имати сви на уму, да се шукат никада не може нагуравати са рогатим, а ја као обични грађанин мислим да су то предизборне ујдурме, што и сами знате, односно, скретање пажње са веома тешких економских проблема, гдје нас је овај режим и сви политичари без разлике, довео у дужничко ропство, у муљ и блато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

31.08.2016 23:10

Ма немој...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нАЈСЛАВНИЈИ дАН 9 ЈАНУВАР ПРАЗНИК НАСВЕТИЈЕ СРПСКЕ РЕПУБЛИКЕ:

01.09.2016 20:30

САМО СЛОГА И СРТПСКОЈЕДИНСТВО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ДАН РЕПУБЛИКЕ СПАСАВА РЕФЕРЕНДУМ КОЈИЈЕНЕОПХОДАН ДАСЕСПРОВЕДЕ ИСТАВИ ТАКА НАУЦЕНЕ БАКИРА ИЊЕГОВИ СДА ВЕХАБИ)ЈА: НЕМОЗЕТЕ УКИНУТИ НИКО НЕДАМОТЕ СРПСКА РЕПУБЛИКО ЗИВЕЛА СЛАВА ИДАН СЛОБОДНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НЕВЕКВЕКОВА АМИН.бАКИРЕ ПЛАКОСИЛОЗЕНА СТОТИНИЈЕ БОСНА СУВЕРЕНА.ПУЦЕБОСНА НАДВАДЕЛА НИКАДНЕЦЕ БИТИ ЦЕЛА:ССССР ЗИВЕО ПУТИН И СРПСКА СЛОГА.ССДР....

ОДГОВОРИТЕ