Referendum je potreba i ne vrijeđa nikoga

Predsjednik PDP Branislav Borenović rekao je da referendum o Danu Republike Srpske nije referendum Milorada Dodika, kako se predstavlja u javnosti, već referendum građana Republike Srpske i potreba da se čuje njihov stav.

Republika Srpska 31.08.2016 | 09:36
Referendum je potreba i ne vrijeđa nikoga
„Sadržaj referendumskog pitanja ne vrijeđa nikoga i ne ide protiv Ustava BiH. Porediti naš referendum sa onim iz 1992. nije u redu, jer je taj referendum tada izazvao rat. Naš referendum je unutrašnje pitanje Republike Srpske i prošao je sve procedure“, rekao je Borenović, sinoć na HRT.

On je naglasio da je Srpska morala odgovoriti na pritiske iz Federacije BiH.

„Povod za referendum je odluka Ustavnog suda i apelacija Bakira Izetbegovića koja je bila apsolutno bespotrebna i dovela nas u situaciju da tražimo mišljenje građana, što je naše demokratsko pravo“, rekao je Borenović.

On je rekao da su i vlast i opozicija složni u vezi sa Danom Republike Srpske.

„Istina je da termin za održavanje referenduma pred lokalne izbore nije najsrećniji i da ga i Milorad Dodik i Bakir Izetbegović itekako koriste za kampanju. PDP je zato predlagao da referendum bude održan 9. januara 2017. godine. Ali je istina i da bošnjačke političke elite svojim reakcijama, pritiscima i tenzijama, daju vjetar u leđa samom referendumu“, rekao je Borenović.

On je rekao da je Republika Srpska, sa svim svojim obilježjima, dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ne vidi zašto je to postalo problem sada, nakon 20 godina.

(HRT)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

LJILJAN

31.08.2016 07:41

Svi na referendum,tjerajte do kraja pa sta bude, j...o ekonomiju,sve prodatno,zivite od magle .

ODGOVORITE
Name

re

31.08.2016 08:06

U pravu si.Nas je narod naucio da zivi a da mu stomak krci. Sta mislis da su im stomaci puni to bi za njih bilo cudo nevidjeno sami bi se sebi cudili sta se desava.Bitno je ko je veci Srbin ko Hrvat a ko Bosnjak.A sto neznaju za bolje dobro im je i ovako.Ko kad nikad nisu izasli iz svoji torova da vide kako noormalni narod i zivi i kako normalne drzave funkcionisu.Sve je to za pojedine spansko selo.

Name

Kijgxcgj

31.08.2016 09:15

Vidjela zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu

Name

šupljiranje

31.08.2016 07:44

Cijelo vrijeme spinovanje, nije problem referendum nego nepoštivanje odluka ustavnog suda i to je to...to sto meljes je tandara mandara broć

ODGOVORITE
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

31.08.2016 08:22

Прво тај суд не меже нама да забрни шта ћемо да славимо и како ћемо да славимо , нити суд нити неки Бошњак, Хрват, Амер, Енглез или ко већ... Друго после Дана Републике,Бакир и његов суд неће стати, иће се ка укидању МУПа Републике Српске, па и даље до укидања саме Републике Српске. Бакир стално понавља да ће наставља гдје му је отац стао...

Name

MIHAILO Mikic

31.08.2016 12:48

SUPLJIRANJE, odluka Ustavnog Sude BiH su neustavne i zbog toga SRBi nemogu da prihvate njegove odluke. RS je Rodjena iz krvi i pepela na Svetog Arhidjakona Stevens 9 Jauara po novom rimokatolickom KALENDARU a ne na neki drugi dan!

Name

zumba

31.08.2016 07:47

Cuj da se cuje stav....zar ne znate bez referenduma stav naroda.Zar Vucic iz Beograda moze odredjivati hocete li cuti stav naroda.Mislim da je to pokrice...da ako dodje do belaja kazete,to je tako narod htio.

ODGOVORITE
Name

davidBL

31.08.2016 07:55

Tako je, neka si im rekao Borenovicu, a i Bosic ce to isto reci, pa neka znaju sta znaci CCCC, ovi sto se potpisuju kao Miki, Lepi, i sl, a ko fol forsiraju ekonomiju i sl, nema ekonomije i suzivota dok kod Bakir ne kaze Republika Srpska je sastavni dio BiH, i slavite 9.1. e onda cemo dragi moji graditi ekonomiju i ostalo..ja protiv takve BIH nemam nista.

ODGOVORITE
Name

Re

31.08.2016 08:19

Jos malo i gotovo.

Name

otisao zauvijek

31.08.2016 07:59

Borenovicu,,simpatican si decko,,mlad i da se ti pitas vec bi se dogovorili za praznike himnu itd,,jer si mlad ponavljam,,a jedno trebate shvatiti da je Dodik toliko odvratan nama u Federaciji da ni unitarnu bosnu sanjim nebi podrzali jer je ,,narcisoidan,primitivan,,pokvaren,,lopov i krvopija koja nema postovanja ni prema kome,,zelim vam da se otkacite sa dodikove udice i zaplovite prema evropskom putu koji vam i majka srbija tezi,pozz

ODGOVORITE
Name

Istina

31.08.2016 08:00

Dodik je toliko zatrovao političku situaciju da je pitanje kako ćemo se uopšte iz svega ovoga izvući. Njemu je lako, milioni i vile po Srbiji i pitaj boga gdje još.

ODGOVORITE
Name

Iluzionist

31.08.2016 08:03

Ko izadje na referendumu imace platu 2000 KM. Reko Dodik i Ivanic!! Svi na glasanje!

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

31.08.2016 08:16

E GOSPODINE BORENOVIĆU POČNITE DA VODITE POLITKU, A NE DA KAO STATISTI I STARLETE UČESTVUJETE U NOVOJ DODIKOVOJ "FARMI". NEMA NISTA OD REFERENDUMA!!! SUTRA ĆE VUČIĆ DA SE "PRIJATELJSKI" UMJEŠA U VESELI BOSANSKI LONAC - NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE ZABRINUTO ĆE ZAKOLUTATI OČIMA I NAPUĆITI USNE, PREBACITI JEZIK SA LIJEVE NA DESNU STRANU I OBRATNO I KAZATI: "Savjetovao sam prijateljima iz RS da se uzdrže od referenduma, prije svega zbog mira u regionu - i falim te bože, oni su nas poslušali !!! .... Zahvaljujem se prijateljima Miloradu Dodiku i ostalima liderima iz RS, koji su svojim dolaskom u Beograd dokazali da su privrženi miru i toleranciji i zaštiti srpskih interesa ma gdje oni bili. Srbija će ostati garancija života svim Srbima u regionu i čuvaće njihove interese kao zjenicu oka svog. Još jednom se zahvaljujem gospodinu Miloradu Dodiku na zreloj političkoj odluci da se ovaj referendum odgodi - i ovom prilikom mu i ja čestitam što je peti put postao djeda. Međunarodnoj zajednici poručujemo da... bla.. bla... bla...i opet bla... bla... bla.." - TAKO ĆE TO BITI SUTRA, KADA SE SASTANU SRBIJANSKI "PRODAVAČ MAGLE", "SRPSKA SECIKESA" I "OPOZICIONI RS POSPANCI".... NA OVOJ KONFERENCIJI MILORAD DODIK NEĆE GOVORITI - NEGO ĆE OTPJEVATI REFREN: Ne može nam niko ni...

ODGOVORITE
Name

DSXFS

31.08.2016 09:16

oplakah

Name

U sridu

31.08.2016 09:17

Ma bravo...

Name

бобан

31.08.2016 09:30

Визионарски, нема шта.

Name

СЛАВА

31.08.2016 08:27

Нико међу српским политичарима у РС неће да каже зашто се оспорава 9. јануар. Оспорава се зато што је то КРСНА СЛАВА ЕНТИТЕТА! Ентитет није вјерска већ секуларна категорија. Пронађите ми у Федерацији неки секуларни празник који се везује за муслимански вјерски празник...

ODGOVORITE
Name

Re

31.08.2016 09:21

Dzaba ti slijepome mahati. Na balkanu nesmijes misliti svojom glavom ako mislis opstati

Name

DE GOTHIA

31.08.2016 09:57

Bravo, da bi opstao i preživio moraš ćutati, klimati glavom i aplaudirat - pa makar ti bila muka u stomaku... Jer ovdje ti posao jedino daje glavni gazda - koji "drma" javnim budžetom... a gazda neće da ovde dođu bilo kakvi investitori sa novcem koji će da te plaćaju za posao i po učinku - i kojih nije briga šta ti mislis i koji će te pustiti da živiš svoj život i mislis i govoriš slobodno - pa i slobodno da glasas na izborima, a to je najcrnji košmar za glavnog gazdu i to je njegov sigurni kraj - zato mi je muka od ovih "brinalica" navodnih srpskih interesa - zato nemojte nas više braniti...

Name

re Slava

01.09.2016 18:17

Halo,strucnjak. Svaki dan je neki svetac,Ne guraj politiku kao politicari , bas u u svaki uzdah naroda. P.S. Odakle ti cirilica?

Name

1. Maj

31.08.2016 11:10

Samo naprijed predsjednce Dodik, svi smo uz tebe.

ODGOVORITE
Name

Iskren

31.08.2016 11:59

Zaista vi političari mislite da smo mi građani ovce i papagaji, da ponavljamo šta vi govorite, a potom da glasamo. Nemam ništa protiv slave isto kao ni Vi gospodine Borenović, ali kada se već zauzimate za prava Entiteta-Republika Srpska i njegovih građana, onda ste trebali izglasati na NSRS da se svakoj porodici u Republici Srpskoj dodjeli 100 KM, pa da svi uz jelo i piće proslavimo 9. Januar, ovako, Krsnu slavu Republike Srpske će samo slaviti onaj tko ima, a to ste vi političari i popovi. Iskreno mislim da aktuelni režim time bespotrebno navukao gnjev Međunarodne zajednice, tim više, što nitko nije zabranio nikome da slavi u Republici Srpskoj i BiH. Trebate imati svi na umu, da se šukat nikada ne može naguravati sa rogatim, a ja kao obični građanin mislim da su to predizborne ujdurme, što i sami znate, odnosno, skretanje pažnje sa veoma teških ekonomskih problema, gdje nas je ovaj režim i svi političari bez razlike, doveo u dužničko ropstvo, u mulj i blato.

ODGOVORITE
Name

BiH

31.08.2016 23:10

Ma nemoj...

ODGOVORITE
Name

nAJSLAVNIJI dAN 9 JANUVAR PRAZNIK NASVETIJE SRPSKE REPUBLIKE:

01.09.2016 20:30

SAMO SLOGA I SRTPSKOJEDINSTVO REPUBLIKE SRPSKE DAN REPUBLIKE SPASAVA REFERENDUM KOJIJENEOPHODAN DASESPROVEDE ISTAVI TAKA NAUCENE BAKIRA INJEGOVI SDA VEHABI)JA: NEMOZETE UKINUTI NIKO NEDAMOTE SRPSKA REPUBLIKO ZIVELA SLAVA IDAN SLOBODNE REPUBLIKE SRPSKE NEVEKVEKOVA AMIN.bAKIRE PLAKOSILOZENA STOTINIJE BOSNA SUVERENA.PUCEBOSNA NADVADELA NIKADNECE BITI CELA:SSSSR ZIVEO PUTIN I SRPSKA SLOGA.SSDR....

ODGOVORITE