Тужбе повлаче "Крајину" у амбис

"Крајина осигурање" Бањалука, у које је крајем јула ове године уведена ванредна управа, завршило је прву половину ове године са губитком од чак 7,8 милиона марака, показује то финансијски извјештај ове осигуравајуће куће.

Република Српска 31.08.2016 | 08:30
Тужбе повлаче "Крајину" у амбис
На оволику дубиозу у којој се "Крајина" нашла у првом полугодишту ове године највише је утицао раст трошкова. Како је појашњено у нотама уз финансијски извјештај, на повећање трошкова у првом полугодишту 2016. године у односу на исти период претходне године највећи утицај је имало повећање трошкова резервисања у износу од 6.734.109 КМ, од чега се 6.458.115 КМ односи на тужбу једног од већинских акционара Навина Агарвала.

Тако су укњижена резервисања за примања радника у износу од 56.987 КМ.

"Најзначајнији износ резервације по судским споровима у износу од 6.458.115 КМ (који укључује пресуђени износ, судске трошкове и затезну камату до 30. јуна ове године), извршен је по основу извршне пресуде Окружног привредног суда у Требињу према тужби и у корист једног од већинских акционара Навина Агарвала", наведено је у овом извјештају.

Поред тога, у извјештају стоји да је резервисање у износу од 105.721 КМ у вези с тужбом Робне куће "Боска" против "Крајина осигурања", те тужба "Дунав осигурања" против "Крајина осигурања" 96.882 КМ и 13.796 КМ у вези с радним споровима у којима је "Крајина осигурање" тужена страна. Раст трошкова ове осигуравајуће куће у првој половини 2016. године евидентан је и на ставци трошкова бруто зарада и накнада зарада, који су готово удвостручени.

Наиме, у првих шест мјесеци ове године ти трошкови су износили 1.432.945 КМ, а у истом периоду прошле године 798.567 марака. Осим тога, ово осигуравајуће друштво забиљежило је у посматраном периоду и пад пословних прихода за око 800.000 марака.

Дакле, пали су приходи од премије и провизије осигурања, саосигурања, реосигурања и ретроцесија неживотних осигурања, затим приходи од укидања и смањења резервисања неживотних осигурања, али и други пословни приходи. Такође, дошло је и до пада прихода од камата.

У овом полугодишњем извјештају се још наводи да је "Крајина осигурање" смањило и број радника за 26, па је тако просјечан број запослених на основу стања на крају мјесеца износио 104, а у првих шест мјесеци прошле године било их је 130. Подсјећамо да је рјешењем Агенције за осигурање РС од 20. јула ове године, због низа утврђених неправилности једног од нових власника ове осигуравајуће куће, у "Крајина осигурање" Бањалука уведена ванредна управа у трајању од три мјесеца, која по истеку може бити продужена за још три мјесеца.

За ванредног управника именован је Мирослав Лазендић, дипломирани економиста из Бањалуке, а за вријеме трајања ванредне управе Агенција врши овлаштења надзорног органа. Свему томе претходили су проблеми у овој осигуравајућој кући, а све након што су нови власници "Крајина осигурања" докапитализацијом у износу од 6,9 милиона марака крајем прошле године постали Индијци Навин Агарвал и Гупта Нете, с учешћем од 50,48 одсто власништва у "Крајини".

Од тада је незаконито смијењено и именовано неколико директора, измијењен Статут, уручивани откази радницима, док је у "Крајини" истрагу вршила и полиција РС. Агарвал већ дуже вријеме не борави на територији РС. Наиме, Навин Агарвал, предсједник Управног одбора "Крајина осигурања", је одмах након приватизације смијенио дотадашњег директора Милу Громилић и на њено мјесто именовао Бакира Пекушића.

Након само два мјесеца и Пекушић је смијењен, а на његово мјесто дошао је Ведран Шпирић. Без позиције је брзо остао и Шпирић, који је разријешен те дужности, а Управни одбор је на мјесто вршиоца дужности директора именовао Милана Михајила, који је потом такође разријешен. Умјесто Михајила, Управни одбор је за вршиоца дужности директора именовао Елмедина Ђузела.

Након свега, реаговала је Агенција за осигурање РС и увела ванредну управу.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Пикси

31.08.2016 06:50

Каква власт, таква економија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брегови

31.08.2016 08:30

Миле, хоцемо РЕФЕРЕНДУМ да понистимо дуг Криваје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доxа

31.08.2016 10:01

Кљуц убраву и проблем рјесен!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОХО

31.08.2016 21:46

Припремити катанце, оваквих фирми колико хоцес.

ОДГОВОРИТЕ