Tužbe povlače "Krajinu" u ambis

"Krajina osiguranje" Banjaluka, u koje je krajem jula ove godine uvedena vanredna uprava, završilo je prvu polovinu ove godine sa gubitkom od čak 7,8 miliona maraka, pokazuje to finansijski izvještaj ove osiguravajuće kuće.

Republika Srpska 31.08.2016 | 08:30
Tužbe povlače "Krajinu" u ambis
Na ovoliku dubiozu u kojoj se "Krajina" našla u prvom polugodištu ove godine najviše je uticao rast troškova. Kako je pojašnjeno u notama uz finansijski izvještaj, na povećanje troškova u prvom polugodištu 2016. godine u odnosu na isti period prethodne godine najveći uticaj je imalo povećanje troškova rezervisanja u iznosu od 6.734.109 KM, od čega se 6.458.115 KM odnosi na tužbu jednog od većinskih akcionara Navina Agarvala.

Tako su uknjižena rezervisanja za primanja radnika u iznosu od 56.987 KM.

"Najznačajniji iznos rezervacije po sudskim sporovima u iznosu od 6.458.115 KM (koji uključuje presuđeni iznos, sudske troškove i zateznu kamatu do 30. juna ove godine), izvršen je po osnovu izvršne presude Okružnog privrednog suda u Trebinju prema tužbi i u korist jednog od većinskih akcionara Navina Agarvala", navedeno je u ovom izvještaju.

Pored toga, u izvještaju stoji da je rezervisanje u iznosu od 105.721 KM u vezi s tužbom Robne kuće "Boska" protiv "Krajina osiguranja", te tužba "Dunav osiguranja" protiv "Krajina osiguranja" 96.882 KM i 13.796 KM u vezi s radnim sporovima u kojima je "Krajina osiguranje" tužena strana. Rast troškova ove osiguravajuće kuće u prvoj polovini 2016. godine evidentan je i na stavci troškova bruto zarada i naknada zarada, koji su gotovo udvostručeni.

Naime, u prvih šest mjeseci ove godine ti troškovi su iznosili 1.432.945 KM, a u istom periodu prošle godine 798.567 maraka. Osim toga, ovo osiguravajuće društvo zabilježilo je u posmatranom periodu i pad poslovnih prihoda za oko 800.000 maraka.

Dakle, pali su prihodi od premije i provizije osiguranja, saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja, zatim prihodi od ukidanja i smanjenja rezervisanja neživotnih osiguranja, ali i drugi poslovni prihodi. Takođe, došlo je i do pada prihoda od kamata.

U ovom polugodišnjem izvještaju se još navodi da je "Krajina osiguranje" smanjilo i broj radnika za 26, pa je tako prosječan broj zaposlenih na osnovu stanja na kraju mjeseca iznosio 104, a u prvih šest mjeseci prošle godine bilo ih je 130. Podsjećamo da je rješenjem Agencije za osiguranje RS od 20. jula ove godine, zbog niza utvrđenih nepravilnosti jednog od novih vlasnika ove osiguravajuće kuće, u "Krajina osiguranje" Banjaluka uvedena vanredna uprava u trajanju od tri mjeseca, koja po isteku može biti produžena za još tri mjeseca.

Za vanrednog upravnika imenovan je Miroslav Lazendić, diplomirani ekonomista iz Banjaluke, a za vrijeme trajanja vanredne uprave Agencija vrši ovlaštenja nadzornog organa. Svemu tome prethodili su problemi u ovoj osiguravajućoj kući, a sve nakon što su novi vlasnici "Krajina osiguranja" dokapitalizacijom u iznosu od 6,9 miliona maraka krajem prošle godine postali Indijci Navin Agarval i Gupta Nete, s učešćem od 50,48 odsto vlasništva u "Krajini".

Od tada je nezakonito smijenjeno i imenovano nekoliko direktora, izmijenjen Statut, uručivani otkazi radnicima, dok je u "Krajini" istragu vršila i policija RS. Agarval već duže vrijeme ne boravi na teritoriji RS. Naime, Navin Agarval, predsjednik Upravnog odbora "Krajina osiguranja", je odmah nakon privatizacije smijenio dotadašnjeg direktora Milu Gromilić i na njeno mjesto imenovao Bakira Pekušića.

Nakon samo dva mjeseca i Pekušić je smijenjen, a na njegovo mjesto došao je Vedran Špirić. Bez pozicije je brzo ostao i Špirić, koji je razriješen te dužnosti, a Upravni odbor je na mjesto vršioca dužnosti direktora imenovao Milana Mihajila, koji je potom takođe razriješen. Umjesto Mihajila, Upravni odbor je za vršioca dužnosti direktora imenovao Elmedina Đuzela.

Nakon svega, reagovala je Agencija za osiguranje RS i uvela vanrednu upravu.

(Nezavisne novine)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Piksi

31.08.2016 06:50

Kakva vlast, takva ekonomija.

ODGOVORITE
Name

Bregovi

31.08.2016 08:30

Mile, hocemo REFERENDUM da ponistimo dug Krivaje.

ODGOVORITE
Name

Doxa

31.08.2016 10:01

Kljuc ubravu i problem rjesen!!!

ODGOVORITE
Name

OHO

31.08.2016 21:46

Pripremiti katance, ovakvih firmi koliko hoces.

ODGOVORITE