ХР: Да ли је могућа велика коалиција?

Предизборна кампања уочи ванредних избора за Хрватски Сабор, 11. септембра, добија на замаху, а у српским медијима отвара се питање да ли би за Србију била боља победа ХДЗ Андреја Пленковића или СДП Зорана Милановића.

Регион 30.08.2016 | 19:25
ХР: Да ли је могућа велика коалиција?
Иако се у Хрватској процењује да је мала вероватноћа да ће било која од "две велике" освојити надполовичну већину, све шпекулације и прогнозе тичу се потенцијалних мањих партнера, али се не може искључити ни такозвана "велика коалиција" Пленковића и Милановића.

Најчешћа могућност која се спомиње јесте да нову власт Хрватске формира СДП, односно Народна коалиција са мањинским странкама или ХДЗ и Мост независних листа.

Народну коалицију, иначе, чине четири странке: поред СДП-а, ту су и Хрватска сељачка странка, Хрватска народна странка и Хрватска странка умировљеника (пензионера).

И Пленковић и Милановић су кандидати за новог премијера Хрватске.

Ипак, СДП и ХДЗ сличнији су и ближи но икад, тврди хрватски Т-портал, оцењујући да никако не треба одбацити могућност њихове постизборне коалиције.

Угледни хрватски новинар и колумниста Дејан Куљиш не верује у такву коалицију, с обзиром на то да је СДП и сама већ у коалицији у којој су две веће и две мање странке.

Уз то, каже Куљиш, са Милановићем нико не жели да буде, осим оних који су, како каже, на то принуђени, зато што су чланови његове странке, или зато што их везују неки други свакојаки интереси:

"Односно, све друго само не идејно и програмско јединство".

Куљис је за Тањуг рекао и да је у овом тренутку тешко предвидети ко је у предности и ко ће колико освојити мандата, јер заправо нема ниједног кредибилног истраживања које би то могло да омогући.

Према његовим речима, догађаји из последњих седам дана ће вероватно нешто променити у односу снага, али не драматично, иако је, према иначе "некредибилним истраживањима", Милановић имао малу, готово незнатну предност у односу на Пленковића.

Куљиш за Тањуг открива и да је Ипсос стратеџик маркетинг радио једно истраживање, али да ти резултати из неког разлога нису публиковани.

"Из неког разлога резултати тог истраживања се крију", тврди Куљиш.

Председник Српског националног већа и потпредседник СДС С-а Милорад Пуповац каже да би коалиција ХДЗ и СДП, односно Народне коалиције била добра за Хрватску, али да је у садашњим околностима "тешко могућа".

Упитан коме се ће се приклонити СДС С, Пуповац каже кратко да ће се то питање разматрати након избора.

У овом тренутку су им, каже, најближи мањински заступници, са којима ће се удружити ради одлуке о томе са ким ће ићи у коалицију.

"О томе ћемо одлучити након избора када будемо видели ко има највише разумевања за мањинска права, за толеранцију, за очување демократских вредности и најбоље односе са суседима", рекао је Пуповац за Тањуг.

Иначе, након недавне ТВ дебате Милановића и Пленковића, прве после 13 година у Хрватској, медији су данима одмеравали речи двојице водећих лидера, а након непримерених испада шефа СДП-а на састанку са бранитељима, када је Србе и Србију назвао "шаком јада", загребачки Т-портал је оценио да је додворавање бившег премијера десници тек наставак његовог политичког лутања, с предумишљајем да он може релативизовати и неоусташтво, будући да је уверен како лево-либерални бирачи ионако немају избора него да гласају за његову коалицију.

Овај портал, наиме, сматра да се и Пленковић и Милановић понашају као да није важно то што ће резултат избора бити тесан, а то све више "заудара" на тајни предизборни пакт двојице лидера који би у постизборном периоду могао да резултира формирањем коалиције двеју највећих странака.

До овог изборног циклуса и ХДЗ и СДП трудили су се да увере бираче да нема шансе да те две странке коалицијски владају Хрватском, но овога пута је другачије и нико од лидера изричито не одбацује могућност да се таква коалиција ипак догоди.

Хрватски медији сматрају да је "пакт" Милановића и Пленковића веома логичан, јер га они виде и као једини начин да изиграју лидера Моста Божу Петрова, за кога се сматра да су му амбиције нереално нарасле.

Лидери СДП-а и ХДЗ-а по сваку ће цену настојати да избегну преговоре о формирању владе с Петровом, а мотиви и разлози за то су им различити, оцењује се.

Све се, ипак, своди на то да обојица рачунају како с Петровом могу више изгубити, него да се међусобно договоре.

Мост је резервни ХДЗ и природан је Пленковићев савезник, али "мосташи" су ћудљиви, подцењивачки се односе према ХДЗ-у, и прецењујући своју политичку важност.

ХДЗ-овци су у актуелном мандату с Мостом као партнером у власти досегли дно и било би суицидално да понове исте грешке, док је с друге стране неповерење између СДП-оваца и мосташа непремостиво, а и питање је зашто би Милановић градио власт с резервним кад може то сад чинити с изворним ХДЗ-ом, наводи Т-портал.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микиц

30.08.2016 17:41

СРБи не требају да свој хлеб једу а тудју бригу да брину. Ко це побједити на изборима у хрватској је проблем хрвата а не СРБа!

ОДГОВОРИТЕ