HR: Da li je moguća velika koalicija?

Predizborna kampanja uoči vanrednih izbora za Hrvatski Sabor, 11. septembra, dobija na zamahu, a u srpskim medijima otvara se pitanje da li bi za Srbiju bila bolja pobeda HDZ Andreja Plenkovića ili SDP Zorana Milanovića.

Region 30.08.2016 | 19:25
HR: Da li je moguća velika koalicija?
Iako se u Hrvatskoj procenjuje da je mala verovatnoća da će bilo koja od "dve velike" osvojiti nadpolovičnu većinu, sve špekulacije i prognoze tiču se potencijalnih manjih partnera, ali se ne može isključiti ni takozvana "velika koalicija" Plenkovića i Milanovića.

Najčešća mogućnost koja se spominje jeste da novu vlast Hrvatske formira SDP, odnosno Narodna koalicija sa manjinskim strankama ili HDZ i Most nezavisnih lista.

Narodnu koaliciju, inače, čine četiri stranke: pored SDP-a, tu su i Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska narodna stranka i Hrvatska stranka umirovljenika (penzionera).

I Plenković i Milanović su kandidati za novog premijera Hrvatske.

Ipak, SDP i HDZ sličniji su i bliži no ikad, tvrdi hrvatski T-portal, ocenjujući da nikako ne treba odbaciti mogućnost njihove postizborne koalicije.

Ugledni hrvatski novinar i kolumnista Dejan Kuljiš ne veruje u takvu koaliciju, s obzirom na to da je SDP i sama već u koaliciji u kojoj su dve veće i dve manje stranke.

Uz to, kaže Kuljiš, sa Milanovićem niko ne želi da bude, osim onih koji su, kako kaže, na to prinuđeni, zato što su članovi njegove stranke, ili zato što ih vezuju neki drugi svakojaki interesi:

"Odnosno, sve drugo samo ne idejno i programsko jedinstvo".

Kuljis je za Tanjug rekao i da je u ovom trenutku teško predvideti ko je u prednosti i ko će koliko osvojiti mandata, jer zapravo nema nijednog kredibilnog istraživanja koje bi to moglo da omogući.

Prema njegovim rečima, događaji iz poslednjih sedam dana će verovatno nešto promeniti u odnosu snaga, ali ne dramatično, iako je, prema inače "nekredibilnim istraživanjima", Milanović imao malu, gotovo neznatnu prednost u odnosu na Plenkovića.

Kuljiš za Tanjug otkriva i da je Ipsos stratedžik marketing radio jedno istraživanje, ali da ti rezultati iz nekog razloga nisu publikovani.

"Iz nekog razloga rezultati tog istraživanja se kriju", tvrdi Kuljiš.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća i potpredsednik SDS S-a Milorad Pupovac kaže da bi koalicija HDZ i SDP, odnosno Narodne koalicije bila dobra za Hrvatsku, ali da je u sadašnjim okolnostima "teško moguća".

Upitan kome se će se prikloniti SDS S, Pupovac kaže kratko da će se to pitanje razmatrati nakon izbora.

U ovom trenutku su im, kaže, najbliži manjinski zastupnici, sa kojima će se udružiti radi odluke o tome sa kim će ići u koaliciju.

"O tome ćemo odlučiti nakon izbora kada budemo videli ko ima najviše razumevanja za manjinska prava, za toleranciju, za očuvanje demokratskih vrednosti i najbolje odnose sa susedima", rekao je Pupovac za Tanjug.

Inače, nakon nedavne TV debate Milanovića i Plenkovića, prve posle 13 godina u Hrvatskoj, mediji su danima odmeravali reči dvojice vodećih lidera, a nakon neprimerenih ispada šefa SDP-a na sastanku sa braniteljima, kada je Srbe i Srbiju nazvao "šakom jada", zagrebački T-portal je ocenio da je dodvoravanje bivšeg premijera desnici tek nastavak njegovog političkog lutanja, s predumišljajem da on može relativizovati i neoustaštvo, budući da je uveren kako levo-liberalni birači ionako nemaju izbora nego da glasaju za njegovu koaliciju.

Ovaj portal, naime, smatra da se i Plenković i Milanović ponašaju kao da nije važno to što će rezultat izbora biti tesan, a to sve više "zaudara" na tajni predizborni pakt dvojice lidera koji bi u postizbornom periodu mogao da rezultira formiranjem koalicije dveju najvećih stranaka.

Do ovog izbornog ciklusa i HDZ i SDP trudili su se da uvere birače da nema šanse da te dve stranke koalicijski vladaju Hrvatskom, no ovoga puta je drugačije i niko od lidera izričito ne odbacuje mogućnost da se takva koalicija ipak dogodi.

Hrvatski mediji smatraju da je "pakt" Milanovića i Plenkovića veoma logičan, jer ga oni vide i kao jedini način da izigraju lidera Mosta Božu Petrova, za koga se smatra da su mu ambicije nerealno narasle.

Lideri SDP-a i HDZ-a po svaku će cenu nastojati da izbegnu pregovore o formiranju vlade s Petrovom, a motivi i razlozi za to su im različiti, ocenjuje se.

Sve se, ipak, svodi na to da obojica računaju kako s Petrovom mogu više izgubiti, nego da se međusobno dogovore.

Most je rezervni HDZ i prirodan je Plenkovićev saveznik, ali "mostaši" su ćudljivi, podcenjivački se odnose prema HDZ-u, i precenjujući svoju političku važnost.

HDZ-ovci su u aktuelnom mandatu s Mostom kao partnerom u vlasti dosegli dno i bilo bi suicidalno da ponove iste greške, dok je s druge strane nepoverenje između SDP-ovaca i mostaša nepremostivo, a i pitanje je zašto bi Milanović gradio vlast s rezervnim kad može to sad činiti s izvornim HDZ-om, navodi T-portal.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MIHAILO Mikic

30.08.2016 19:41

SRBi ne trebaju da svoj hleb jedu a tudju brigu da brinu. Ko ce pobjediti na izborima u hrvatskoj je problem hrvata a ne SRBa!

ODGOVORITE