Сабрани обичаји и поуке

"Крсна слава", наслов је нове књиге др Љубомира Ранковића, главног уредника "Гласа цркве", издавачке куће Епархије шабачке СПЦ, у којој су сабране све крсне славе, као посебност код Срба у односу на сав верујући свет, не само православни.

Србија 30.08.2016 | 14:10
Сабрани обичаји и поуке
Др Ранковић речју и сликом представља све светитеље којима су Срби православни посветили славе. Међу корицама је и тропар за сваког свеца као и шта све подразумева слављење славе, од свећења водице, иконе, припреме колача и панаије, освећења у храму, ломљења колача и улоге верника и свештеника у сваком од "чинова" који славу значе.

"Наравно, објашњавам смисао славе кроз филозофска схватања, али и резон `обичних` људи, указујући да је свака слава, практично, нека врста уношења живе цркве у домаћинства, што доприноси да то заиста буде догађај над догађајима", каже др Ранковић, који је на овом делу радио више од деценију, уз помоћ своје породице, пре свега супруге Вере и унука Саре, Софије и унука Душана. "Желео сам да, на најаутентичнији начин дочарам наше крсне славе, са свим дубинама и ширинама, порукама и пукама које оне носе. Крсна слава је темељ и стуб породице православног Србина, нешто што се, заиста, и у причи и у раду чува као зеница ока свог."

Уз причу о славама, др Ранковић као искусни и образовани човек цркве у којој је у служби пуних 50 година, одговара и на питања као што су о када се и коме не служи опело на дан сахране, као и какав је однос цркве што се опела тиче, према људима који желе да буду кремирани, колико пута свештеник долази у домаћинство да служи у њему...

"Ово је кљига написана питким стилом, прилагођена и за пастире и за академике, богато и ваљано илустрована као нешто што ће, сигурно, красити домове, не само у Епархији шабачкој СПЦ", каже епископ шабачки Лаврентије, који је благословио ово дело једног од својих најближих сарадника и некадашњег ученика из Богословије у Крки, када је показивао раскошан таленат за писање.

(БН телевизија/В.Митрић)

Коментари / 0

Оставите коментар