Sabrani običaji i pouke

"Krsna slava", naslov je nove knjige dr Ljubomira Rankovića, glavnog urednika "Glasa crkve", izdavačke kuće Eparhije šabačke SPC, u kojoj su sabrane sve krsne slave, kao posebnost kod Srba u odnosu na sav verujući svet, ne samo pravoslavni.

Srbija 30.08.2016 | 14:10
Sabrani običaji i pouke
Dr Ranković rečju i slikom predstavlja sve svetitelje kojima su Srbi pravoslavni posvetili slave. Među koricama je i tropar za svakog sveca kao i šta sve podrazumeva slavljenje slave, od svećenja vodice, ikone, pripreme kolača i panaije, osvećenja u hramu, lomljenja kolača i uloge vernika i sveštenika u svakom od "činova" koji slavu znače.

"Naravno, objašnjavam smisao slave kroz filozofska shvatanja, ali i rezon `običnih` ljudi, ukazujući da je svaka slava, praktično, neka vrsta unošenja žive crkve u domaćinstva, što doprinosi da to zaista bude događaj nad događajima", kaže dr Ranković, koji je na ovom delu radio više od deceniju, uz pomoć svoje porodice, pre svega supruge Vere i unuka Sare, Sofije i unuka Dušana. "Želeo sam da, na najautentičniji način dočaram naše krsne slave, sa svim dubinama i širinama, porukama i pukama koje one nose. Krsna slava je temelj i stub porodice pravoslavnog Srbina, nešto što se, zaista, i u priči i u radu čuva kao zenica oka svog."

Uz priču o slavama, dr Ranković kao iskusni i obrazovani čovek crkve u kojoj je u službi punih 50 godina, odgovara i na pitanja kao što su o kada se i kome ne služi opelo na dan sahrane, kao i kakav je odnos crkve što se opela tiče, prema ljudima koji žele da budu kremirani, koliko puta sveštenik dolazi u domaćinstvo da služi u njemu...

"Ovo je kljiga napisana pitkim stilom, prilagođena i za pastire i za akademike, bogato i valjano ilustrovana kao nešto što će, sigurno, krasiti domove, ne samo u Eparhiji šabačkoj SPC", kaže episkop šabački Lavrentije, koji je blagoslovio ovo delo jednog od svojih najbližih saradnika i nekadašnjeg učenika iz Bogoslovije u Krki, kada je pokazivao raskošan talenat za pisanje.

(BN televizija/V.Mitrić)

Komentari / 0

Ostavite komentar