Историјска казна за „Епл“

Америчка компанија „Епл“ поново исписује историју. Овога пута ће америчка компанија морати да плати Ирској 13 милијарди евра на име неплаћеног пореза.

Занимљивости 30.08.2016 | 13:54
Историјска казна за „Епл“
Ирска мора од америчке компаније „Епл" да наплати 13 милијарди евра (14,6 милијарди долара) на име неплаћеног пореза, одлука је органа ЕУ, са повереницом Маргрет Вестагер на челу, преноси Си-Ен-Ен.

„Епл“ је плаћао тек један одсто порез на профит који је остваривао пословањем своје подружнице у Ирској, што је далеко испод уобичајене пореске стопе од 12,5 одсто.

Европска комисија саопштила је да је Ирска омогућила државну помоћ „Еплу“, тако што је противзаконито умањила пореска давања технолошког џина у последњих 20 година.

„Чланице ЕУ не могу да дају пореске олакшице одређеним компанијама. Такви потези су у супротности са законима Уније“, рекла је Вестагерова.

Ирски званичници и челници „Епла“ рекли су да се не слажу са одлуком Европске комисије и да ће се жалити.

„Одлука Европске комисије није о томе колико 'Епл' плаћа пореза, већ која влада прикупља новац. Ово ће имати веома штетан ефекат на инвестиције и стварање нових радних места у Европи“, поручили су из америчке компаније.

Европска комисија је почетком 2014. године почела да испитује пореску ревност многих светских компанија које послују на Старом континенту. Под тренутним правилима пословања у ЕУ, чланице заједнице не могу да дају помоћ која компанијама омогућава предност у односу на конкуренцију.

Комисија је, као и у случају „Старбакса“ у Холандији, закључила да је „Епл“ платио мање пореза, пошто су им ирске власти изашле у сусрет и омогућиле одређене пореске олакшице.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар