Istorijska kazna za „Epl“

Američka kompanija „Epl“ ponovo ispisuje istoriju. Ovoga puta će američka kompanija morati da plati Irskoj 13 milijardi evra na ime neplaćenog poreza.

Zanimljivosti 30.08.2016 | 13:54
Istorijska kazna za „Epl“
Irska mora od američke kompanije „Epl" da naplati 13 milijardi evra (14,6 milijardi dolara) na ime neplaćenog poreza, odluka je organa EU, sa poverenicom Margret Vestager na čelu, prenosi Si-En-En.

„Epl“ je plaćao tek jedan odsto porez na profit koji je ostvarivao poslovanjem svoje podružnice u Irskoj, što je daleko ispod uobičajene poreske stope od 12,5 odsto.

Evropska komisija saopštila je da je Irska omogućila državnu pomoć „Eplu“, tako što je protivzakonito umanjila poreska davanja tehnološkog džina u poslednjih 20 godina.

„Članice EU ne mogu da daju poreske olakšice određenim kompanijama. Takvi potezi su u suprotnosti sa zakonima Unije“, rekla je Vestagerova.

Irski zvaničnici i čelnici „Epla“ rekli su da se ne slažu sa odlukom Evropske komisije i da će se žaliti.

„Odluka Evropske komisije nije o tome koliko 'Epl' plaća poreza, već koja vlada prikuplja novac. Ovo će imati veoma štetan efekat na investicije i stvaranje novih radnih mesta u Evropi“, poručili su iz američke kompanije.

Evropska komisija je početkom 2014. godine počela da ispituje poresku revnost mnogih svetskih kompanija koje posluju na Starom kontinentu. Pod trenutnim pravilima poslovanja u EU, članice zajednice ne mogu da daju pomoć koja kompanijama omogućava prednost u odnosu na konkurenciju.

Komisija je, kao i u slučaju „Starbaksa“ u Holandiji, zaključila da je „Epl“ platio manje poreza, pošto su im irske vlasti izašle u susret i omogućile određene poreske olakšice.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar