Масовно у Њемачку, за 'корак' и 500 евра

У Србији одавно није забиљежена оволика тражња радних виза за рад у Њемачкој као ове године. Заказати термин равно је чуду.

Босна и Херцеговина 30.08.2016 | 10:52
Масовно у Њемачку, за 'корак' и 500 евра
Зато многи грађани користе услуге такозваних агенција које су начичкане око конзулата.

Росток је лука у мање срећном, североисточном дијелу Њемачке. Дубоко у бившем ДДР-у. Росток је град из којег је по паду Берлинског зида сваки пети становник отишао трбухом за крухом. 

Дојче веле је објавио причу једне четрдесетпетогодишње жене из Ниша, која је жељела да остане анонимна, а за коју је Росток сан. 

Сан, јер у једној тамошњој клиници ову незапослену медицинску сестру из Ниша чека посао, са условима и платом који са југа Србије делују као Елдорадо. 

Она у свом изнајмљеном стану поред рачунара држи потписани уговор, сертификат о познавању језика, копије пасоша и формуларе. И све јој то мало вриједи јер се трагање за термином у њемачком Конзулату у Београду испоставило као Сизифов посао.

"Од маја покушавам, отварам сајт стално. Ниједног момента ниједан термин није слободан. Има их за плаву карту или Шенгенску визу, али мени то ништа не значи. Мени треба радна виза." 

Поред њеног рачунара су и неплаћени рачуни за комуналије, само за кирију дугује 3.000 евра. Росток, то је једини спас. 

Из очаја дане и ноћи проводи на страници где се могу заказати термини за њемачки Конзулат. Када се отворе нови термини, плану за два минута.

Она лута форумима на којима њени сапутници препричавају своја искуства са одласком у Њемачку.

"Немојте губити наду. Аларм у 00:15 па чекићајте до 00:30", пише један посјетилац блога Два кофера у Берлину. 

Наводно се термини ослобађају иза поноћи. Њене се бесане ноћи нису исплатиле. На блогу Берлин за почетнике један корисник пише: "Морате да разумијете да је то све озбиљна муљажа и да се не вриједи самостално борити против тога". 

Нишлијка чека већ мјесецима. До сада се уздала у своју упорност и брзе прсте. Термин није уграбила, а дани у календару теку.

Росток на Балтичком мору дјелује лијепо и далеко, али Росток неће вечно чекати једну медицинску сестру из Ниша. Зато она размишља да ипак оде до Београда и уплати новац некој од агенција.

"Знам да је то илегално. Али када не можете легално... мене нико неће чекати неограничено. Сада ми је рок до 1. септембра, а онда ће попунити мјесто."

(Б92)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Абц

30.08.2016 09:46

Цудно. Зар не иду у Русију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.08.2016 10:07

Биће Росток Србија

Name

Карадоз

30.08.2016 10:27

Мене цуди да људи селе у земље које на форумима мрзе

Name

ре Абц

30.08.2016 11:03

Оцигледно да немају среце или привилегије да добију посао у Арабији ,Емиратима,Кувајту итд....!

Name

ре.ре.Абц

30.08.2016 12:11

Тамо иду манекенке, топ модели,...на прскање

Name

Биједа

30.08.2016 12:17

-40 000 прирастај + емиграција епских размјера, лијепе бројке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако...

30.08.2016 13:32

је јавио Б92 онда је сигурно тако.Ако се игдје добро зиви то је југ Србије.Ево креце Лесковацка ростиљијада и оцекује се рекордних милион посјетилаца ове године.

ОДГОВОРИТЕ