Еулекс отпушта Србе јер не знају албански?

Скоро је сигурно да ниједан Србин на Космету од новембра више неће радити у сједишту операције Еулекса у Приштини због непознавања албанског језика, саопштила је правна заступница Срба Аксел Рајтер.

Србија 30.08.2016 | 08:37
Еулекс отпушта Србе јер не знају албански?
Срби су дискриминисани и отпуштени из Еулекса јер, како тврди, иако знају српски и енглески језик, не разумију или не говоре течно албански.

Након што су сазнали за ту одлуку, запослени који су њоме погођени поднијели су представку шефу мисије Еулекса и релеватним представништвима, износећи веома снажне аргументе против и указавши на последице које ће проузроковати, наводи се у саопштењу.

Рајтер указује да су од шефа мисије Еулекса тражили да преиспита ту одлуку, али је он, како се наводи, само "потврдио дискриминацију".

Истиче се и да када су тражили од шефа мисије Еулекса да се спор ријеши арбитражом, као што је, како се тврди, предвиђено њиховим уговорима, он је одговорио да одлуке и радње те мисије не могу да оспоравају њени косовски запослени.

"Шеф мисије Еулекса ускратио им је њихово уговорно право на арбитражу на тај начин тврдећи да су он и мисија Еулекса изнад, а не да подлежу законима и косовском уставу", наводи се у саопштењу.

Рајтер каже и да су подносиоци представке покренули поступак пред косовским Уставним судом, тражећи привремене мјере и наређења да Еулекс учествује у поступцима пред независним и непристрасним судом или да му се одузме имунитет и да се суочи са подносиоцима представке пред косовским судовима.

Подносиоци представке су довели у питање права судија у Уставном суду, које запошљава Еулекс, као и виших правних савјетника, које такође запошљава та мисија, да савјетују остале судије Уставног суда по питању учествовања у процијени овог случаја због јасног сукоба интереса, који настаје због тога што је тужени, Еулекс, правно лице које запошљава и исплаћује им плату.

Рајтер је оцијенила да је одбијање мисије Еулекса да се суочи са независним и непристрасним судом "кукавичко и, неки би рекли, одражава њено знање о незаконитости онога што је урадила".

У саопштењу се оцјењује да та мисија, која представља "ЕУ, гази на овај начин људска права".

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Димњачар

30.08.2016 08:22

Опасни шиптари, чисте Косово ко ИСИС калифат. У другу руку, не контам да од толико Косовских Срба немају десетак који говоре и Албански???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.08.2016 09:23

Само јос један показатељ да за Европу Србин је цовјек трецег реда и није достојан нормалног зивота.Само да ли це Срби једном да ставе прст на цело и размисле о себи и постовању самог себе то је друга прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Окупација

01.09.2016 17:48

А како би било да Срби отпусте ЕУЛЕКС?

ОДГОВОРИТЕ