Euleks otpušta Srbe jer ne znaju albanski?

Skoro je sigurno da nijedan Srbin na Kosmetu od novembra više neće raditi u sjedištu operacije Euleksa u Prištini zbog nepoznavanja albanskog jezika, saopštila je pravna zastupnica Srba Aksel Rajter.

Srbija 30.08.2016 | 08:37
Euleks otpušta Srbe jer ne znaju albanski?
Srbi su diskriminisani i otpušteni iz Euleksa jer, kako tvrdi, iako znaju srpski i engleski jezik, ne razumiju ili ne govore tečno albanski.

Nakon što su saznali za tu odluku, zaposleni koji su njome pogođeni podnijeli su predstavku šefu misije Euleksa i relevatnim predstavništvima, iznoseći veoma snažne argumente protiv i ukazavši na posledice koje će prouzrokovati, navodi se u saopštenju.

Rajter ukazuje da su od šefa misije Euleksa tražili da preispita tu odluku, ali je on, kako se navodi, samo "potvrdio diskriminaciju".

Ističe se i da kada su tražili od šefa misije Euleksa da se spor riješi arbitražom, kao što je, kako se tvrdi, predviđeno njihovim ugovorima, on je odgovorio da odluke i radnje te misije ne mogu da osporavaju njeni kosovski zaposleni.

"Šef misije Euleksa uskratio im je njihovo ugovorno pravo na arbitražu na taj način tvrdeći da su on i misija Euleksa iznad, a ne da podležu zakonima i kosovskom ustavu", navodi se u saopštenju.

Rajter kaže i da su podnosioci predstavke pokrenuli postupak pred kosovskim Ustavnim sudom, tražeći privremene mjere i naređenja da Euleks učestvuje u postupcima pred nezavisnim i nepristrasnim sudom ili da mu se oduzme imunitet i da se suoči sa podnosiocima predstavke pred kosovskim sudovima.

Podnosioci predstavke su doveli u pitanje prava sudija u Ustavnom sudu, koje zapošljava Euleks, kao i viših pravnih savjetnika, koje takođe zapošljava ta misija, da savjetuju ostale sudije Ustavnog suda po pitanju učestvovanja u procijeni ovog slučaja zbog jasnog sukoba interesa, koji nastaje zbog toga što je tuženi, Euleks, pravno lice koje zapošljava i isplaćuje im platu.

Rajter je ocijenila da je odbijanje misije Euleksa da se suoči sa nezavisnim i nepristrasnim sudom "kukavičko i, neki bi rekli, odražava njeno znanje o nezakonitosti onoga što je uradila".

U saopštenju se ocjenjuje da ta misija, koja predstavlja "EU, gazi na ovaj način ljudska prava".

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dimnjačar

30.08.2016 10:22

Opasni šiptari, čiste Kosovo ko ISIS kalifat. U drugu ruku, ne kontam da od toliko Kosovskih Srba nemaju desetak koji govore i Albanski???

ODGOVORITE
Name

Boki

30.08.2016 11:23

Samo jos jedan pokazatelj da za Evropu Srbin je covjek treceg reda i nije dostojan normalnog zivota.Samo da li ce Srbi jednom da stave prst na celo i razmisle o sebi i postovanju samog sebe to je druga prica

ODGOVORITE
Name

Okupacija

01.09.2016 19:48

A kako bi bilo da Srbi otpuste EULEKS?

ODGOVORITE