Да ли ће бити повећања акциза на гориво?

Приједлог закона о акцизама, којим се предвиђа повећање акциза на гориво, сутра ће се наћи пред посланицима Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ. Међутим, није извјесно да ће закон бити усвојен, јер се неки посланици буне, не због повећања акциза на гориво већ због одустајања од повећања акциза на пиво.

Босна и Херцеговина 29.08.2016 | 20:17
Да ли ће бити повећања акциза на гориво?
СДС је повећање акциза на гориво условљавао увођењем „плавог дизела“ за пољопривреднике и тај захтјев је испоштован. Текст Закона о „плавом дизелу“ Савјет министара је усвојио и чека се само став Управе за индиректно опорезивање.

Међутим, посланици СНСД-а неће подржати Закон о акцизама на гориво, јер тврде да су прекршене процедуре, односно Закон који је предложио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ промијенио је Савјет министара.

„Не може Савјет министара да мијења одлуке Управног одбора Управе за индиректно опорезивање“, тврди посланик СНСД-а Душанка Мајкић. Он сматра да је страшно то што је прекршен договор на основу којег су ентитетски премијери и предсједавајући Савјета министара упутили писмо ММФ-у, обећавајући да ће Парламентарна скупштина БиХ усвојити Закон о акцизама на алкохолна и безалкохолна пића.

Са ставом СНСД-а није сагласан министар финансија у Савјету министара БиХ и члан Управног одбора Управе за индиректно опорезивање Вјекосав Беванда.

„Свима је јасно да су процедуре тотално испоштовали Управни одбор Управе за индиректно опорезивање и Савјет министара БиХ“, тврди Беванда.

У СДС-у сматрају да СНСД инсистира на увођењу додатних акциза на алкохолна и безалкохолна пића само да би закрпили буџет Владе Републике Српске.

„Акцизе на алкохол јесу дио реформске агенде као начин за помоћ здравственом сектору, али тек након што се изврши реформа фондова здравства“, подсјећа шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић и додаје:

“Ово што СНСД тражи јесте уништавање Бањалучке пиваре да би се попуниле рупе у буџету Републике Српске и за нас је то неприхватљиво. Зар им није довољно што су посљедњих шест година своје владавине у Бањалуци затворили више од хиљаду предузећа? Сада, посљедње здраво предузеће које ради и исплаћује плате радницима желе да оптерете, да га униште и да људи остану без посла. То је политика СНСД-а према Бањалуци“, закључује Пандуревићева.

Из Савјета министара БиХ упозоравају да би посљедице неусвајања Закона о повећању акциза на гориво биле блокада будућих, али и већ договорених кредитних аранжмана са Европском развојном банком и ММФ-ом.