Овај зачин је убица масти

Резултат устраживања са овим зачином је био импресиван: жене из прве групе изгубиле су у просеку 14% телесне масти више него жене из друге групе које га нису конзумирале.

Здравље 29.08.2016 | 14:49
Овај зачин је убица масти
Техерански институт медицинских наука спровео је занимљиво истраживање са две групе, а свака се састојала од 44 жене са сувишним килограмима.

Током 3 месеца обе групе су се храниле по истој шеми (1.200 калорија дневно) с тим што су у свакодневни јеловник прве групе укључили 1 кашичицу кумина (индијског кима). Овај зачин додавали су у немасни јогурт или у салате.

Резултат је био импресиван: жене из прве групе изгубиле су у просеку 14% телесне масти више него жене из друге групе. Такав ефекат објашњава се тиме да кумин садржи фитостероле који имају способност смањивања нивоа холестерола у крви.

Такође, овај зачин је богат калцијумом, фосфором и гвожђем. Стимулише рад бубрега и гастроинтестиналног тракта, добар је диуретик, а због побољшања и убрзања липидног метаболизма у организму сматра се одличним средством у борби са сувишним килограмима.

Како конзумирати: За побољшање метаболизма унос семена кумина треба да буде 1 кашичица дневно. Додајте овај зачин у јела од јаја, меса, сира, а такође у јогурт и салате.

Контраиндикације за конзумирање кумина: повећана киселост, гастритис, чир на желуцу, срчана обољења, дијабетес.

Извор: Дневно.хр

Коментари / 0

Оставите коментар