Јадар слави слободаре

Град Лозница подржао је обележавање 31. августа, у знак сећања када су пре 75 година, захваљујући потпуковнику Краљевине Југославије и слободарима и родољубима Јадра, Лознице и Бање Ковиљаче, ова места постала једина ослобођена у тада поробљеној Европи, пошто су успешно протерани фашистичкки војници.

Србија 29.08.2016 | 14:10
Јадар слави слободаре
У борбама за ослобођење Лознице, потпуковник Мисита је изгубио живот. Сахрањен је на лозничком гробљу, где му свештеници из Лознице сваке године на овај дан служе парастос у присуству његових и поштовалаца других слободара, међу којима је и архимандрит Георгије Бојић, игуман манастира Троноша, који је после рата од комуниста погубљен и за гроб му се не зна, уместо да буде званично слављен као херој, како га, иначе, све генерације Јадрана доживљавају.

"Године 1998. године успели смо да поставимо спомен-бисту потпуковнику Веселину Мисити крај реке Штире", каже Младен Милутиновић, председник Градског одбора СРС-а у Лозници. "Богу хвала, иза нас је то лудило и негирање овако значајних датума и личности, који су пружили величанствен отпор и извојевали победу против фашиста који су, у то доба, харали Европом. Поздрављам одлуку града да се укључи у обележавње једног од најзначајнијих датума."



Под именом "Даје се на знање, Лозница је ослобођена" у среду ће градска власт и Удружење ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштоваоца "Подриње" организовати јубиларну прославу. Осим парастоса на Миситином гробу, биће положени венци на спомен-плочу код Робне куће "Јадар", као и код бисте славног потпуковника, а припремљена је и изложба у Музеју Јадра и промоција књиге "Поема о старој Лозници" Душана Глигорића.

БН телевизија(В.М.) 

Коментари / 0

Оставите коментар