Jadar slavi slobodare

Grad Loznica podržao je obeležavanje 31. avgusta, u znak sećanja kada su pre 75 godina, zahvaljujući potpukovniku Kraljevine Jugoslavije i slobodarima i rodoljubima Jadra, Loznice i Banje Koviljače, ova mesta postala jedina oslobođena u tada porobljenoj Evropi, pošto su uspešno proterani fašističkki vojnici.

Srbija 29.08.2016 | 14:10
Jadar slavi slobodare
U borbama za oslobođenje Loznice, potpukovnik Misita je izgubio život. Sahranjen je na lozničkom groblju, gde mu sveštenici iz Loznice svake godine na ovaj dan služe parastos u prisustvu njegovih i poštovalaca drugih slobodara, među kojima je i arhimandrit Georgije Bojić, iguman manastira Tronoša, koji je posle rata od komunista pogubljen i za grob mu se ne zna, umesto da bude zvanično slavljen kao heroj, kako ga, inače, sve generacije Jadrana doživljavaju.

"Godine 1998. godine uspeli smo da postavimo spomen-bistu potpukovniku Veselinu Misiti kraj reke Štire", kaže Mladen Milutinović, predsednik Gradskog odbora SRS-a u Loznici. "Bogu hvala, iza nas je to ludilo i negiranje ovako značajnih datuma i ličnosti, koji su pružili veličanstven otpor i izvojevali pobedu protiv fašista koji su, u to doba, harali Evropom. Pozdravljam odluku grada da se uključi u obeležavnje jednog od najznačajnijih datuma."



Pod imenom "Daje se na znanje, Loznica je oslobođena" u sredu će gradska vlast i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. njihovih potomaka i poštovaoca "Podrinje" organizovati jubilarnu proslavu. Osim parastosa na Misitinom grobu, biće položeni venci na spomen-ploču kod Robne kuće "Jadar", kao i kod biste slavnog potpukovnika, a pripremljena je i izložba u Muzeju Jadra i promocija knjige "Poema o staroj Loznici" Dušana Gligorića.

BN televizija(V.M.) 

Komentari / 0

Ostavite komentar