Која су најтраженија занимања у БиХ?

Број отворених радних места у БИХ вишеструко је мањи у односу на број радника који траже посао.

Босна и Херцеговина 29.08.2016 | 08:40
Која су најтраженија занимања у БиХ?
Портал посао.ба је за шест месеци ове године објавио 5.236 огласа, у оквиру којих је тражено 11.305 радника, што је што је за преко пет одсто више у односу на исти период прошле године. Међутим, у истом периоду на понуђене огласе се пријавило скоро 14 пута више радника, тачније близу 160.000. Број пријава које су послодавци примили ове године за близу 10.000 је већи у односи на лане.

Послодавци су највише тражили комерцијалисте и раднике у продаји. Чак трећина огласа се односила на ова занимања, а следе информатичари, менаџери, угоститељи, електроинжењери и машински, затим економисти и службеници. На зачељу су занатлије, радници у производњи и у области транспорта.

Највећи број огласа за посао односио на подручје Сарајева, а затим од већих градова следе Бањалука, Мостар и Тузла - кажу на порталу посао.ба. истичу да не опада потражња за домаћим радницима за рад у иностранству.

"За пола године за рад у иностранству објављено је 449 огласа за посао", кажу на овом порталу.

У агенцији за посредовање при запошљавању “Спектар” из Бањалуке кажу да број објављених огласа није значајано повећан у односу на прошлу годину.

"Највише се оглашавају слободна радна места у јавном сектору, вероватно зато што је изборна година. С друге стране, број објављених огласа за посао привреди и приватном сектору стагнира", каже Мирослав Вукајловић, директор агенције "Спектар".

Он истиче да се комецијалисти највише траже зато што се они стално мењају. Реч је о напорном послу, а радници у продаји су иначе први на удару када дође до проблема и отпуштања.

"Међу најтарженијима су били радници из електро и машинске струке, како са средњом школом тако и са дипломом факултета. Најмање су се тражили пољопривердни инжењери, правници и новинари", навео је Вукајловић.

Мирослав Вукајловић истиче да послодавци имају проблема са проналаском квалитетних радника у свим занимањима, који могу да остваре велику продуктивност на радном месту и да се брзо уклопе.

"Велики хедикеп код нас представља незнање радника. Једна компанија из Немачке која послује у Бањалуци мора најмање четири месеца да едукује раднике како би почели да раде и за то време ће их плаћати", навео је Вукајловић.

Извор: Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Зоол

29.08.2016 07:51

Све пресипање из шупљег у празно.Нигде реалног сектора да производи несто него само траже комерцијалисте и сл муљаторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црис

29.08.2016 08:58

Политицар најтразеније занимање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ии

29.08.2016 13:50

Политичари нису најтраженији,него је то најуносније бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОРОК

29.08.2016 15:47

ЦУЈ БАЉЕЗГАРИЈЕ ЗАНАТЛИЈЕ НА ЗАЦЕЉУ.БЕЗ ЗАНАТЛИЈА НЕМА ЕКОНОМСКОГ НАПРЕТКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

29.08.2016 20:03

Мислим да је много тезе наци нормалног послодавца који це за редован рад од 10 сати дневно платити висе од 30 км. Сто се то не истрази. Сто се не казе да је вецина послодаваца одредили да је седмица 60 цасовна и да се дио плате даје на руке а да минималац иде на банку.

ОДГОВОРИТЕ