Koja su najtraženija zanimanja u BiH?

Broj otvorenih radnih mesta u BIH višestruko je manji u odnosu na broj radnika koji traže posao.

Bosna i Hercegovina 29.08.2016 | 08:40
Koja su najtraženija zanimanja u BiH?
Portal posao.ba je za šest meseci ove godine objavio 5.236 oglasa, u okviru kojih je traženo 11.305 radnika, što je što je za preko pet odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, u istom periodu na ponuđene oglase se prijavilo skoro 14 puta više radnika, tačnije blizu 160.000. Broj prijava koje su poslodavci primili ove godine za blizu 10.000 je veći u odnosi na lane.

Poslodavci su najviše tražili komercijaliste i radnike u prodaji. Čak trećina oglasa se odnosila na ova zanimanja, a slede informatičari, menadžeri, ugostitelji, elektroinženjeri i mašinski, zatim ekonomisti i službenici. Na začelju su zanatlije, radnici u proizvodnji i u oblasti transporta.

Najveći broj oglasa za posao odnosio na područje Sarajeva, a zatim od većih gradova slede Banjaluka, Mostar i Tuzla - kažu na portalu posao.ba. ističu da ne opada potražnja za domaćim radnicima za rad u inostranstvu.

"Za pola godine za rad u inostranstvu objavljeno je 449 oglasa za posao", kažu na ovom portalu.

U agenciji za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” iz Banjaluke kažu da broj objavljenih oglasa nije značajano povećan u odnosu na prošlu godinu.

"Najviše se oglašavaju slobodna radna mesta u javnom sektoru, verovatno zato što je izborna godina. S druge strane, broj objavljenih oglasa za posao privredi i privatnom sektoru stagnira", kaže Miroslav Vukajlović, direktor agencije "Spektar".

On ističe da se komecijalisti najviše traže zato što se oni stalno menjaju. Reč je o napornom poslu, a radnici u prodaji su inače prvi na udaru kada dođe do problema i otpuštanja.

"Među najtarženijima su bili radnici iz elektro i mašinske struke, kako sa srednjom školom tako i sa diplomom fakulteta. Najmanje su se tražili poljopriverdni inženjeri, pravnici i novinari", naveo je Vukajlović.

Miroslav Vukajlović ističe da poslodavci imaju problema sa pronalaskom kvalitetnih radnika u svim zanimanjima, koji mogu da ostvare veliku produktivnost na radnom mestu i da se brzo uklope.

"Veliki hedikep kod nas predstavlja neznanje radnika. Jedna kompanija iz Nemačke koja posluje u Banjaluci mora najmanje četiri meseca da edukuje radnike kako bi počeli da rade i za to vreme će ih plaćati", naveo je Vukajlović.

Izvor: Blic

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Zool

29.08.2016 07:51

Sve presipanje iz šupljeg u prazno.Nigde realnog sektora da proizvodi nesto nego samo traže komercijaliste i sl muljatore.

ODGOVORITE
Name

cris

29.08.2016 08:58

Politicar najtrazenije zanimanje

ODGOVORITE
Name

Ii

29.08.2016 13:50

Političari nisu najtraženiji,nego je to najunosnije biti.

ODGOVORITE
Name

PROROK

29.08.2016 15:47

CUJ BALJEZGARIJE ZANATLIJE NA ZACELJU.BEZ ZANATLIJA NEMA EKONOMSKOG NAPRETKA

ODGOVORITE
Name

Roki

29.08.2016 20:03

Mislim da je mnogo teze naci normalnog poslodavca koji ce za redovan rad od 10 sati dnevno platiti vise od 30 km. Sto se to ne istrazi. Sto se ne kaze da je vecina poslodavaca odredili da je sedmica 60 casovna i da se dio plate daje na ruke a da minimalac ide na banku.

ODGOVORITE