Анализа: Будућност је ту! Спортски бисери Србије: Златна берба - 2000. годиште...

Неки су тек напунили 16 година, неки ће ускоро, али сви су будућност нашег спорта. Најбоље што ова земља има. Неизбрушени дијаманти који гарантују нове трофеје. Шта знамо о њима, и како да их сачувамо?

Остали спортови 30.08.2016 | 00:00
Анализа: Будућност је ту! Спортски бисери Србије: Златна берба - 2000. годиште...
Један олимпијски циклус је завршен, нови управо почиње. Прави моменат да подвучемо црту и отворимо друго поглавље. Да видимо ко предводи тај нови талас спортиста. Заиста је ту много бисера, великих талената, али већ на први поглед у ризницу нашег спортског блага, јасно је да посебним сјајем зрачи генерација 2000.

Момци и девојке рођени пре тачно 16 година, још увек тинејџери, али и те како познати и доказани спортисти. Издвојили смо оне најсјајније дијаманте, за које смо сигурни да не можемо да промашимо. Први и најважнији корак су направили, сада је све на њима. Сада предстоји рад, рад и само рад.

ОЛГА ДАНИЛОВИЋ - тенис

Талентована тенисерка, ћерка прослављеног кошаркаша Предрага Даниловића, важи за једну од најперспективнијих младих играчица света. Кажу, све више подсећа на Монику Селеш. Са 12 година освојила је титулу првака Србије. Са 14 већ пет трофеја, од тога три „Тенис Европа”. А онда, са 15, и првенство Европе у Москви, и то у конкуренцији годину дана старијих тенисерки. Зато смо је и ставили у кош са 2000. годиштем, иако је рођена у јануару 2001. Титула у дублу на Ролан Гаросу овог лета само је круна њене каријере. Нема дилеме, у питању је прави тениски дијамант! Притом, свако ће вам о њој рећи да већ сада живи животом професионалца, да је красе изузетне радне навике и преданост тенису.

- Сан ми је да будем прва на свету, а највише бих волела да освојим Вимблдон - не крије 15-годишња тенисерка. Српски тенис полако добија нову узданицу...

МАРКО ПЕЦАРСКИ - кошарка

Крв није вода. Кошарка је просто у генима породице Пецарски. Отац Мирослав је бивши ас Партизана, а син Марко је још већи потенцијал. Како рече поносни тата, „изгледа да је и он као клинац кришом опрао руке у Морави”. И заиста, центар Мега Лекса је нови бисер наше кошарке, залог за будућност. Поникао је у Земуну, у коме је још као пионир убацивао по 35 поена уз 20 скокова по мечу и по правилу био МВП првенства. Каријеру је наставио у Мега Лексу, са којим већ две године игра завршни турнир Евролиге. Ипак, о каквом се бисеру ради, најбоље се види када обуче дрес кадетске репрезентације. Пољацима је у јулу на Европском првенству убацио 45 поена, Литванцима 30, Чесима 40, а Фрацузима недавно 38! Као да има магију у рукама. Претходно је оставио сјајан утисак и на кампу Мајкла Џордана. Шта на то додати?

- Мене тек очекује рад и сазревање, али не кријем, стремим ка највишим циљевима - каже Пецарски.

Одликују га сјајан шут, скок, блокаде. Комплетан је играч. А има само 16 година. Олимпијске игре у Токију су могућност да овај момак заблиста на великој сцени...

АЊА ЦРЕВАР - пливање

Јуниорска шампионка Европе. Национална рекордерка. Са 16 година, најмлађа чланица олимпијског тима Србије на Играма у Рију. Ања Цревар је нешто највредније што имамо када је у питање пливање. А тек је са рођенданске торте одувала 16 свећица. Верујте, она је дете за пример. Ради све, ређа петице у панчевачкој гимназији и обара рекорде у базену. Није јој тешко да устаје у пет ујутру, путује од Панчева до Београда и тренира од шест до осам сати, да потом иде у школу, а онда опет назад на тренинг. Једини слободан дан има недељом. Све то доказује колико је посвећена сновима. Омиљена дисциплина јој је делфин, али такмичи се и на 400 метара мешовито. Дакле, комплетан пливач!

- Један сан ми се већ остварио када сам дошла до визе за Рио. То ми је најдражи успех. Наредни сан ми је да освојим медаљу на олимпијским играма или светском првенству - већ је Ања загледана у будућност.

Њена младост је један од наших главних адута за медаљу у Токију 2020.

ДУШАН ВЛАХОВИЋ - фудбал

„То је нови Златан Ибрахимовић”, пише угледни „Франс фудбал”. „Ма он је мешавина Драгана Манцеа и Саве Милошевића”, додаје Душан Трбојевић, легендарни скаут омладинске школе Партизана. Било како било, зар није довољно да вас у нотесу имају скаути Арсенала и ПСЖ-а, а имате 16 година и тек сте кренули у гимназију! Са Душаном Влаховићем као весником неких бољих дана, можда и овај наш измучени фудбал у будућности огреје сунце. Овај момак је најмлађи играч у историји Партизана који је потписао професионални уговор. Имао је тада тек 15 година, а сам се препоручио головима. Једном приликом, у млађим категоријама, изрешетао је Звездину мрежу са четири пројектила! Још чека шансу, али има за њега времена. Предиспозиције има - висок је 190 центиметара, технички је поткован, има добар шут и контролу лопте, доминира у ваздуху... Довољно засад.

- Први сан ми је да постанем миљеник југа, а други да обучем дрес Реала - поручује Влаховић.

Само да се не утопи у муљ српског фудбала...

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар