Српска за СНСД привремена творевина

Винстон Черчил, један од највећих прагматика у историји политике као такве говорио је да смо у младости сви љевичари, а у старости десничари. Слично томе могло би се рећи и за предсједника Републике Српске и предсједника Савеза независних социјалдемократа Милорада Додика.

Република Српска 28.08.2016 | 21:51
Српска за СНСД привремена творевина
Ако запловимо кроз историјат Савеза независних социјалдемократа, тачније ако се упустимо у сурфање по званичној интернет страници СНСД-а у прилици смо да допливамо до острва и брежуљака који у мутној води дневно-политичких препуцавања представљају једну праву оазу у којој царују позиви на мир и стабилност заједничке државе Босне и Херцеговине.

Није никаква новост то да је Милорад Додик радикално промијенио политичке ставове откако је дошао на власт у Републици Српској, па ипак занимљиво је да позиви на једну тотално другачију политику од оне коју Додик данас заступа  још увијек стоје као званични ставови Савеза незасивних социјалдемократа на њиховој веб страници.

Тако оку пажљивог посматрача СНСД-ове публицистике и програмских докумената не може промаћи политичка иницијатива СНСД-а усвојена у Приједору 16.6.2001. године, под називом "Босна и Херцеговина заједничка држава народа и грађана", и то десет година након формирања  Српске републике ( 9.1.1991),  и прославе Дана Републике Српске која тада од стране СНСД-а није никако обиљежавана, а та иницијатива с обзиром да стоји постојано међу СНСД-овим документима, изгледа још увијек представља званични став СНСД-а од којег се та партија није оградила, а питање је, има ли намјеру да се ограђује.

Заиста је охрабрујуће што СНСД још стоји, можда и потајно на оним политичким позицијама које је дефинисао у Приједору и на које се колико сутра ако се одређене околности поклопе може несметано позвати.

Охрабрује што СНСД-а по томе програмском документу још увијек стоји при томе да заштитници националних интереса производе хаос.

"Зна се које су политичке опције код сва три народа произвеле такво стање и које су га спремне одржавати унедоглед ради власти прије свега над властитим народом чијим се заштитиницима стално представљају. Онај ко жели хаос, увијек је ишао на карту страха од различитости, да би створио мрак и безумље."

Шта тек рећи за званични став Савеза незасивних социјалдемократа који каже да: "нефункционалност и неефикасност су резултат постојања разарајућих ставова и праксе, једне - која БиХ третира као привремену творевину, као пуку привременост и по којима треба само издржати до њене економске и политичке пропасти која би се завршила дисолуцијом, а потом присаједињењем и другој сусједној држави".

Милорад Додик и СНСД по своме званичном документу оштро се противе третирању Босне и Херцеговине као привремене творевине. Они дакле оштро одбацују сваку могућност дисолуције Босне и Херцеговине.

Када се узме у обзир да поједине бошњачке политике још у својим главама нису начисто с тим да ли треба пристати на федерализацију Федерације, што је само други појам за формирање етнонационалних територија и пут ка дисолуцији Босне и Херцеговине, овакав резолутан став СНСД-а против дисолуције Босне и Херцеговине, јесте пар еxцелленце државнички став. Треба поздравити то што га СНСД-а није одбацио.

Милорад Додик је заиста мудар политичар. Сигурно је администраторима званичне партијске веб странице рекао;" нека стоји злу не требало, никад не знаш шта носи ноћ, а шта јутро".

Није без значаја и то што СНСД још поштује Дејтон и што је спреман ићи чак и даље од Дејтона али не у правцу дисолуције или било какавих референдума о отцјепљењу, него у правцу рада заједничких органа и признавања ратних злочина.

У истом програмском документу каже се:" БиХ могу градити само одговорне политичке опције које су спремне припаднике сва три народа суочити са истином о рату и злочинима, поштовати МИР и споразум о миру, људска права и слободе. Спремни смо ићи даље од Дејтон- Париског мировног споразума на основу заједничких интереса и међусобног повјерења дограђивати надлежности заједничких органа."

Такође, каже се да странке које прихватају такву Босну и Херцеговину могу бити СНСД-ови партнери. С обзиром на СНСД-ову незавничну политику која је сушта супростност овог званичног документа може се примјетити да СНСД-у више не могу бити партнери ни они који се са њима званично слажу, или ипак могу, само треба занемарити манипулацију са грађанима у корист тобожњих жаштитника националних интереса о којима са презривим тоном говори "приједорска политичка иницијатива".

Јуче је обиљежена 20.годишњица постојања СНСД-а. Тонови који су се могли чути приликом те свечаности дијаметрално су супротни од "приједорских принципа".

Јасно је да ће Милорад Додик своје садашње ставове врло лако објаснити с тим да су они били плод једне велике заблуде, заблуде која се и данас чува као успомена на непрежаљену љубав из младости, али није ли Додик и раније говорио да је био у одређеним заблудама и то управо према онаквим ставовима које данас заступа.

Биће да Додик са својим заблудама покушава своје присталице држати у заблуди, јер ако није тако онда у СНСД-у јавно требају рећи да путем својих службених докумената лажу своје потенцијалне гласаче.

Ако не лажу онда доиста сматрају да Босне и Херцеговина није привремена творевина и њена дисолуција није рјешење. Ако тако не сматрају онда опет лажу јер се ограђују од онога што стоји као њихов званични документ.

А свима онима који се још увијек питају да ли је гори или бољи онај стари или овај новији Милорад Додик, укратко и најпрецизније може бити одговорено са: ДА.

(Вијести.ба)

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Логик

28.08.2016 20:01

То се зове подилазење народу а онај ко подилази ради то из лицнинх интереса а лицно то немисли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

28.08.2016 20:40

Дај ми хљеба пресједниче, гладан сам, а ти , ако мислиш гурати народ у сукобе. онда ти са својим сином стани у први ред.Доста је је..ња народа у здрав мозак. Додијо си и Богу и људима!

Name

Ре василије

29.08.2016 05:11

Ако си гладан иди па несто уради а не да овде губис вријеме.

Name

ре ре Василије

29.08.2016 08:55

Па надји цовијеку посао па це радити.

Name

Абц

29.08.2016 16:50

Срећа је када се неко дозове памети, па макар о по старе дане. Несрећа је када је неко у младости имао разума и памети, а изгуби их по стате дане.

Name

Ре Васке

29.08.2016 18:02

Цим ти Васке поседујес телефон са којим си у стању да цитас ово и да коментарисес, слабо да си ти гладан. Некако ми је теско да повјерујем у то

Name

Кумиц

28.08.2016 20:07

Кад сељак ухвати функцију,Дас му функцију и моц тада видис којим мозгом располазе,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо2

28.08.2016 20:09

Мање мозга а веце функције нисам јос видио,

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

28.08.2016 20:14

Код њих је само лоповлук непролазан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еее..

29.08.2016 07:15

А шта да се ради када су интереси такви да се могу остварити једино лоповлуком, пљачком, рекетом, корупцијом,...

Name

Сјецање

28.08.2016 20:15

Ово је било оних година када је ОХР сјекао главе по списковима које им је Додик правио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРОЈАНСКИ НОСОРОГ

28.08.2016 20:16

ДООООДО РЕКАО ДООООДО СЛАГАО ВИНСТОН ИСТИ ЦЕРЦИЛ ЈЕ РЕКА НЕМА ЕМОЦИЈА САМО ИНТЕРЕСИ.А СТО СЕ ТИЦЕ КУЛЕ ОД ПЈЕСКА НИКО ЈЕ НЕСАГРАДИ ...... Е ОВА МИ ЗЛАТНА КО У ЊЕГОССХА....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замрдај Митре

28.08.2016 20:36

То ти је оно кад се кита више не диже ајмо мало ратовати. У младости љевичар у старости десничар...то ти је то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ентер

28.08.2016 20:44

Велика вецина политицара је олос, велика вецина градјана би се понасала исто као и политицари да додје на власт, крали би, запосљавали своје људе, средјивали им разне послове и слицно.. Будале су сви који вјерују политицарима, како онима из власти тако и овима из опозиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андјеомм

28.08.2016 20:49

Мудар политицар види ста се ваља и иза брда.Много тога се промијенило и код нас а и у свијету.Оцигледно је да ова творевина БиХ немозе опстати.Зато је најбољи мирни демократски разлаз па свако себи нека прави дрзаву какву хоце и зели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адзенда

28.08.2016 23:36

Кад пополовис г.вно, опет имас г.вно. Кад два г.внета спојис, опет имас г.вно. Г.овно увијек смрди, нема везе колико је, и ко се олаксао.

Name

Ре

29.08.2016 07:15

Да мозда не сматрас твог Бају за мудрог политицара.,??? Хахахаха

Name

закс

29.08.2016 07:27

Браво Адзенда! Један од бољих одговора.

Name

Питање

28.08.2016 20:52

Иза овог пијанства РС најновијег лос це мамурлук да буде, ако се успије пробудити икако! Вуциц сипа, баја пјева, а народ плесе ли плесе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

28.08.2016 20:57

Цитав простор бивсе Јуугославије је запео у прослости а због потреба вода корупционаских кланова,а политицка идеја је сведена на клеро национализам који у цитавом региону производи класицни фасизам са својим посљедицама,мрзњом,сукобима,вјерским нетрпељивостима,суноврату вриједности примјерених нормалним друствима.У таквим условима говори се о опасностима а не о развоју,говори се о умирању а не о радању,говори се о русењу а не о изградњи,на овај простор нико не досељава сви са њега бјезе,осим корумпираних политицких елита и нихових помагаца који попут вампира исисавају зивот са ових простора и униставају будуцност других.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

29.08.2016 09:36

Поштовање за коментар. Слажем се у потпуности.Само бих додао да ће мржња нажалост остати на овим нашим просторима зато што три фашистичке странке,мислим на СДА,СНСД И ХДЗ имају свој стални гласачки корпус од 300000 (СДА),200000 (СНСД),100000(ХДЗ)...то су стални бирачи који примају "плату",а не знају гдје раде и имају за задатак да поред сталног гласања убацивају се на друштвене мреже гдје покушавају разбијати сваки покушај заједништва и стварање хаоса....збуњивање народа у смислу "шта хоћеш балијо...четниче..усташо"и слично послије чега се сваки покушај комуникације између нормалних људи распада и на тај начин се одржава статус qwо....нажалост.Због овога свега и тзв.регион трпи. Јер да БиХ није овако подијељена и да у њој не влада оваква реторика и државе настале распадом СФРЈ бих имале хармоничније односе....јер сјетимо се да све најбоље из БиХ,попут заједништва...хумора....и слично се одражавало на остале дијелове државе.Није ово све случајно....а Вама који размишљате људски.....позитивно....желим да се не осврћете на ове који провоцирају и да их максимално игноришете....

Name

Требава

28.08.2016 21:04

Волим те предсједниче! Само напред уз тебе смо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

29.08.2016 00:15

Кара ли те прецједник ????

Name

ре требава

29.08.2016 06:31

ВИ СТЕ ТРЕБАВЦИ ИНАЦЕ ЈАКО ГЛУПИ!

Name

БЛ

28.08.2016 21:05

Срби га хтјели,Срби га бирали.Он је насе огледало са лијеве стране а Томо Николиц са десне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

29.08.2016 06:21

Браво управо тако..

Name

Драган

28.08.2016 21:18

Политика и идеологија су маске, новац и материјална богатства су једини искрени им циљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

28.08.2016 21:24

Гледам фотографију,читам слоган...ништа ми јасно није.Па овде двојица немају војну књижицу са учешћем у рату,већина у ратном периоду била у "позадини у БГ",а декларишу се као веће патриоте од све и једног борца ВРС.Ово чувари Српске?!Ццццц..Жалосно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

28.08.2016 21:26

И оно као нису они фашисти већ се само праве, изаберите праве фашисте а не ове лажне. Него да ли има неко нормалан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

28.08.2016 23:32

Теско

Name

клапац

28.08.2016 21:48

Њега изгласавају они сто су главни на кориди. А њих на Балкану не недостаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Честитке на државности од бошњака из Сарајева

28.08.2016 21:54

СНСД и социјалдемократија су ко небо и земља.Њихова је срећа што већина народа и не зна ста знаци социјалдемократија.Од политицке лијевице до деснице, од борбе за јединствену БиХ до обецања за сувереност РС,а једина константа су лажи које иако очигледне још увијек пролазе.Оног дана кад се сви отријезне и схвате да од тога нема ништа и да је потрошено вријеме и паре (надам се не и животи) вјероватно ће бити заборављено и то ко је одговоран за тако неодговорну политику јер народ је супер забораван, а богами и наиван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хар

28.08.2016 21:56

Сваки пут кад видим предсједника РС некако ми се по глави заврти онај дзингл из једног цртаног: "Можда и сад лети сводом, изгубљена птица ДО-ДО, а по земљи њена сјена, кружи као опомена" ...сад, дали је Додиг "изгубљена" птица Додо, не знам, можда ипак он буде опомена, а можда се и "приземљи" некад. Извините ако коментар испада из контекста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

28.08.2016 23:43

Церцил је био прагматицан политицар а овај је прагматицан кварњак; подлац, и криминалац. Такав се мозе бавити политиком само овдје јер је овај народ строга телетина, и то похована.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеле

29.08.2016 02:51

Да бих био Милокраду ударнику подобан морас му љубит дупе и тапсати, говорити како је он супер и како је супер за време његове владавине. А оно у ствари све п...ано и гладани и зедни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре пеле

29.08.2016 05:37

СТА ТИ ЗНАС О ДОДИКУ ПИСЕТЕ СВАСТА О ЊЕМУ А ЦОВЈЕК ОД 20 ГОДИНА СНСДа ВЛАДА 16 И ВЛАДАЦЕ ЈОС А ПОЈМА НЕМАС КО СТОЈИ ИЗА ЊЕГА ТАКО ДА ЈЕ СИГУРАН И БОГ ЗА СВЕ ПОЛИТИЦАРЕ БИХ

Name

адам

29.08.2016 04:47

Овако глупом народу одгвара такав цовјек као баја сиров смо ми народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

29.08.2016 05:43

Глупи народ нека гладује када му досади глад и биједа запитаце се с киме има посла и ко и куда га води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

29.08.2016 05:51

Ово је јако двосмислена изјава коју треба добро изанализирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

иван

29.08.2016 06:37

ДУДУК је највеце зло КОЈЕ ЈЕ МОГЛО ЗАДЕСИТ ДРПСКИ НАРОД У ОВОМ ВЕКУ,ВРЕМЕ ЦЕ ПОКАЗАТ ДА ЈЕ ТАКО

ОДГОВОРИТЕ
Name

На залост

29.08.2016 06:51

На залост , владаце и Додо И Бакир и Цовиц овим просторима јос 20 година док је год затуцаног народа који не види даље од носа

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутрални

29.08.2016 10:03

Зна се које су политичке опције код сва три народа произвеле такво стање и које су га спремне одржавати у недоглед ради власти прије свега над властитим народом чијим се заштитиницима стално представљају. Онај ко жели хаос, увијек је ишао на карту страха од различитости, да би створио мрак и безумље." Хаххаха, а управо то сада ради Баја немилице, да би сакрио свој криминал и пропаст економије.

Name

Куче Драгољубче

29.08.2016 08:40

Али извор је битан "вијести.БА", изгорело да бог да оно БА

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је ми смо рс

29.08.2016 16:43

.ба

Name

БЛ

29.08.2016 10:13

Е јес луд лик, али ми смо јос луђи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

29.08.2016 14:00

Није човјек ништа промијенио. Ма какав национализам. То се само пале усијане главе, а они ору и даље онај плодни дио наших живота. Није он никада био нити је националиста, али богами ни социјалиста. Јер толико зарадјивати...Социјалиста је онај из Парагваја и живио човјек скромно и као предсједник. А социјалиста са 35 хиљада марака или 50-ак просјечних плата радника у РС који то спичка сваки дан. ... Манте се људи. Али на изборима поново побједјује само он, јер сви ови други нису могли нити могу доказати да су бољи. Макар социјалисти или капиталисти..И што се љутити на све то...Босанци су глуп народ по дефиницији, а водје бирају демократски. А он нам забранио да будемо Босанци...Но добро, само да још нисмо оволико глупи...