Srpska za SNSD privremena tvorevina

Vinston Čerčil, jedan od najvećih pragmatika u istoriji politike kao takve govorio je da smo u mladosti svi ljevičari, a u starosti desničari. Slično tome moglo bi se reći i za predsjednika Republike Srpske i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Republika Srpska 28.08.2016 | 21:51
Srpska za SNSD privremena tvorevina
Ako zaplovimo kroz istorijat Saveza nezavisnih socijaldemokrata, tačnije ako se upustimo u surfanje po zvaničnoj internet stranici SNSD-a u prilici smo da doplivamo do ostrva i brežuljaka koji u mutnoj vodi dnevno-političkih prepucavanja predstavljaju jednu pravu oazu u kojoj caruju pozivi na mir i stabilnost zajedničke države Bosne i Hercegovine.

Nije nikakva novost to da je Milorad Dodik radikalno promijenio političke stavove otkako je došao na vlast u Republici Srpskoj, pa ipak zanimljivo je da pozivi na jednu totalno drugačiju politiku od one koju Dodik danas zastupa  još uvijek stoje kao zvanični stavovi Saveza nezasivnih socijaldemokrata na njihovoj veb stranici.

Tako oku pažljivog posmatrača SNSD-ove publicistike i programskih dokumenata ne može promaći politička inicijativa SNSD-a usvojena u Prijedoru 16.6.2001. godine, pod nazivom "Bosna i Hercegovina zajednička država naroda i građana", i to deset godina nakon formiranja  Srpske republike ( 9.1.1991),  i proslave Dana Republike Srpske koja tada od strane SNSD-a nije nikako obilježavana, a ta inicijativa s obzirom da stoji postojano među SNSD-ovim dokumentima, izgleda još uvijek predstavlja zvanični stav SNSD-a od kojeg se ta partija nije ogradila, a pitanje je, ima li namjeru da se ograđuje.

Zaista je ohrabrujuće što SNSD još stoji, možda i potajno na onim političkim pozicijama koje je definisao u Prijedoru i na koje se koliko sutra ako se određene okolnosti poklope može nesmetano pozvati.

Ohrabruje što SNSD-a po tome programskom dokumentu još uvijek stoji pri tome da zaštitnici nacionalnih interesa proizvode haos.

"Zna se koje su političke opcije kod sva tri naroda proizvele takvo stanje i koje su ga spremne održavati unedogled radi vlasti prije svega nad vlastitim narodom čijim se zaštitinicima stalno predstavljaju. Onaj ko želi haos, uvijek je išao na kartu straha od različitosti, da bi stvorio mrak i bezumlje."

Šta tek reći za zvanični stav Saveza nezasivnih socijaldemokrata koji kaže da: "nefunkcionalnost i neefikasnost su rezultat postojanja razarajućih stavova i prakse, jedne - koja BiH tretira kao privremenu tvorevinu, kao puku privremenost i po kojima treba samo izdržati do njene ekonomske i političke propasti koja bi se završila disolucijom, a potom prisajedinjenjem i drugoj susjednoj državi".

Milorad Dodik i SNSD po svome zvaničnom dokumentu oštro se protive tretiranju Bosne i Hercegovine kao privremene tvorevine. Oni dakle oštro odbacuju svaku mogućnost disolucije Bosne i Hercegovine.

Kada se uzme u obzir da pojedine bošnjačke politike još u svojim glavama nisu načisto s tim da li treba pristati na federalizaciju Federacije, što je samo drugi pojam za formiranje etnonacionalnih teritorija i put ka disoluciji Bosne i Hercegovine, ovakav rezolutan stav SNSD-a protiv disolucije Bosne i Hercegovine, jeste par excellence državnički stav. Treba pozdraviti to što ga SNSD-a nije odbacio.

Milorad Dodik je zaista mudar političar. Sigurno je administratorima zvanične partijske veb stranice rekao;" neka stoji zlu ne trebalo, nikad ne znaš šta nosi noć, a šta jutro".

Nije bez značaja i to što SNSD još poštuje Dejton i što je spreman ići čak i dalje od Dejtona ali ne u pravcu disolucije ili bilo kakavih referenduma o otcjepljenju, nego u pravcu rada zajedničkih organa i priznavanja ratnih zločina.

U istom programskom dokumentu kaže se:" BiH mogu graditi samo odgovorne političke opcije koje su spremne pripadnike sva tri naroda suočiti sa istinom o ratu i zločinima, poštovati MIR i sporazum o miru, ljudska prava i slobode. Spremni smo ići dalje od Dejton- Pariskog mirovnog sporazuma na osnovu zajedničkih interesa i međusobnog povjerenja dograđivati nadležnosti zajedničkih organa."

Takođe, kaže se da stranke koje prihvataju takvu Bosnu i Hercegovinu mogu biti SNSD-ovi partneri. S obzirom na SNSD-ovu nezavničnu politiku koja je sušta suprostnost ovog zvaničnog dokumenta može se primjetiti da SNSD-u više ne mogu biti partneri ni oni koji se sa njima zvanično slažu, ili ipak mogu, samo treba zanemariti manipulaciju sa građanima u korist tobožnjih žaštitnika nacionalnih interesa o kojima sa prezrivim tonom govori "prijedorska politička inicijativa".

Juče je obilježena 20.godišnjica postojanja SNSD-a. Tonovi koji su se mogli čuti prilikom te svečanosti dijametralno su suprotni od "prijedorskih principa".

Jasno je da će Milorad Dodik svoje sadašnje stavove vrlo lako objasniti s tim da su oni bili plod jedne velike zablude, zablude koja se i danas čuva kao uspomena na neprežaljenu ljubav iz mladosti, ali nije li Dodik i ranije govorio da je bio u određenim zabludama i to upravo prema onakvim stavovima koje danas zastupa.

Biće da Dodik sa svojim zabludama pokušava svoje pristalice držati u zabludi, jer ako nije tako onda u SNSD-u javno trebaju reći da putem svojih službenih dokumenata lažu svoje potencijalne glasače.

Ako ne lažu onda doista smatraju da Bosne i Hercegovina nije privremena tvorevina i njena disolucija nije rješenje. Ako tako ne smatraju onda opet lažu jer se ograđuju od onoga što stoji kao njihov zvanični dokument.

A svima onima koji se još uvijek pitaju da li je gori ili bolji onaj stari ili ovaj noviji Milorad Dodik, ukratko i najpreciznije može biti odgovoreno sa: DA.

(Vijesti.ba)

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

Logik

28.08.2016 20:01

To se zove podilazenje narodu a onaj ko podilazi radi to iz licninh interesa a licno to nemisli

ODGOVORITE
Name

Vasilije

28.08.2016 20:40

Daj mi hljeba presjedniče, gladan sam, a ti , ako misliš gurati narod u sukobe. onda ti sa svojim sinom stani u prvi red.Dosta je je..nja naroda u zdrav mozak. Dodijo si i Bogu i ljudima!

Name

Re vasilije

29.08.2016 05:11

Ako si gladan idi pa nesto uradi a ne da ovde gubis vrijeme.

Name

re re Vasilije

29.08.2016 08:55

Pa nadji covijeku posao pa ce raditi.

Name

Abc

29.08.2016 16:50

Sreća je kada se neko dozove pameti, pa makar o po stare dane. Nesreća je kada je neko u mladosti imao razuma i pameti, a izgubi ih po state dane.

Name

Re Vaske

29.08.2016 18:02

Cim ti Vaske posedujes telefon sa kojim si u stanju da citas ovo i da komentarises, slabo da si ti gladan. Nekako mi je tesko da povjerujem u to

Name

Kumic

28.08.2016 20:07

Kad seljak uhvati funkciju,Das mu funkciju i moc tada vidis kojim mozgom raspolaze,

ODGOVORITE
Name

Nedjo2

28.08.2016 20:09

Manje mozga a vece funkcije nisam jos vidio,

ODGOVORITE
Name

BL

28.08.2016 20:14

Kod njih je samo lopovluk neprolazan.

ODGOVORITE
Name

Eee..

29.08.2016 07:15

A šta da se radi kada su interesi takvi da se mogu ostvariti jedino lopovlukom, pljačkom, reketom, korupcijom,...

Name

Sjecanje

28.08.2016 20:15

Ovo je bilo onih godina kada je OHR sjekao glave po spiskovima koje im je Dodik pravio.

ODGOVORITE
Name

TROJANSKI NOSOROG

28.08.2016 20:16

DOOOODO REKAO DOOOODO SLAGAO VINSTON ISTI CERCIL JE REKA NEMA EMOCIJA SAMO INTERESI.A STO SE TICE KULE OD PJESKA NIKO JE NESAGRADI ...... E OVA MI ZLATNA KO U NJEGOSSHA....

ODGOVORITE
Name

Zamrdaj Mitre

28.08.2016 20:36

To ti je ono kad se kita više ne diže ajmo malo ratovati. U mladosti ljevičar u starosti desničar...to ti je to...

ODGOVORITE
Name

enter

28.08.2016 20:44

Velika vecina politicara je olos, velika vecina gradjana bi se ponasala isto kao i politicari da dodje na vlast, krali bi, zaposljavali svoje ljude, sredjivali im razne poslove i slicno.. Budale su svi koji vjeruju politicarima, kako onima iz vlasti tako i ovima iz opozicije.

ODGOVORITE
Name

Andjeomm

28.08.2016 20:49

Mudar politicar vidi sta se valja i iza brda.Mnogo toga se promijenilo i kod nas a i u svijetu.Ocigledno je da ova tvorevina BiH nemoze opstati.Zato je najbolji mirni demokratski razlaz pa svako sebi neka pravi drzavu kakvu hoce i zeli.

ODGOVORITE
Name

adzenda

28.08.2016 23:36

Kad popolovis g.vno, opet imas g.vno. Kad dva g.vneta spojis, opet imas g.vno. G.ovno uvijek smrdi, nema veze koliko je, i ko se olaksao.

Name

Re

29.08.2016 07:15

Da mozda ne smatras tvog Baju za mudrog politicara.,??? Hahahaha

Name

zaks

29.08.2016 07:27

Bravo Adzenda! Jedan od boljih odgovora.

Name

Pitanje

28.08.2016 20:52

Iza ovog pijanstva RS najnovijeg los ce mamurluk da bude, ako se uspije probuditi ikako! Vucic sipa, baja pjeva, a narod plese li plese...

ODGOVORITE
Name

Osvit

28.08.2016 20:57

Citav prostor bivse Juugoslavije je zapeo u proslosti a zbog potreba voda korupcionaskih klanova,a politicka ideja je svedena na klero nacionalizam koji u citavom regionu proizvodi klasicni fasizam sa svojim posljedicama,mrznjom,sukobima,vjerskim netrpeljivostima,sunovratu vrijednosti primjerenih normalnim drustvima.U takvim uslovima govori se o opasnostima a ne o razvoju,govori se o umiranju a ne o radanju,govori se o rusenju a ne o izgradnji,na ovaj prostor niko ne doseljava svi sa njega bjeze,osim korumpiranih politickih elita i nihovih pomagaca koji poput vampira isisavaju zivot sa ovih prostora i unistavaju buducnost drugih.

ODGOVORITE
Name

JA

29.08.2016 09:36

Poštovanje za komentar. Slažem se u potpunosti.Samo bih dodao da će mržnja nažalost ostati na ovim našim prostorima zato što tri fašističke stranke,mislim na SDA,SNSD I HDZ imaju svoj stalni glasački korpus od 300000 (SDA),200000 (SNSD),100000(HDZ)...to su stalni birači koji primaju "platu",a ne znaju gdje rade i imaju za zadatak da pored stalnog glasanja ubacivaju se na društvene mreže gdje pokušavaju razbijati svaki pokušaj zajedništva i stvaranje haosa....zbunjivanje naroda u smislu "šta hoćeš balijo...četniče..ustašo"i slično poslije čega se svaki pokušaj komunikacije između normalnih ljudi raspada i na taj način se održava status qwo....nažalost.Zbog ovoga svega i tzv.region trpi. Jer da BiH nije ovako podijeljena i da u njoj ne vlada ovakva retorika i države nastale raspadom SFRJ bih imale harmoničnije odnose....jer sjetimo se da sve najbolje iz BiH,poput zajedništva...humora....i slično se odražavalo na ostale dijelove države.Nije ovo sve slučajno....a Vama koji razmišljate ljudski.....pozitivno....želim da se ne osvrćete na ove koji provociraju i da ih maksimalno ignorišete....

Name

Trebava

28.08.2016 21:04

Volim te predsjedniče! Samo napred uz tebe smo!

ODGOVORITE
Name

Sale

29.08.2016 00:15

Kara li te precjednik ????

Name

re trebava

29.08.2016 06:31

VI STE TREBAVCI INACE JAKO GLUPI!

Name

BL

28.08.2016 21:05

Srbi ga htjeli,Srbi ga birali.On je nase ogledalo sa lijeve strane a Tomo Nikolic sa desne.

ODGOVORITE
Name

VETERAN

29.08.2016 06:21

Bravo upravo tako..

Name

Dragan

28.08.2016 21:18

Politika i ideologija su maske, novac i materijalna bogatstva su jedini iskreni im cilj.

ODGOVORITE
Name

banjaluka

28.08.2016 21:24

Gledam fotografiju,čitam slogan...ništa mi jasno nije.Pa ovde dvojica nemaju vojnu knjižicu sa učešćem u ratu,većina u ratnom periodu bila u "pozadini u BG",a deklarišu se kao veće patriote od sve i jednog borca VRS.Ovo čuvari Srpske?!Ccccc..Žalosno...

ODGOVORITE
Name

Bosanac

28.08.2016 21:26

I ono kao nisu oni fašisti već se samo prave, izaberite prave fašiste a ne ove lažne. Nego da li ima neko normalan?

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

28.08.2016 23:32

Tesko

Name

klapac

28.08.2016 21:48

Njega izglasavaju oni sto su glavni na koridi. A njih na Balkanu ne nedostaje.

ODGOVORITE
Name

Čestitke na državnosti od bošnjaka iz Sarajeva

28.08.2016 21:54

SNSD i socijaldemokratija su ko nebo i zemlja.Njihova je sreća što većina naroda i ne zna sta znaci socijaldemokratija.Od politicke lijevice do desnice, od borbe za jedinstvenu BiH do obecanja za suverenost RS,a jedina konstanta su laži koje iako očigledne još uvijek prolaze.Onog dana kad se svi otrijezne i shvate da od toga nema ništa i da je potrošeno vrijeme i pare (nadam se ne i životi) vjerovatno će biti zaboravljeno i to ko je odgovoran za tako neodgovornu politiku jer narod je super zaboravan, a bogami i naivan.

ODGOVORITE
Name

Har

28.08.2016 21:56

Svaki put kad vidim predsjednika RS nekako mi se po glavi zavrti onaj dzingl iz jednog crtanog: "Možda i sad leti svodom, izgubljena ptica DO-DO, a po zemlji njena sjena, kruži kao opomena" ...sad, dali je Dodig "izgubljena" ptica Dodo, ne znam, možda ipak on bude opomena, a možda se i "prizemlji" nekad. Izvinite ako komentar ispada iz konteksta.

ODGOVORITE
Name

vss

28.08.2016 23:43

Cercil je bio pragmatican politicar a ovaj je pragmatican kvarnjak; podlac, i kriminalac. Takav se moze baviti politikom samo ovdje jer je ovaj narod stroga teletina, i to pohovana.

ODGOVORITE
Name

Pele

29.08.2016 02:51

Da bih bio Milokradu udarniku podoban moras mu ljubit dupe i tapsati, govoriti kako je on super i kako je super za vreme njegove vladavine. A ono u stvari sve p...ano i gladani i zedni.

ODGOVORITE
Name

re pele

29.08.2016 05:37

STA TI ZNAS O DODIKU PISETE SVASTA O NJEMU A COVJEK OD 20 GODINA SNSDa VLADA 16 I VLADACE JOS A POJMA NEMAS KO STOJI IZA NJEGA TAKO DA JE SIGURAN I BOG ZA SVE POLITICARE BIH

Name

adam

29.08.2016 04:47

Ovako glupom narodu odgvara takav covjek kao baja sirov smo mi narod.

ODGOVORITE
Name

galeb

29.08.2016 05:43

Glupi narod neka gladuje kada mu dosadi glad i bijeda zapitace se s kime ima posla i ko i kuda ga vodi.

ODGOVORITE
Name

Istina

29.08.2016 05:51

Ovo je jako dvosmislena izjava koju treba dobro izanalizirati.

ODGOVORITE
Name

ivan

29.08.2016 06:37

DUDUK je najvece zlo KOJE JE MOGLO ZADESIT DRPSKI NAROD U OVOM VEKU,VREME CE POKAZAT DA JE TAKO

ODGOVORITE
Name

Na zalost

29.08.2016 06:51

Na zalost , vladace i Dodo I Bakir i Covic ovim prostorima jos 20 godina dok je god zatucanog naroda koji ne vidi dalje od nosa

ODGOVORITE
Name

neutralni

29.08.2016 10:03

Zna se koje su političke opcije kod sva tri naroda proizvele takvo stanje i koje su ga spremne održavati u nedogled radi vlasti prije svega nad vlastitim narodom čijim se zaštitinicima stalno predstavljaju. Onaj ko želi haos, uvijek je išao na kartu straha od različitosti, da bi stvorio mrak i bezumlje." Hahhaha, a upravo to sada radi Baja nemilice, da bi sakrio svoj kriminal i propast ekonomije.

Name

Kuče Dragoljubče

29.08.2016 08:40

Ali izvor je bitan "vijesti.BA", izgorelo da bog da ono BA

ODGOVORITE
Name

tako je mi smo rs

29.08.2016 16:43

.ba

Name

BL

29.08.2016 10:13

E jes lud lik, ali mi smo jos luđi.

ODGOVORITE
Name

sova

29.08.2016 14:00

Nije čovjek ništa promijenio. Ma kakav nacionalizam. To se samo pale usijane glave, a oni oru i dalje onaj plodni dio naših života. Nije on nikada bio niti je nacionalista, ali bogami ni socijalista. Jer toliko zaradjivati...Socijalista je onaj iz Paragvaja i živio čovjek skromno i kao predsjednik. A socijalista sa 35 hiljada maraka ili 50-ak prosječnih plata radnika u RS koji to spička svaki dan. ... Mante se ljudi. Ali na izborima ponovo pobjedjuje samo on, jer svi ovi drugi nisu mogli niti mogu dokazati da su bolji. Makar socijalisti ili kapitalisti..I što se ljutiti na sve to...Bosanci su glup narod po definiciji, a vodje biraju demokratski. A on nam zabranio da budemo Bosanci...No dobro, samo da još nismo ovoliko glupi...