Због посла потписују да неће имати дјецу

Да ли је удата и планира ли да рађа дјецу питања су са којима се сусреће свака друга жена у БиХ на разговору за посао.

Република Српска 28.08.2016 | 20:26
Због посла потписују да неће имати дјецу
Неугодна питања о браку и планирању породице послодавци најчешће постављају женама од 30 до 50 година, показало је истраживање удружења „Жене женама“ из Сарајева.
 
Иако су лична питања о браку и породици забрањена Законом о забрани дискриминације, Законом о равноправности полова као и Законом о заштити личних података послодавци се не либе да их постављају.

Гордана Видовић, извршна директорка Удружење “Будућност” из Модриче каже да им се жене свакодневно жале да послодавци задиру у њихову приватност на разговору за посао.

"Дешавало се да у банкарству посебно, жене ако желе посао морају да потпишу бјанко уговор да неће рађати дјецу у одређеном периоду", каже Видовићева.

На обукама за тражење посла Завода за запошљавање Републике Српске, између осталог жене савјетују како да припреме одговоре на питања послодавца о заснивању породице, да својим одговорима не би угрозиле шансу за запослење.

"Зар не би требали да нас уче како да такве послодавце пријавимо надлежним интитуцијама  и да на таква питања нисмо дужне да одговарамо", пожалила се на друштвеним мрежама једна Бањалучанка која је била на обуци.

У Заводу кажу да су хтјели да укажу женама на неугодна питања с којима се могу сусрести.

Послодаваци с друге стране истичу да су преоптерећени порезима и доприносима и признају да због финансијских разлога, радије примају жене преко 35 година старости за које претпостављају да више неће рађати дјецу.

Траже да их држава растерети тако што ће им породиљско боловање рефундирати у бруто, а не у нето износу.

Саша Тривић, потпредседник Уније удружења послодаваца  Републике Српске наглашава да су присутне и масовне злоупотребе породиљског боловања.

"Иако трудничко боловање траје годину дана, у пракси 80 одсто жена чува трудноћу, па су одсутне годину и по. Мени се дешавало да 15 одсто радница у исто време нема на послу због трудноће. У оваквим условима послодавци то једноставно не могу то да исфинансирају. Држава је та која треба да води рачуна о наталитету, а не ми", истиче Тривић.

Мање плаћене

Истраживања показују да су жене у БиХ за 100 КМ мање плаћене од мушкараца за исто радно мјесто.

"Жене се приликом тражења посла и на радном мјесту сусрећу са сексуалним узнемиравањем и неумјесним коментарима", истиче Видовићева.

(Блиц.рс)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

грађанин

28.08.2016 18:36

Има 10 година овај је проблем присутан у Србији. Ево сад и код нас. Послодавци могу шта хоће мислим на приватни сектор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

28.08.2016 18:48

Па то раде сви послодавци. Један из Теслица отпустио скоро двије затрудниле. Зна инспекција и сви то је јавна тајна и нико ниста. Само их треба ударати и палити па нек наставе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

28.08.2016 18:52

Саса Тривиц да је цовјек и СРБин као сто оцигледно није био би пресрецан да мозе запослењем трудни зена или оних зена које планирају да имају ускоро дјецу на тај нацин да помогне сирењу наталитета СРБског Натода барем у РС, а не да подмукло ради на његовом унистењу. Сада је на дјелу у име "демократије" капиталистицко бескруполозно искорисцавање и пљацка радницке класе и посебно зена од стране послодаваца који су своја богаство стекли обицно преваром радницке класе и пљацком народног богаства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАЈКА

28.08.2016 19:45

НАКОН ПОРОДА,ЗВАЛИ СУ МЕ ДА ДОДЈЕМ НА ПОСАО.БЕБА ЈЕ БИЛА СТАРА ДВА МИЈЕСЕЦА.НИСАМ ИМАЛА СРЦА ДА ТО УРАДИМ.ДОБИЛА САМ ОТКАЗ И НИЈЕ МИ ЗАО.ГАЗДИ НА ДУСУ.ИНСПЕКЦИЈЕ МУ НЕМОГУ НИСТА.ПОЗНАТИ БАЊАЛУЦКИ БИЗНИСМЕН ЈЕ У СПРЕЗИ СА ГРАДСКИМ ВЛАСТИМА У Б.ЛУЦИ.СВЕ ИНСПЕКЦИЈЕ СУ САМО ПРОЛАЗИЛЕ И РЕДА РАДИ БИЛЕ ТУ.ИМАМ СНИМАК УЗИМАЊА КОВЕРАТА И ПОКЛОНА СА КАМЕРА У ОБИЈЕКТУ.СВЕ СЕ ЈАСНО ВИДИ,АЛИ КОМЕ ДАТИ И ВИЈЕРОВАТИ ?? ЗА ПЕТ ГОДИНА РАДА СВЕ КОРУПЦИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деца

29.08.2016 10:21

Ето то нам је н@са РЕПУБЛИК@ СРПСКА.ЗА КОЈУ СУ НАМ ОЦЕВИ ГИНУЛИ И БРАЦА.

ОДГОВОРИТЕ