Zbog posla potpisuju da neće imati djecu

Da li je udata i planira li da rađa djecu pitanja su sa kojima se susreće svaka druga žena u BiH na razgovoru za posao.

Republika Srpska 28.08.2016 | 20:26
Zbog posla potpisuju da neće imati djecu
Neugodna pitanja o braku i planiranju porodice poslodavci najčešće postavljaju ženama od 30 do 50 godina, pokazalo je istraživanje udruženja „Žene ženama“ iz Sarajeva.
 
Iako su lična pitanja o braku i porodici zabranjena Zakonom o zabrani diskriminacije, Zakonom o ravnopravnosti polova kao i Zakonom o zaštiti ličnih podataka poslodavci se ne libe da ih postavljaju.

Gordana Vidović, izvršna direktorka Udruženje “Budućnost” iz Modriče kaže da im se žene svakodnevno žale da poslodavci zadiru u njihovu privatnost na razgovoru za posao.

"Dešavalo se da u bankarstvu posebno, žene ako žele posao moraju da potpišu bjanko ugovor da neće rađati djecu u određenom periodu", kaže Vidovićeva.

Na obukama za traženje posla Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, između ostalog žene savjetuju kako da pripreme odgovore na pitanja poslodavca o zasnivanju porodice, da svojim odgovorima ne bi ugrozile šansu za zaposlenje.

"Zar ne bi trebali da nas uče kako da takve poslodavce prijavimo nadležnim intitucijama  i da na takva pitanja nismo dužne da odgovaramo", požalila se na društvenim mrežama jedna Banjalučanka koja je bila na obuci.

U Zavodu kažu da su htjeli da ukažu ženama na neugodna pitanja s kojima se mogu susresti.

Poslodavaci s druge strane ističu da su preopterećeni porezima i doprinosima i priznaju da zbog finansijskih razloga, radije primaju žene preko 35 godina starosti za koje pretpostavljaju da više neće rađati djecu.

Traže da ih država rastereti tako što će im porodiljsko bolovanje refundirati u bruto, a ne u neto iznosu.

Saša Trivić, potpredsednik Unije udruženja poslodavaca  Republike Srpske naglašava da su prisutne i masovne zloupotrebe porodiljskog bolovanja.

"Iako trudničko bolovanje traje godinu dana, u praksi 80 odsto žena čuva trudnoću, pa su odsutne godinu i po. Meni se dešavalo da 15 odsto radnica u isto vreme nema na poslu zbog trudnoće. U ovakvim uslovima poslodavci to jednostavno ne mogu to da isfinansiraju. Država je ta koja treba da vodi računa o natalitetu, a ne mi", ističe Trivić.

Manje plaćene

Istraživanja pokazuju da su žene u BiH za 100 KM manje plaćene od muškaraca za isto radno mjesto.

"Žene se prilikom traženja posla i na radnom mjestu susreću sa seksualnim uznemiravanjem i neumjesnim komentarima", ističe Vidovićeva.

(Blic.rs)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

građanin

28.08.2016 18:36

Ima 10 godina ovaj je problem prisutan u Srbiji. Evo sad i kod nas. Poslodavci mogu šta hoće mislim na privatni sektor.

ODGOVORITE
Name

Doboj

28.08.2016 18:48

Pa to rade svi poslodavci. Jedan iz Teslica otpustio skoro dvije zatrudnile. Zna inspekcija i svi to je javna tajna i niko nista. Samo ih treba udarati i paliti pa nek nastave.

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

28.08.2016 18:52

Sasa Trivic da je covjek i SRBin kao sto ocigledno nije bio bi presrecan da moze zaposlenjem trudni zena ili onih zena koje planiraju da imaju uskoro djecu na taj nacin da pomogne sirenju nataliteta SRBskog Natoda barem u RS, a ne da podmuklo radi na njegovom unistenju. Sada je na djelu u ime "demokratije" kapitalisticko beskrupolozno iskoriscavanje i pljacka radnicke klase i posebno zena od strane poslodavaca koji su svoja bogastvo stekli obicno prevarom radnicke klase i pljackom narodnog bogastva!

ODGOVORITE
Name

MAJKA

28.08.2016 19:45

NAKON PORODA,ZVALI SU ME DA DODJEM NA POSAO.BEBA JE BILA STARA DVA MIJESECA.NISAM IMALA SRCA DA TO URADIM.DOBILA SAM OTKAZ I NIJE MI ZAO.GAZDI NA DUSU.INSPEKCIJE MU NEMOGU NISTA.POZNATI BANJALUCKI BIZNISMEN JE U SPREZI SA GRADSKIM VLASTIMA U B.LUCI.SVE INSPEKCIJE SU SAMO PROLAZILE I REDA RADI BILE TU.IMAM SNIMAK UZIMANJA KOVERATA I POKLONA SA KAMERA U OBIJEKTU.SVE SE JASNO VIDI,ALI KOME DATI I VIJEROVATI ?? ZA PET GODINA RADA SVE KORUPCIJA.

ODGOVORITE
Name

deca

29.08.2016 10:21

Eto to nam je n@sa REPUBLIK@ SRPSKA.ZA KOJU SU NAM OCEVI GINULI I BRACA.

ODGOVORITE