Секс након порођаја: Проблеми и савјети

Гинеколози ће вам највјероватније дати зелено свјетло за сексуалне односе четири до шест седмица након порођаја, али немојте мислити да ће све бити онако како је било прије трудноће и доласка бебе.

Здравље 28.08.2016 | 18:04
Секс након порођаја: Проблеми и савјети
Портал посвећен женском здрављу доноси неколико најчешћих проблема са којима се жене, али и њихови партнери суочавају када је у питању секс послије трудноће.

Ваш партнер је спреман, али ви нисте
Чак и ако је прошло шест седмица од порођаја и ваша материца се враћа у нормално стање или ваша рана од царског реза зараста, можда још увијек нисте спремни за вођење љубави. Немојте подцијењивати оно кроз шта ваше тијело пролази: хормони вам дивљају, материца се смањује, ране од царског реза или епизиотомије (хируршки рез на отвору вагине који се прави како би се спријечило пуцање ткива и олакшао порођај) полако зарастају, а ви сте исцрпљени и преузбуђени због новог члана породице. Поред овога, и хормони који регулишу процес лактације могу негативно утицати на ваш сексуални апетит.

Савјет: Полако! Дајте свом партнеру до знања како се осјећате и покушајте бити блиски на начин који искључује сексуални однос: мазите се, љубите, или се повежите кроз игру са бебом. Увјерите га, а и себе, како ће ваше тијело оздравити, ваш либидо ће се вратити и како ћете ускоро бити као нови.

Не можете чекати шест седмица
С друге стране, можете жељети и раније да повратите вашу сексуалну рутину, нарочито уколико нисте пречесто имали односе током трудноће.

Савјет: Посавјетујте се са доктором који ће на основу вашег стања процијенити да ли сте спремни за односе, а уколико је пост-порођајно крварење престало, онда ће вам доктор рећи да је сигурно, у супротном, постоји ризик од инфекције.

Груди су вам осјетљиве, а млијеко цури
Уколико дојите, груди ће вам засигурно бити веома осјетљиве и болне, а током односа дешава се да млијеко почне цурити “само од себе”.

Савјет: Препоручује се да прије одласка у кревет са партнером, издојите млијеко пумпицом или нахраните бебу како се не би догодила неугодност и како бисте умањили осјетљивост. Потребан је одређени период да се ваше груди привикну на бебу и дојење, након чега ће се бол и осјетљивост смањити, што ће сигурно донијети задовољство и вама и вашем партнеру.

Секс једноставно није исти
Након природног порођаја, вагинални мишићи могу привремено остати растегнути, што доводи до осјећаја како секс више није исти као што је био раније. Ова промјена не би требало да вас забрињава јер није толико драстична, а временом ћете се привикнути.

Савјет: Кегелове вјежбе. Уколико сте упознате са вјежбама које позитивно утичу на карлицу током трудноће, онда сте чули и за Кегелове вјежбе вагиналних мишића које су нарочито корисне за жене које су постале мајке. Оне ће вам помоћи да учврстите мишиће брже, а можете их радити када хоћете, колико хоћете, и што је најбоље од свега, гдје хоћете.

Сексуални однос је болан
Пост порођајне хормоналне промјене могу узроковати сухоћу вагине, која је један од главних разлога болних односа. Дојење такође негативно утиче на природну влажност, а бол може значити и да се вагина још увијек није у потпуности опоравила од порођаја.

Савјет: Дајте партнеру до знања шта се догађа с вашим тијелом и покушајте са кориштењем лубриканата на бази воде. Уколико је извор бола царски рез или епизиотомија, дајте себи још времена, седмицу или двије како би све ране у потпуности зарасле и покушајте поново. Уколико и даље осјећате бол, посавјетујте се са доктором како бисте искључили могућност инфекције.

Осјетљиви сте због изгледа
Потребно је најмање два мјесеца како би се материца вратила у нормалну величину, што значи да ћете и након порођаја изгледати као да сте у шестом мјесецу трудноће. За губљење вишка килограма који су се накупили током трудноће требаће око годину дана. Остаће вам и стрије, можда покоји ожиљак, а стопала ће вам нарасти за пола броја. Сасвим је нормално да ћете се осјећати непријатно у вези свог изгледа, али…

Савјет: Погледајте своје новорођенче и схватите кроз шта је све ваше тијело прошло како би на свијет донијело то мало биће. Дијете вам је током девет мјесеци расло у стомаку, дали сте за то свој зној, сузе и крв. Ваш партнер ће тога бити свјестан и управо због тога ће вас више вољети и смарати привлачнијом.

(Клиx.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар