Путин мири Абаса и Нетанијахуа?

Палестински предсједник Махмуд Абас и израелски премијер Бењамин Нетанијаху могли би се састати у октобру у Москви.

Свијет 28.08.2016 | 18:01
Путин мири Абаса и Нетанијахуа?
Домаћин састанка био би руски предсједник Владимир Путин, јављају израелски медији.

Након неколико година застоја израелско-палестински преговори поново су на видику откако је недавно објављено да је Путин вољан да буде домаћин састанка двојице блискоисточних лидера. Контакти су наводно у току да се организује тај састанак у главном граду Русије, преноси данас израелски новински сајт Yнет.

Египатски предсједник Абдел Фатах ал-Сиси изјавио је прије недељу дана да би Русија могла бити домаћин директних преговора Израелаца и Палестинаца. Претходно је наговјештен трилатерални састанак Абаса, Нетанијахуа и Ал-Сисија у Каиру како би се обновили преговори који су доживјели крах још априла 2014. године, а вођени су под спонзорством САД. У овом тренутку наводно се воде почетни разговори о састанку у Москви са Путином.

И израелски и палестински званичници су потврдили да је Абас изразио вољу да дође. Њему наводно више одговора састанак у Москви, него у Каиру, јер Ал-Сиси инсистира на сопственој мировној иницијативи на рачун иницијативе коју је покренула Француска да се до краја ове године одржи међународна мировна конференција с истим циљем - да се обнове преговори два народа.

Абас је ту француску иницијативу прихватио, а Нетанијаху одбацио јер сматра да само директни преговори могу довести до коначног споразума о миру.

Абас с друге стране подсећа да директни преговори нису уродили плодом ни послије двије деценије покушаја да се ријеши сукоб два народа.

Палестински предсједник у исто вријеме инсистира да за обнову преговора Израел испуни одређене услове, а прије свега заустави ширење јеврејских насеља на окупираним територијама и да се одреди рок за окончање окупације. Израелски званичници су рекли да је Нетанијаху разговарао ових дана с Путином након што је објављено да руски председник хоће да посредује састанку с Абасом.

У овом тренутку о томе се само спекулише и сувише је рано рећи да ће састанка бити, рекли су исти извори. Међутим, израелски заничници наглашавају да је Нетанијаху спреман да води директне преговоре с Абасом било када и било гдје без икаквих предуслова, што је више пута и сам рекао.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар