Putin miri Abasa i Netanijahua?

Palestinski predsjednik Mahmud Abas i izraelski premijer Benjamin Netanijahu mogli bi se sastati u oktobru u Moskvi.

Svijet 28.08.2016 | 18:01
Putin miri Abasa i Netanijahua?
Domaćin sastanka bio bi ruski predsjednik Vladimir Putin, javljaju izraelski mediji.

Nakon nekoliko godina zastoja izraelsko-palestinski pregovori ponovo su na vidiku otkako je nedavno objavljeno da je Putin voljan da bude domaćin sastanka dvojice bliskoistočnih lidera. Kontakti su navodno u toku da se organizuje taj sastanak u glavnom gradu Rusije, prenosi danas izraelski novinski sajt Ynet.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi izjavio je prije nedelju dana da bi Rusija mogla biti domaćin direktnih pregovora Izraelaca i Palestinaca. Prethodno je nagovješten trilateralni sastanak Abasa, Netanijahua i Al-Sisija u Kairu kako bi se obnovili pregovori koji su doživjeli krah još aprila 2014. godine, a vođeni su pod sponzorstvom SAD. U ovom trenutku navodno se vode početni razgovori o sastanku u Moskvi sa Putinom.

I izraelski i palestinski zvaničnici su potvrdili da je Abas izrazio volju da dođe. Njemu navodno više odgovora sastanak u Moskvi, nego u Kairu, jer Al-Sisi insistira na sopstvenoj mirovnoj inicijativi na račun inicijative koju je pokrenula Francuska da se do kraja ove godine održi međunarodna mirovna konferencija s istim ciljem - da se obnove pregovori dva naroda.

Abas je tu francusku inicijativu prihvatio, a Netanijahu odbacio jer smatra da samo direktni pregovori mogu dovesti do konačnog sporazuma o miru.

Abas s druge strane podseća da direktni pregovori nisu urodili plodom ni poslije dvije decenije pokušaja da se riješi sukob dva naroda.

Palestinski predsjednik u isto vrijeme insistira da za obnovu pregovora Izrael ispuni određene uslove, a prije svega zaustavi širenje jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama i da se odredi rok za okončanje okupacije. Izraelski zvaničnici su rekli da je Netanijahu razgovarao ovih dana s Putinom nakon što je objavljeno da ruski predsednik hoće da posreduje sastanku s Abasom.

U ovom trenutku o tome se samo spekuliše i suviše je rano reći da će sastanka biti, rekli su isti izvori. Međutim, izraelski zaničnici naglašavaju da je Netanijahu spreman da vodi direktne pregovore s Abasom bilo kada i bilo gdje bez ikakvih preduslova, što je više puta i sam rekao.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar