Брисел је отворио очи, Милановић на тапету

ЕУ ће се убрзо огласити поводом говора мржње бившег хрватског премијера. Реаговаће се на тешке увреде упућене Србији и БиХ, које изазивају напетост у региону

Регион 28.08.2016 | 14:55
Брисел је отворио очи, Милановић на тапету
Усред предизборне кампање, стицајем околности, на површину је испливала дубока нетрпељивост, очигледно претходно вјешто прикривана у целофану дипломатског ријечника. Многи у Хрватској се слажу или не слажу с начином на који је Милановић изнео своје ставове, али су готово сви сагласни са суштином онога што је поручио, да су Срби "шака јада", а БиХ "велико с..ње од државе".

Чак је и ријечки "Нови лист", који је познат по томе што понекад може да изнесе и нешто умјереније ставове, јуче објавио низ коментара у којима се између осталог наглашава да је, што се тиче финоће, Милановић "безобразан, натуралистичан и нијежан као степски вук који коље плијен", али да, када се ради о ситуацији у БиХ и српској политици, "није рекао ништа погрешно".

Показало се тако да је и те како и даље актуелно писмо које је премијер Србије Александар Вучић почетком овог мјесеца послао највишим руководиоцима ЕУ, у коме истиче недопустиве изјаве и акте у Хрватској којима се угрожавају добросусједски односи и ситуација у региону. ЕУ је обећала да ће реаговати, али то до сада, званично, није урадила.

Ипак, у Бриселу су сада, изгледа, схватили да је враг однио шалу, па се спремају да коначно пошаљу званични одговор. Маја Коцијанчич, портпарол високе представнице Федерике Могерини, потврдно је одговорила на питање "Новости" да ли ће неко из врха ЕУ коначно одговорити на Вучићево писмо о ескалацији запаљиве реторике у Хрватској, нарочито сада када је то поново постало веома актуелно.

Зоран дрчно одговорио: Нисам ћато ЕУ

Док се реакције на изјаве Зорана Милановића о Србији и српском вођству у Хрватској не смирују, шеф СДП-а и бивши премијер наставља са неконтролисаним и нецивилизованим испадима.

"Нисам ја превртљиви бриселски ћато", поручио је са предизборног скупа у Сплиту, где се на Риви окупило знатно мање људи него што је то уобичајено на сличним скуповима уочи избора.

"Ја сам национални грађански политичар и ако икада будем заступао своју земљу након овога, заступаћу је главом, карактером, врстином. Никада нисмо дошли у озбиљан сукоб, а камоли заратили и увек смо показивали свој став."

Милановићу је одмах одговорио предсједник ХДЗ-а Андреј Пленковић, рекавши да води дилетантску спољну политику. Донекле у заштиту Милановића, стао је бивши хрватски предсједник Стипе Месић, који жели да уђе у Сабор. Тврди да Милановић не свађа Хрватску са регионом, али да ће морати да промјени реторику ако поново постане премијер.

(Вечерње новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милос

28.08.2016 14:36

Ма ко је отворио оци ! Еу су веци расисти него ови из Хр

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

29.08.2016 04:29

Зоки зна да га пола Босне не воли.

ОДГОВОРИТЕ