Brisel je otvorio oči, Milanović na tapetu

EU će se ubrzo oglasiti povodom govora mržnje bivšeg hrvatskog premijera. Reagovaće se na teške uvrede upućene Srbiji i BiH, koje izazivaju napetost u regionu

Region 28.08.2016 | 14:55
Brisel je otvorio oči, Milanović na tapetu
Usred predizborne kampanje, sticajem okolnosti, na površinu je isplivala duboka netrpeljivost, očigledno prethodno vješto prikrivana u celofanu diplomatskog riječnika. Mnogi u Hrvatskoj se slažu ili ne slažu s načinom na koji je Milanović izneo svoje stavove, ali su gotovo svi saglasni sa suštinom onoga što je poručio, da su Srbi "šaka jada", a BiH "veliko s..nje od države".

Čak je i riječki "Novi list", koji je poznat po tome što ponekad može da iznese i nešto umjerenije stavove, juče objavio niz komentara u kojima se između ostalog naglašava da je, što se tiče finoće, Milanović "bezobrazan, naturalističan i niježan kao stepski vuk koji kolje plijen", ali da, kada se radi o situaciji u BiH i srpskoj politici, "nije rekao ništa pogrešno".

Pokazalo se tako da je i te kako i dalje aktuelno pismo koje je premijer Srbije Aleksandar Vučić početkom ovog mjeseca poslao najvišim rukovodiocima EU, u kome ističe nedopustive izjave i akte u Hrvatskoj kojima se ugrožavaju dobrosusjedski odnosi i situacija u regionu. EU je obećala da će reagovati, ali to do sada, zvanično, nije uradila.

Ipak, u Briselu su sada, izgleda, shvatili da je vrag odnio šalu, pa se spremaju da konačno pošalju zvanični odgovor. Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice Federike Mogerini, potvrdno je odgovorila na pitanje "Novosti" da li će neko iz vrha EU konačno odgovoriti na Vučićevo pismo o eskalaciji zapaljive retorike u Hrvatskoj, naročito sada kada je to ponovo postalo veoma aktuelno.

Zoran drčno odgovorio: Nisam ćato EU

Dok se reakcije na izjave Zorana Milanovića o Srbiji i srpskom vođstvu u Hrvatskoj ne smiruju, šef SDP-a i bivši premijer nastavlja sa nekontrolisanim i necivilizovanim ispadima.

"Nisam ja prevrtljivi briselski ćato", poručio je sa predizbornog skupa u Splitu, gde se na Rivi okupilo znatno manje ljudi nego što je to uobičajeno na sličnim skupovima uoči izbora.

"Ja sam nacionalni građanski političar i ako ikada budem zastupao svoju zemlju nakon ovoga, zastupaću je glavom, karakterom, vrstinom. Nikada nismo došli u ozbiljan sukob, a kamoli zaratili i uvek smo pokazivali svoj stav."

Milanoviću je odmah odgovorio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, rekavši da vodi diletantsku spoljnu politiku. Donekle u zaštitu Milanovića, stao je bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, koji želi da uđe u Sabor. Tvrdi da Milanović ne svađa Hrvatsku sa regionom, ali da će morati da promjeni retoriku ako ponovo postane premijer.

(Večernje novosti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milos

28.08.2016 14:36

Ma ko je otvorio oci ! Eu su veci rasisti nego ovi iz Hr

ODGOVORITE
Name

Kiki

29.08.2016 04:29

Zoki zna da ga pola Bosne ne voli.

ODGOVORITE