Оса, стршљенова и зоља више него икад

На подручју Београда, не само околине него и најужег градског језгра, овог лета примећено је изузетно велико присуство опасних летећих инсеката - оса, зоља и стршљенова!

Здравље 27.08.2016 | 17:10
Оса, стршљенова и зоља више него икад
На изненађење многих Београђана, њихова опасна гнезда окупирала су терасе, пукотине око тераса па и најмање шупљине око прозора.

Ови опасни инсекти смештају се и у најмање пукотине и шупљине посебно око старије и расточене столарије, али и нових ПВЦ прозора, око којих се редовно ставља пур пена, која је порозна а временом слаби још више. Уколико зид није добро омалтерисан, дешава се да осе и стршљенови пробију слој пур пене и одједном се створе у соби!

Убоди ових инсеката веома су опасни посебно кад је реч о деци и старијима. Осе за разлику од пчела могу да убадају више пута, а на месту убода брзо се створи огроман и нимало безазлен оток. Код алергичних на убоде инсеката, убод ових инсеката може бити фаталан и треба се сместа јавити лекару.

Њихова гнезда - осињаке не треба никако уништавати сам без стручне помоћи, јер ови инсекти нападају у групи кад им је дом угрожен. Већина оса из гнезда угине до краја новембра, али матица се учаури и чека ново пролеће.

Ако знате где су се настаниле - у зиду код прозора, у кутији за ролетне, у неком ћошку терасе или слично, обавезно позовите професионалце да их отерају и униште, али ако желите да их испрскате неким спрејом радите то искључиво у вечерњим сатима, када су "на легању" јер су тада мирне, а осе иначе и не виде ноћу.

Београдска екипа Хитне помоћи ноћас је примила повећан број позива због убода инсеката, пре свега стршљенова. У сезони прејесењег воћа, уобичајено да се повећа број убода од стршљенова, оса и зоља, те др Нада Мацура, портпаролка Хитне помоћи, препоручуује да се у кући има антихистаминик као прву помоћ.

(ЕПК)
Фото: Дадо Ђилас

Коментари / 0

Оставите коментар