Osa, stršljenova i zolja više nego ikad

Na području Beograda, ne samo okoline nego i najužeg gradskog jezgra, ovog leta primećeno je izuzetno veliko prisustvo opasnih letećih insekata - osa, zolja i stršljenova!

Zdravlje 27.08.2016 | 17:10
Osa, stršljenova i zolja više nego ikad
Na iznenađenje mnogih Beograđana, njihova opasna gnezda okupirala su terase, pukotine oko terasa pa i najmanje šupljine oko prozora.

Ovi opasni insekti smeštaju se i u najmanje pukotine i šupljine posebno oko starije i rastočene stolarije, ali i novih PVC prozora, oko kojih se redovno stavlja pur pena, koja je porozna a vremenom slabi još više. Ukoliko zid nije dobro omalterisan, dešava se da ose i stršljenovi probiju sloj pur pene i odjednom se stvore u sobi!

Ubodi ovih insekata veoma su opasni posebno kad je reč o deci i starijima. Ose za razliku od pčela mogu da ubadaju više puta, a na mestu uboda brzo se stvori ogroman i nimalo bezazlen otok. Kod alergičnih na ubode insekata, ubod ovih insekata može biti fatalan i treba se smesta javiti lekaru.

Njihova gnezda - osinjake ne treba nikako uništavati sam bez stručne pomoći, jer ovi insekti napadaju u grupi kad im je dom ugrožen. Većina osa iz gnezda ugine do kraja novembra, ali matica se učauri i čeka novo proleće.

Ako znate gde su se nastanile - u zidu kod prozora, u kutiji za roletne, u nekom ćošku terase ili slično, obavezno pozovite profesionalce da ih oteraju i unište, ali ako želite da ih isprskate nekim sprejom radite to isključivo u večernjim satima, kada su "na leganju" jer su tada mirne, a ose inače i ne vide noću.

Beogradska ekipa Hitne pomoći noćas je primila povećan broj poziva zbog uboda insekata, pre svega stršljenova. U sezoni prejesenjeg voća, uobičajeno da se poveća broj uboda od stršljenova, osa i zolja, te dr Nada Macura, portparolka Hitne pomoći, preporučuuje da se u kući ima antihistaminik kao prvu pomoć.

(EPK)
Foto: Dado Đilas

Komentari / 0

Ostavite komentar